Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrznuto povrće
  • 26.04.2020. 07:30

Listerija u smrznutom povrću: Kako smanjiti rizik zaraze?

Listerija predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju te potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Broj oboljelih od listerioze u 2018. godini iznosio je 2.549, što predstavlja trend rasta u posljednjih 10 godina.

Foto: JumpStory
  • 1.047
  • 49
  • 0

Nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) upozorila na opasnost od bakterije listerije u smrznutom povrću, stručnjaci za hranu osmislili su mjere za proizvođače, a kojima bi se smanjio rizik od zaraze. 

Prema istraživanju koje je provedeno, veliki problem predstavlja blanširanje povrća prije samoga pakiranja i zamrzavanja. "Proizvođači se često odlučuju na blanširanje povrća pod vrućom vodom ili parom kako bi zadržali okus, boju i teksturu ne razmišljajući pritom da bi to moglo dovesti do razvoja bakterija", stoji u priopćenju EFSE

Higijenski uvjeti najbitniji 

Glavni čimbenici koji utječu na njezin razvoj su onečišćena voda, nezadovoljavajući higijenski uvjeti te visoke temperature, a kako bi se to spriječilo stručnjaci preporučuju da se radne površine na kojima se obavlja pakiranje povrća čiste i dezinficiraju par puta dnevno.

Isto tako, oni proizvođači koji ga blanširaju trebaju napraviti barem jednom godišnje kontrolu vode kako bi se uvjerili da nije kontaminirana. 

EFSA je također dala i preporuku o tome kako smanjiti rizik od razvoja infekcije kod kuće. "Ključno je održavati dobre higijenske uvjete, ne ostavljati dugo kupljeno smrznuto povrće na sobnoj temperaturi pa ga onda stavljati u zamrzivač te pratiti upute za pripremu povrća koja je označena na proizvodu. Općenito, rizici su puno manji ako se povrće kuha pravilno nakon odmrzavanja", poručuju iz agencije. 

Iako se ovaj mikroorganizam ne može razvijati u zamrzivaču, iz EFSE upozoravaju da se njezina pojava može dogoditi samo dok smo još uvijek u trgovini ili dok namirnicu vozimo do kuće. Zbog toga se uvijek preporučuje da se zamrznuta hrane kupi zadnja, kada smo sve ostale već uzeli. 

Opasnost za ljudsko zdravlje

Listerija predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju te potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Zarazna je bolest koja često ostaje zanemarena, a može rezultirati preranim porodom i pobačajem u trudnoći, kao i zahvaćanjem središnjeg živčanog sustava.

Prema posljednjim podacima EFSA-e i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), broj oboljelih od listerioze u 2018. godini iznosio je 2.549, što predstavlja trend rasta u posljednjih 10 godina.


Tagovi

Smrznuto povrće EFSA ECDC Listerioza Listerija Infekcija Higijena Blanširanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.