Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivotvorenje
  • 07.08.2021. 07:30

Kraj krivotvorenju vina? JRC razvio novi alat za provjeru autentičnosti

Nerijetko se vinari suočavaju s krivotvorenim vinima koja se plasiraju na tržištu kao visokokvalitetni proizvodi. EU to godišnje košta oko 1,3 milijarde eura.

Foto: Bigstock/Julia Lototskaya
  • 226
  • 588
  • 0

Tržište vina često je preplavljeno lažiranim proizvodima, a svaki dan se prave i prodaju nove i još teže uočljive krivotvorine. Prisutne su u svim kanalima distribucije od posrednika, trgovaca na malo, internetske prodaje pa čak i na aukcijama.

Kako bi se tome stalo na kraj i saznalo je li u butelji, boci ili bačvi zaista ono opisano na etiketi, Zajednički istraživački centar (JRC), osnovan od strane Europske komisije, objavio je Certificirani referentni materijal (CRM) za provjeru autentičnost vina. Naime, on će zamijeniti prethodnu seriju koja je, kako kažu, rasprodana zbog velike potražnje.

Riječ je o CRM-u nazvanom ERM-AE003. To je kemijska tvar sa specifičnim svojstvima koju znanstvenici mogu koristiti u laboratoriju za kalibriranja i mjerenja, potrebnih za procjenu autentičnosti. Omogućit će kontrolnim laboratorijima da provjere je li opis na etiketi istinit u pogledu berbe grožđa, zemljopisnog podrijetla ili neprijavljenog dodavanja šećera te razrjeđivanja s vodom.

Od ukupne prodaje tri posto su krivotvorena vina

Krivotvorenje je svjetski problem koji pogađa potrošače, a često se pošteni proizvođači suočavaju s nelojalnom konkurencijom jer se takvi proizovdi plasiraju na tržištu kao visokokvalitetni proizvodi.

Zanimljiv je podatak da pronevjera vina Europsku uniju godišnje košta oko 1,3 milijarde eura, što je oko tri posto ukupne vrijednosti prodaje.

Prošle je godine diljem Europe zaplijenjeno više od milijun litara krivotvorenih alkoholnih pića, a više od 1,7 milijuna ove godine od čega najveći udio čine upravo vina. To je otkriveno ciljanim akcijama koje redovito provodi Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) u sklopu Europola i Interpola, a cijela se operacija naziva OPSON.

Konjetina deklarirana kao teletina te lažna alkoholna pića otkrivena i u Hrvatskoj

Kako bi se otkrili lažni proizvodi, rezultati ispitivanja sumnjivih uzoraka uspoređuju se s podacima dobivenim na autentičnim uzorcima vina koji se nalaze u Banci podataka Europske unije. Za točne podatke o mjerenju, analitički laboratoriji koriste CRM za kalibriranje svojih rezultata.

Inače, JRC pruža alate koji državama članicama omogućuju postizanje pouzdanih i usporedivih rezultata mjerenja za podršku usklađenoj provedbi strogih pravila postavljenih u zakonodavstvu EU-a o sigurnosti hrane. Ti alati između ostaloga uključuju i referentne materijale, a dostupni su i izvan EU.


Tagovi

Vina Autentičnost Krivotvorenje Laboratorijske analize JRC CRM


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]