Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krumpira
  • 10.12.2015. 10:20

Kooperanti strahuju od zatvaranja tvornice čipsa

Tvornica čipsa u Hercegovcu više nije u vlasništvu Francka pa i radnici i kooperanti proizvođači krumpira, strahuju od prestanka proizvodnje i ostanka bez posla.

  • 1.371
  • 104
  • 0

Od 1977. do danas je okosnicu industrije općine Hercegovac činila tvornica za preradu krumpira Franck d.d. Zagreb - Tvornica Hercegovac. Franck je tvrtka tradicije duge 119 godina i jedan od najuspješnijih hrvatskih proizvođača i izvoznika prehrambenih proizvoda s vodećom pozicijom u kategorijama kava, čajeva i grickalica. Franckovi brandovi sastavni su dio života svih Hrvata i vrhunske tržišne marke iza kojih stoji predani rad, poznavanje tržišta i velika novčana ulaganja.

Uz uspješne kave i čajeve, posebno se ističe čipi-čips koji se proizvodi upravo u Tvornici Hercegovac. U Hercegovcu je 1975. započela izgradnja Tvornice za preradu krumpira u krumpirov čips, a puštena je u pogon i počela s proizvodnjom krajem 1977. Tvornica je tada proizvodila 1.000 tona čipsa godišnje pod nazivom "Čipi-čips".

Iz Francka reagiraju na članak: Proizvodnja čipsa ostaje u Hercegovcu!

Otkup cikorije i krumpira

Radni prostor Tvornice zauzimao je oko 2.000 m2 te skladišni prostor za skladištenje krumpira kapaciteta 7.000 tona. Danas Franckova tvornica u Hercegovcu zapošljava oko 90 stalnih radnika, ali tokom godine zbog povećanog obima posla, posebice ljeti, taj se broj povećava i na preko 100 zaposlenih. Prema tome je ova tvornica najveća tvrtka u općini Hercegovac. Glavnina proizvodnje tiče se već spomenutog čipi-čipsa, ali Tvornica Hercegovac na tržište plasira i neke druge proizvode, kao što su kokos, papar i drugi začini i proizvodi za kulinarstvo, a vrše i otkup cikorije te kukuruza kokičara.

Suradnja s domaćim proizvođačima krumpira traje od osnutka tvornice, a kako bi osigurali najbolju kvalitetu čipsa, kroz 25 godina suradnje s kooperantima isprobali su više od 200 sorti krumpira i na kraju odabrali četiri sorte, koje su se pokazale najbolje za proizvodnju čipsa, a među njima se posebno ističe sorta Lady Claire. U sastavu tvornice je skladište u kojemu je od prijema sirovine nadalje sve prilagođeno kako bi se krumpir mogao čuvati 10 do 11 mjeseci bez kvarenja.

Proizvodnja čipi-čipsa vrši se otkupom krumpira od Franckovih kooperanata kojih je 20-ak, a većina čine domaći ljudi iz Hercegovca i okolice. Zadnjih godina Franck je otkupljivao i do 8 tisuća tona krumpira godišnje od svojih kooperanata. Baš kao i matična tvrtka, i Tvornica Hercegovac ima bogatu tradiciju ne samo na prostorima općine i županije, već u čitavoj zemlji, ali i u inozemstvu. Krumpir provjerene kvalitete brojni kooperanati već godinama sade na 260 hektara kvalitetne zemlje na području općine Hercegovac i obližnje Garešnice.

Prodana Tvornica čipsa u Hercegovcu

No, Tvornica čipsa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja surađuje s brojnim kooperantima, nedavno je promijenila vlasnika. Tvornica čipsa je sada u vlasništvu tvrtke Adria snack company, zajedničke tvrtke spomenutog Francka i novopečenog strateškog partnera, austrijskog Intersnacka.

Iako iz Francka javnosti poručuju kako će novi partneri omogućiti daljnji iskorak u poslovanju tzv. snack segmenta u sklopu kojega se proizvodi čips i druge vrste grickalica te da radnici i kooperanti ne moraju brinuti, u poslovnim krugovima postoje i oni koji su uvjereni u suprotno jer je Intersnack nedavno preuzeo sličnu tvornicu u Mađarskoj pa ju je zatvorio jer mu je bila konkurencija, prenosi bjelovarac.hr.

Iz Francka odgovaraju da su radnička prava i obveze i nakon preseljenja u novu tvrtku ostali isti te da su radnici nove ugovore spremno prihvatili. Inače, vodeći proizvođač čipsa i flipsa u Hrvatskoj je tvrtka Kanaan iz Donjeg Miholjca koja puni privatne marke za gotovo sve trgovačke lance na tržištu, dok drugu poziciju drži Franck, a treću Lorenc Snack World.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Franck Čipsara Hercegovac Adria snack company Intersnack Otpremnine Kooperanti Krumpir Ivana Tavra


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]