Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozji sir
  • 25.08.2020. 12:00
  • Grad Beograd, Grabovac

Kozji sir sa tartufima - za duplu lekovitost

Porodica Branković iz Grabovca pravi specijalitet za koji mnogi kažu da je sinonim za zdravlje, a u pitanju je kozji sir sa tartufima.

Foto: Gordana Branković
  • 554
  • 33
  • 0

Sirevi od kozjeg mleka imaju prepoznatljivu aromu i svež ukus, a u kombinaciji sa tartufima pravi su delikates. Zanimalo nas je kako nastaje jedan takav sir, kakvog je ukusa i da li za ovu namirnicu postoji tržište i zašto se sve češće kaže da je ovaj sir i hrana i lek.

Kozji sir je bogat vitaminima i mineralima, jača imunitet i popravlja raspoloženje. Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu. Pored izuzetnog ukusa, čuven je po svojim lekovitim svojstvima. Od davnina je poznato da deluje na vitalnost čitavog organizma. Smatra se da je tartuf 'hrana za mozak', a važi i za veoma jak afrodizijak.

Tartufi mu pomogli da se izleči, a sad od njih pravi i rakiju

Kozji sir koji pravi Gordana Branković iz Grabovca radi se po tradicionalnoj recepturi od 100 odsto kozjeg mleka, a sve je počelo sasvim slučajno pre tačno deset godina.

"Kupili smo jednu belu kozu, to nam je bilo simpatično, hteli smo da probamo, ja sam pokušala da napravim taj prvi sir, uspeo je i od tada je sve krenulo", kaže Brankovićeva. 

Dobro hranjene koze daju dobro mleko

Po profesiji diplomirani farmaceut, po opredeljenu neko ko vodi računa o zdravlju, otuda su kod Gordane Branković na trpezi prirodni proizvodi, a to što je sir ukusan i bez specifičnog mirisa, za to su zadužene koze alpine

"Njihovo mleko je bez ikakvog mirisa, posebno zato što se hrane prirodnom hranom, ceo dan su na ispaši i jedu seno koje je naše proizvodnje, jedu kukuruz, ječam, ovas bez koncentrata, piju izvorsku vodu, jedu zaista kvalitetnu hranu i nije ni čudo što je njihovo mleko lekovito."

Količina dodatog tartufa prilagođava se količini sira

Lekoviti koziji sir sa tartufima postao je pravi specijalitet koji Brankovići prave za svoje potrebe i svoje prijatelje, a proces proizvodnje deluje jednostavno. Za kilogram dobrog sira, objašnjava, treba šest do sedam litara mleka. 

Za kilogram sira potrebno je šest do sedam litara mleka

"Kozje mleko, sveže pomuzeno, se posiri sa majom, zatim odstoji kako bi se uhvatio gruž koji se posle iseče, procedi i otkaplje dobro, a zatim se dodaju tartufi. Količina dodatog tartufa prilagođava se količini sira koju trenutno imamo, ne previše, kako bi bila dobra koegzistencija sira", objašnjava naša sagovornica.

Proda se pre nego što se napravi

I tako nakon nekoliko sati nastaje koziji sir sa tartufima, ukusan i onima koji nisu ljubitelji kozjeg mleka. Istražili smo, u čemu je tajna ove nestvarene kombinacije.

"Tartufi su čuveni po nekim svojim dejstvima, kaže se da su lekoviti i veoma su na ceni tako da je ovaj sir i lekovit i zdrav. Ne dodaju se nikakvi konzervansi, niti aditivi, niti veštačke boja. Kozji sir izvor je vitamina B1, B2, B6 i čak B12, koji su neophodni za jačanje nervnog sistema. Minerali, kalcijum i fosfor odgovorni su za čvrstinu kostiju, a udeo cinka i selena štiti i jača naš imunitet." 

Kakav to sir želi potrošač?

Inače, crne tartufe, naša sagovornica nabavlja od brata iz prokupačkog kraja koji ima pse obučene za skupljanje ovih gljiva.

"Pošto me interesuje zdrava hrana stekla sam mnogo prijatelja širom Srbije na seminarima koje posećujem pa su me i neki od njih uputili u to gde je najpovoljnije pronaći ih. Cena je različita - kreće se od 80 do 100 evra po kilogramu, ali ih ima mnogo pa se kod nas desi da kilogram tartufa potraje prilično dugo, odnosno dokle god su upotrebljivi", kaže Brankovićeva.

U planu dalje ulaganje u proizvodnju

Zato nije neobično što je potražnja za njim velika.

"Sve se proda pre nego što se napravi iako imamo nekih sedam koza. Pošto smo i muž i ja zaposleni, ovo nam je hobi. To je krenulo najpre za nas i našu porodicu, a onda ko god je probao, poželeo je i on da ima bar malo sira, tako da ne mogu da napravim onoliko koliko se traži", zaključuje naša sagovornica. 

S obzirom na kvalitet sira i potražnju koja je svakim danom sve veća, možda Brankovići uskoro otvore i mini mlekaru


Tagovi

Kozji sir Koze alpine Sir sa tarufima Kozji sir sa tartfima Gordana Branković Mini mlekara


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.