Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jela od osnovnih namirnica
  • 27.03.2020. 17:00
  • Šumadijski okrug, Vlakča

Koje zaboravljene specijalitete možete da napravite za vreme pandemije?

Zalihe osnovnih životnih namirnica u vreme pandemije su već na policama! Vukući gorka iskustva iz prošlosti većina je nabavila zalihe da bi imala hleba. Kako na sreću, hleba i brašna ipak ima u radnjama, vreme je za zaboravljene i nove specijalitete.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.722
  • 253
  • 0

Hleb je glavni 'krivac' za zalihe koje su početkom marta dopremljene u kuće. U vreme pandemije virusa i posebnih mera ograničenja kretanja, većina vremena provodi se u domovima. To ujedno znači da hteli - ne hteli, kuhinja često postaje najposećenije mesto svih ukućana. Prisetili smo se nekih divnih specijaliteta koje smo na terenima probali širom Šumadije, napravljenih od najjednostavnijih sastojaka, kako bismo glavnim gastronomima u kući bar malo olakšali dane u izolaciji.

'Cveta' onlajn trgovina, ali ne mogu svi kupci do slobodnog termina isporuke

U selu Vlakča kod Kragujevca, podno Rudnika, nastao je svojevrsni lokalni specijalitet, zahvaljujući veštim domaćicama ovog kraja, koje u vreme poljskih radova novim jelima moraju da razbiju monotoniju izbora hrane. Šumadijskom picom, prozvali su je berači pečuraka.  

"Obično hlebno testo se tanko razvuče i premaže se sa pomešanim usitnjenim sirom i pavlakom. Umesto skupih šunki i pečenica, stavlja se slanina, a ko je nema može sečeni mesni narezak. Preko staviti kolutove paradajza. Ako nema svežeg, dobar je i onaj iz flaše", objasnio nam je 'tajnu' Šumadijske pice, Dragoljub Švabić iz Vlakče.

Šumadijska pica jer domaća hrana nema cenu!

Šumadijska pica zaista je više nego ukusna. Čak i bez paprikaša od pečuraka, koji je tom prilikom služen kao glavno jelo. Dokaz je da domaća hrana nema cenu, a ni zamenu.

Rezanci za živce

Međutim, ovo nije jedini način da se troše zalihe. Domaćice u Kragujevcu ovih dana prave rezance za supu. Zatvorene u četiri zida nakon što su presložile sve ormane i obavile sve što nisu stizale godinama da urade, odlučile su da se okušaju u novim veštinama. Pravljenje domaćih rezanaca je u 'lakim' vremenima izazov, a u teškim poredi se sa dejstvom umirujućih sredstava.

Proizvodnja domaće testenine šansa za poslovni uspeh

Osnovna mera je 100 grama brašna, jedno jaje i so. U posudu staviti brašno, posoliti, napraviti udubljenje i staviti jaje. Testo se mesi dok se ne dobije glatka masa. Umotati ga u plastičnu foliju i ostaviti u frižider oko jedan sat. Oklagijom se razvuče i seče na trake. Ko ima mašinu za rezance, provlači listove testa i potom rezance ostavi da se prosuše na čistom stolnjaku u hladnoj prostoriji. Ko nema mašinu može da urola listove i oštrim nožem seče na tanke ili deblje rezance. Dobra strana spremanja je da ako vam ne uspe iz prve, imate dovoljno vremena da pokušavate bezbroj puta.

Kroasan na sprski način

Svaka domaćica novog doba kune se da ima recept za najbolje salčiće, koji je naravno nasledila od svoje bake ili mame. Uprkos tome, retko će se naći na trpezi, jer ovaj specijalitet koji je verovatno ukusniji i od francuskih kroasana, zahteva mnogo vremena za pripremu. Važe za zimski dezert, jer tada ima najviše sala. Međutim, mnogi ga čuvaju u zamrzivaču. Sada je vreme da se potroše zalihe.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna tip 400
  • 20 g svežeg kvasca
  • 500 g sala sa opnom
  • 300 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 3 žumanceta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika sirćeta
  • 300 g pekmeza po želji (najbolje od šljiva)
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 jaje

Salo samleti na mašini za mlevenje ili izmiksati u blenderu. Oblikovati ga u tri manje kugle. Sjediniti mlako mleko, izdrobljeni kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Pokriti krpom i ostaviti da nadođe. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, pa dodati so, preostali šećer, sipati nadošli kvasac, dodati žumanca, sirće i kašiku šećera, pa opet promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano mešenje dok se ne dobije čvršće, glatko testo. Umešeno testo prekriti krpom, pa ga ostaviti na toplom da se masa udvostruči.

Svaka domaćica tvrdi da ima najbolji recept za salčiće, a koji je vaš?

Nadošlo testo istanjiti na debljinu od jednog centimetra, a zatim po njemu ručno rasporediti jednu kuglu sala. Bočne stranice preklopiti prema sredini, a potom gornji i donji deo testa takođe preklopiti prema centru. Testo okrenuti da završetak bude okrenut nadole i ostaviti 25 min da nadođe. Isti postupak premazivanja salom i preklapanja ponoviti još dva puta i svaki put testo ostaviti da miruje 25 min.

...a onda džem!

Kada testo nadođe razvući ga oklagijom na debljinu od jednog centimetra i iseći na kvadrate željene veličine. Na svaki kvadrat staviti kašičicu džema od šljiva i preklopiti ga.

Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju poslagati salčiće, ostaviti ih kratko da nadođu. Peći u zagrejanoj rerni na 250ºC oko 25 min. Pečene salčiće dok su još topli obilno uvaljati u šećer u prahu. Savet iskusnih je da svi sastojci koji se koriste u pripremi moraju biti mlaki, baš kao i prostorija u kojoj se mese. Ko nema salo, može da proba sa margarinom ili puterom. 

Slanina i čvarci, od sirotinjske hrane do delikatesa

Ako u zalihama ima domaće masti, odličan izbor su dobre, stare vanilice. Ili možda gurabije, pita od razvučenih kora? Jedan od načina da se lakše prebrode nedelje pred nama su ruke u testu i šansa da naučimo zaboravljene specijalitete iz vremena kada nije bilo pekara i marketa na svakom koraku.

Srećno!


Tagovi

Brašno Hleb Zalihe Kvasac Pandemija Korona virus Salčići Domaći rezanci Šumadijska pica Slanina Salo Dragoljub Švabić


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)