Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje hrane
  • 03.11.2020. 10:30

Kupujte hranu iz svoje zemlje ili barem iz EU - poručuje Europska komisija

Brojne rasprave oko ove teme vode se već  duže vrijeme, a dionici su sada zatražili da ona bude prioritetna kako bi se potaknulo potrošače da kupuju hranu od europskih proizvođača, prvenstveno iz svoje zemlje. Naglasak su stavili na stočarski sektor.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 102
  • 153
  • 0

Kao dio svoje vodeće prehrambene politike, strategije Od polja do stola (F2F), Europska komisija je posebno naglasila ulogu označavanja hrane, odnosno isticanje oznake podrijetla na određenim proizvodima, uz, naravno, poštivanje jedinstvenog tržišta.

Brojne rasprave oko ove teme vode se već  duže vrijeme, a dionici su sada zatražili da ona bude prioritetna kako bi se potaknulo potrošače da kupuju hranu od europskih proizvođača, prvenstveno iz svoje zemlje. Naglasak su stavili na stočarski sektor, navodi Euractiv.

25% piletine dolazi iz trećih zemalja

Birthe Steenberg, glavna tajnica AVEC-a (Glas europskog sektora peradi) rekla je kako bi oznaka mogla pomoći u pružanju podrške tom resoru. "Voljeli bismo da postoji oznaka za proizvode koji dolaze iz EU u odnosu na one izvan nje. Svakako bi bilo dobro i da piše iz koje je zemlje", kaže Steenberg te dodaje kako je to posebno važno u prehrambenoj industriji, jer 25% mesa peradi koje se poslužuje u menzama, bolnicama i restoranima često dolazi iz trećih zemalja.

Također, upozorila je i kako postoji sve veća zabrinutost oko strategije koja bi mogla biti dodatni teret europskom peradarskom sektoru te ga potkopati jeftinim uvozom mesa koje ne udovoljava standardima dobrobiti životinja. 

Što je oznaka Nutri-Score i hoće li biti obavezna u svim EU zemljama?

Ideju o označavanju hrane podržala je i ravnateljica Glavne uprave za sigurnost hrane i hrane za životinje EU (DG SANTE) Sabine Juelicher, no upozorila je i kako s etiketama treba biti oprezan jer previše informacija može i odgovoriti potrošača o kupovini proizvoda. 

"Zalažem se za oblik označavanja održivosti. Tako kupac neće morati tražiti naljepnicu oznake dobrobiti životinja ili onu ekološku, već čim primijete ovu znat će da podržava i sve ostale“, pojašnjava Juelicher. Međutim, istaknula je kako oznaka dobrobiti životinja nije loša te da može pomoći u jačanju postojećih okvira.  

Oznaka podrijetla kao dodana vrijednost

A da je oznaka podrijetla važna potrošačima i da takve proizvode više cijene, pokazala je i studija koju smo nedavno objavili na portalu. 

Istraživanje provedeno na 3.207 proizvoda, koliko ih je bilo zaštićeno krajem 2017. godine, otkrila je da oni zajedno predstavljaju prodajnu vrijednost od 74,76 milijardi eura što je u prosjeku dvostruko više nego za slične artikle bez certifikata.

Proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Povjerenik Europske unije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je kako ona pokazuje bogatstvo i raznolikost koje naš poljoprivredni sektor može ponuditi. "Proizvođači sa zemljopisnom oznakom imaju ogromne prednosti na tržištu jer sve više kupaca traže autentične proizvode i spremni su dati i veću cijenu za njih“, poručio je Wojciechowski.


Tagovi

Oznaka podrijetla Europska unija Hrana Održivost Dobrobit životinja Proizvod Dodana vrijednost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]