Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deklaracija
  • 22.09.2022. 10:20
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Lampante pod ekstra djevičansko? Sud ih kaznio zbog maslinova ulja, Orgula Grupa uložila žalbu

Općinski sud u Koprivnici proglasio je krivim trgovačko društvo Orgula Grupu i njihovog direktora za nesukladno deklariranje. Na nepravomoćnu presudu su se žalili reagirajući i da su suočeni s nizom neistinitosti.

Foto: Depositphotos/ryzhov (ilustracija)
  • 1.841
  • 51
  • 0

Zbog stavljanja u prodaju artikla koji nije bio u skladu s onim što je pisalo na deklaraciji proizvoda, Općinski sud u Koprivnici proglasio je krivim trgovačko društvo Orgula Grupu d.o.o. iz Splita i njihovog direktora, odnosno odgovornu osobu, Petra Zekana, objavio je portal e-podravina

Kako napominju, proveden je inspekcijski nadzor te je analizom utvrđeno da se pod deklaracijom ekstra djevičanskog ulja koje se prodavalo u trgovačkom centru Plodine u Koprivnici, prodaje ulje treće kategorije odnosno lampante.

Dokazni postupak, piše ovaj portal, proveden je saslušanjem poljoprivrednog inspektora Marka Mićića, koji je potvrdio da izuzeti uzorak maslinovog ulja nije bio u skladu sa zahtjevima kvalitete kategorije koja se navodila, a Orgula Grupi izrečena je novčana kazna u iznosu od 15.000 kuna te direktoru Zekanu 4.500 kuna kazne.

Na cijeli slučaj reagirali su iz prozvane tvrtke navodeći da su suočeni s iznošenjem niza neistinitosti koji dovode u zabludu širu javnost u vezi kvalitete i zdravstvene ispravnosti njihovih proizvoda. Kažu da objavljen članak sadrži elemente iz nepravomoćne presude Prekršajnog Općinskog suda u Koprivnici na koju su se žalili, a koja je vezana na uzorkovanje EDMU Tradicija 1l od 7. travnja 2021. 

"Točno je da su u dosadašnjem postupku utvrđene nesukladnosti u odnosu na deklariranu kategoriju maslinovog ulja, a za koje držimo odgovornim način uzorkovanja i skladištenja predmetnog uzorka, te nalaza Laboratorija iz Valencije (Španjolska) na kojemu ne postoji informacija da se radi o Orgula Tradicija 1l ekstra djevičanskom maslinovom ulju", opisuju dodajući da za sva maslinova ulja koje stavljaju na tržište imaju valjane ulazne analize (od dobavljača i vlastite), te poduzimaju sve potrebne aktivnosti i predostrožnosti koje su im na raspolaganju kako bi osigurali traženu kvalitetu.

Dodaju i da je cijeli slučaj izoliran i sumnjiv, a inspekcija nije naložila nikakvo povlačenje proizvoda sa tržišta, te ne postoji takva obveza. 


Izvori

epodravina


Tagovi

Lampante Orgula Grupa Prevara Kazna Žalba Maslinovo ulje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo