Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meggle kooperanti
  • 04.01.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kooperanti ostali uz Belje, ugovori o predaji mlijeka već potpisani

Nekoliko mjeseci smo bili u neizvjesnosti i to nije malo. Ne znate dobavljati još hrane ili ne, što će biti s kravama, nije nam bilo lako, kažu vlasnici OPG-a Bojanić i Kraljik.

Foto: Maja Celing Celić
  • 363
  • 125
  • 0

S prvim danom nove godine, OPG Kraljik i OPG Bojanić kooperanti su novog poslovnog subjekta Belje plus koji je sve proizvođače kao i samu proizvodnju preuzeo od svoga prethodnika, tvrtke Meggle.

Vijest o zatvaranju jedine mljekare na području Slavonije i Baranje bio je ogroman šok i samo im se, kažu, vrtjelo po glavi što će s njima biti. "Neizvjesna budućnost za sve jer mi živimo od toga“, kaže za Osječku televiziju Ksenija Kraljik.

Ovaj posao nema slobodnih dana

Ipak znala je da se neće dopustiti zatvaranje, a s novim vlasnicima je zadovoljna. "Znam Belje od prije. Moj tata je tamo radio 37 godina, a ja sam odrasla u Osijeku kraj tvornice mlijeka i znam kako diše. Uvijek su dobro radili s nama i nadam se da će tako biti i dalje“, ističe sugovornica.

Ova deseteročlana obitelj već se desetljećima bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom. Trenutno na svom OPG-u ukupno imaju 180 goveda s telićima od kojih 70 muznih krava. Kako bi imali dovoljno hrane za stoku, obrađuju 300 hektara zemlje na kojoj imaju soju, pšenicu, tritikalu i pir.

"Mljekarstvo je zahtjevna proizvodnja. Mi nemamo slobodnih dana niti blagdane, radimo od jutra do mraka“, ističe sin Dejan.

Dnevno imaju oko 900 do 1.000 litara mlijeka od čeka 800 predaju mljekari, a ostatak ostaje za teliće. "Naša kvaliteta je prvi razred, imamo 4,5% masnoću. Kako ih hranimo, vodimo brigu o proizvodnji, higijeni i bolestima i nemamo se čega bojati“, naglašava Ksenija.

Razmišljali gdje će preusmjeriti proizvodnju

I obitelj Bojanić se u Bijelom Brdu već desetljećima bavi mljekarstvom, a gotovo čitav poslovni put pratila ih je upravo osječka mljekara. Na svom imanju imaju 25 muznih krava koje mjesečno daju 10.000 do 20.000 litara, a dnevno sve zavisi o laktaciji od 300 do 500 l mlijeka.

"Imamo i peradi, svinje i konje, ali i zemlju tako da stoka jede većinom naše proizvode“, kaže vlasnik OPG-a Milan Bojanić. Također, rade i sir, ali za vlastite potrebe i to povremeno. Prije su ga prodavali na tržnici, no nažalost to više ne stignu zbog povećane proizvodnje.

Odlazak Megglea nisu primili ravnodušno, a čak su kako kaže sugovornik, razmišljali i gdje preusmjeriti proizvodnju u slučaju da sve propadne. "Nekoliko mjeseci smo bili u neizvjesnosti i to nije malo. Ne znate dobavljati još hrane ili ne, što će biti s kravama, nije nam bilo lako“, ističe.

Valentina Lolić: U jednom trenutku imaš sve, u drugom u nevjerici gledaš vijesti

Ipak, kao i Kseniji, kamen sa srca mu je pao kada je čuo da Belje preuzima tvornicu, a kako kaže ugovor je već potpisan. "Nismo ga puno čitali jer je bilo vrijeme mužnje. Naše je da radimo i proizvodimo, a sve ostalo prepuštamo njima koji su preuzeli“, zaključuje Milan.

Podsjećamo, Belje plus ukupno je zaposlilo 88 radnika u pogonu, a sirovinu će isporučivati 249 kooperanata. Također, najavili su i kako će od proljeća na tržište plasirati i novi asortiman mliječnih proizvoda najviše kvalitete, proizvedenih isključivo od domaćeg, hrvatskog mlijeka.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Belje Meggle Kooperanti OPG Kraljik OPG Bojanić Proizvodnja mlijeka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com