Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koziji sir
  • 22.09.2022. 13:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Susek, Beočin

Koziji sir sve traženiji - tvrdi sa orahovim uljem naročito popularan

Pored tvrdih kozijih sireva dobro se prodaje i sitni koziji sir, a najveća potražnja je za surutkom koja je bila najtraženiji proizvod u vreme pandemije virusom korona.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 180
  • 53
  • 0

U današnje vreme kada je tržište veoma zahtevno proizvođači pokušavaju da na razne načine dopru do potrošača. Oni koji proizvode koziji sir poslednjih godina pokušavaju da pronađu kupce za sireve sa različitim ukusima, tako da danas možemo kupiti tvrdi sa ukusom lešnikovog ili orahovog ulja, lanenog semena i slično.

Ovakvi produkti dosta dobro prolaze na tržištu, baš kao i kozija surutka i sitni sir jer je dobro poznata njihova lekovita strana. Potrošača ovih proizvoda je sve više, pa ne čudi što se proizvođači trude da njihova lepeza proizvoda bude veoma šarenolika.

Tražen sir sa semenom industrijske konoplje

Sima Kovačević iz Suseka kod Beočina poslednje četiri godine pokušava da na tržište plasira tvrde kozije sireve sa različitim ukusima. Kaže voli da istražuje i koristi sve i svašta da bi ponudio što autentičniji proizvod, poštujući želje i interesovanje kupaca. Ovih dana na probi je dva različita ukusa.

Dijapazon Siminih proizvoda

"Ja sam neko ko je poznat po tome što konstantno nešto istražuje, u smislu tržišta i novih ukusa sireva koje proizvodim. Neprekidno ispitujem tržište i tražim nove kupce, jer bez njih moj rad ne bi imao smisla, a ne bi bilo ni zarade. Sada u ponudi opet imam nešto novo, a to je koziji sir sa semenom industrijske konoplje, ali i tvrdi koziji sa orahovim uljem", kaže Kovačević i dodaje da se pravljenje sira sa ovim uljem pokazalo kao veoma pametna odluke.

"Na tržištu veoma dobro prolazi, posebno kod onih koji vole jake ukuse."

Za svakoga po nešto

Upravo poštujući želje kupaca Kovačević proizvodi i sireve sa blažim ukusima. Kaže da se dobro prodaju, a uspeo je da za sve ove godine obezbedi kupce napominjući da je kvalitet na prvom mestu.

"Imam za svakog po nešto. Znači različiti ukusi i različite jačine. Oni koji vole jake ukuse tu je sir sa orahovim uljem, a imam i nešto blaže varijante. Tu je tvrdi sa lešnikovim uljem, zatim sa maslinovim uljem, i jednu dalmatinsku varijantu sa paprikom ljutom, maslinama i šarenim biberom. Uglavnom svi koji vole ove proizvode mogu pronaći nešto za sebe, a tu je i čist koziji sir, mleko, surutka", kaže naš sagovornik.

Kozarstvo nije tako lako, kako svi misle, smatra Kovačević

"Sve se to poslednjih godina dobro prodaje, tako da sam zadovoljan, iako se ima puno posla, jer kozarstvo nije baš tako lako, kao što mnogi to misle", dodaje Kovačević.

Kozije mleko jedno od najzdravijih

Kovačević se kozarstvom bavi već šest godina, a proizvodnjom sira i ostalih mlečnih proizvoda poslednje četiri godine. Pored tvrdih dobro se prodaje i sitni koziji, a najveća potražnja je za surutkom koja je bila najtraženiji proizvod u vreme pandemije virusom korona. Dobro je poznato koliko su kozije mleko i surutka važni za ljudski organizam, pa podsetimo - mleko ove životinje ubraja se u najzdravije namirnice.

Njegov sastav ima najveću sličnost sa majčinim mlekom. Kozije mleko je odličan saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija. Takođe, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu da ga piju i dijabetičari.


Tagovi

Sima Kovačević Koziji sir Kozije mleko Tvrdi sir sa orahovim uljem Dalmatinski sir Surutka


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".