Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada u ulje
  • 05.06.2022. 12:00

Koliko je komplicirano registrirati pogon za preradu ulja i vezanu kušaonu?

Popularizacija proizvodnje bučinog ulja, te proizvoda s tim uljem donosi veću zaradu. Stvara se proizvod s dodatnom vrijednošću po kojem gospodarstvo dobiva prepoznatljivost. Provjerili smo koji je postupak registriranja uljare i vezane kušaone.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL (ilustracija)
  • 1.741
  • 83
  • 0

Proizvodnja primarnih poljoprivrednih proizvoda na našim usitnjenim parcelama nije isplativa. Preporučljivo je zato uložiti više sredstava, urediti pogon za preradu i stvoriti proizvod dodane vrijednosti. Proizvodnja bučinog i sličnih ulja postaje sve popularnija. Iz Ministarstva poljoprivrede doznajemo kako ju pokrenuti.

Poljoprivrednici koji žele vlastite proizvode preraditi u ulje moraju prvo biti upisani u Upisnik poljoprivrednika (PG) ako posluju preko obrta, trgovačkog društva ili zadruge. Oni koji preradu planiraju raditi preko obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva moraju biti upisani  u Upisnik OPG-ova. Zbog planirane djelatnosti uljare, automatski ulaze u grupu komercijalnih OPG-ova koji su obveznici upisa u Registar poreznih obveznika.

Upisnik poljoprivrednika je reguliran Zakonom o poljoprivredi (NN 118/2018) i Pravilnikom o Upisniku poljoprivrednika (NN 62/2019), a Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) reguliran je Zakonom o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 29/2018, 32/2019) i Pravilnikom o Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (NN 62/2019).

Upisnik poljoprivrednika/OPG-a je baza podataka koja sadrži podatke o gospodarstvima i njihovim resursima.

Upis u ARKOD

Uvjet upisa u Upisnik je posjedovanje vlastitih ili unajmljenih poljoprivrednih resursa (zemljišta i/ili stoke) i obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Potrebno je stoga, evidentirati zemljište i nasade u ARKOD-u.

Upisi se vrše tijekom cijele godine u regionalnim uredima/podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) prema sjedištu poljoprivrednoga gospodarstva, odnosno nositelja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, neovisno o mjestu odvijanja proizvodnje.

Prerada hrane je dopunska djelatnost

Kako ulaze u proces prerade hrane poljoprivrednici trebaju registrirati  subjekt i objekt u poslovanju s hranom neživotinjskog podrijetla u skladu s odredbama Pravilnika o registraciji i odobravanju objekata te o registraciji subjekata u poslovanju s hranom (Narodne novine, br. 123/19 i 3/21), ako se radi o prerađevini kao što je bučino ili suncokretovo ulje. Registracija se obavlja pri Državnom inspektoratu te je upute i sve potrebne informacije moguće pronaći ovdje

Proizvođači prehrambenih ulja i proizvoda od ulja vlastite proizvode mogu prodavati na nekoliko načina:

  • prodaja na prostoru vlastitog PG-a,
  • na štandovima i klupama,
  • na tržnicama na malo i izvan njih,
  • na sajmovima,
  • putem automata,
  • na daljinu (internet…),
  • pokretna prodaja,
  • vlastitom prodajnom kiosku OPG-a.

No, ako žele ponuditi svoje proizvode na degustaciju na vlastitom gospodarstvu, potrebno je urediti i registrirati objekt kušaone.

Kušaona spada pod ugostiteljske usluge

Prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na OPG-u putem kušaonice spada pod pružanje ugostiteljskih usluga na OPG-u i provodi se u skladu s posebnim propisima koji uređuju ugostiteljsku djelatnost: Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti (Narodne novine, br. 85/15, 121/16, 99/18, 25/19, 98/19, 32/20, 42/20 i 126/21) i Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (Narodne novine, br. 54/16, 69/17 i 120/19). Prema navedenim propisima, OPG može obavljati ugostiteljsku djelatnost ukoliko ispunjava minimalno-tehničke uvjete za vrstu objekta koju kategorizira.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva preradu vlastitih proizvoda u ulje kao i prodaju istih putem kušaonice na OPG-u obavljaju putem dopunskih djelatnosti. Dopunske predstavljaju proizvodne i uslužne djelatnosti povezane s poljoprivredom koje omogućuju bolje korištenje proizvodnih kapaciteta te bolje korištenje znanja, vještina i rada članova OPG-a. Nositelj dopunske djelatnosti može biti kako nositelj tako i članovi OPG-a.

Pravilnik o Upisniku obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (Narodne novine, broj 62/19) u Prilogu 6. daje detaljan pregled dopunskih djelatnosti koje se mogu obavljati na OPG-u, a u konkretnom slučaju, djelatnost proizvodnje ulja upisuje se u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pod oznakom 1.2.6., a kušaonica pod oznakom 4.1.2.

Upis dopunskih djelatnosti u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava vrši se u mjesno nadležnom područnom uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prema sjedištu OPG-a. Dokaz za upis dopunske djelatnosti proizvodnje ulja je dokument Državnog inspektorata koji se dobije u postupku registracije subjekata i objekata u kojima se obavlja djelatnost s hranom, a za upis dopunske djelatnosti kušaonice prilaže se rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga upravnog tijela u mjesno nadležnoj županiji koje je nadležno za poslove ugostiteljstva.


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Buča Bučine koštice Bučino ulje Suncokretovo ulje Golice Uljara Registracija uljare Kušaona


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo