Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Croma-Varaždin
  • 05.11.2020. 10:30

Koja crijeva koristiti za kolinje - prirodna ili kolagena?

Na tržištu već dugi niz godina postoje već očišćena, spremna za punjenje, kako prirodna svinjska, goveđa ili ovčja, tako i umjetna načinjena od goveđeg kolagena ili poliamidna, različitih oblika i kalibara. 

Foto: Depositphotos/Goldfinch4ever
  • 10.794
  • 200
  • 0

Neizostavan dio svake svinjokolje su crijeva jer bez njih nema ni kobasica, krvavica, švargla, kulenove seke pa ni kulena. Prošla su vremena kada su ih domaćini, bolje rečeno domaćice, same pripremale. 

Još i sada se sjećam slike ženskih ruku koje prevrću po još toplim svinjskim crijevima u koritu i smrada koji se pritom širi. Pažljivo su ih odvajale, prale u nekoliko voda, prevrtale preko žlice pa opet prale, a nakon toga držale u češnjaku i na kraju šlajmovale. Posao je to koji zahtijeva visoke higijenske standarde, ali i puno vremena i strpljenja jer crijeva su osjetljiva i lako pucaju. 

Na tržištu već dugi niz godina postoje već očišćena, spremna za punjenje, kako prirodna svinjska, goveđa ili ovčja, tako i umjetna načinjena od goveđeg kolagena ili poliamidna, različitih oblika i kalibara. 

Stroga kontrola proizvodnje

Proizvođači prirodnih, crijeva nabavljaju iz domaćih klaonica u kojima djelatnici pod strogom kontrolom obavljaju kompelatan proces proizvodnje koji obuhvaća čišćenje, sortiranje, soljenje, tubiranje i pakiranje. 

Vrijeme je kolinja: Kako salamuriti (pacati) meso za sušenje?

Jedan od takvih proizvođača je i Croma-Varaždin čija se primarna proizvodnja nalazi u pogonima u Vrbovcu i Čakovcu gdje se obavlja čišćenje klaonički odstranjenih prirodnih crijeva, koja se pripremaju za sekundarnu proizvodnju, u pogonu u Svetom Iliji. "Nakon primarno očišćenih prirodnih crijeva, zaprimaju se usoljena. Nakon toga slijedi odsoljavanje, sortiranje, ponovo soljenje i pakiranje", otkriva Petra Vrbešić iz tvrtke Croma-Varaždin. 

Budući da su soljena, potrebno ih je odsoliti namakanjem u toploj vodi, a pojedine domaćice u tu vodu stave češnjak i limunov sok.  

Gužnjak za kulenovu seku, a kesa za kulen

Koja crijeva za što koristiti? Vrbešić kaže kako se prirodna koriste za kobasice i krvavice te kulen i kulenovu seku, a kolagena, umjetna, kupci uglavnom koriste za salame. 

Vrijeme je kolinja: Kako dimiti meso u pušnici?

Kada je riječ o prirodnima, svinjska tanka se koriste za kobasice, krvavice, češnjovke, dok se debelo crijevo (gužnjak ili kular) koristi za kulenovu seku, a kesa (slijepo crijevo) za kulen. Svinjski se želudac, pak, koristi za švargl, odnosno tlačenicu ili kako se još kaže, prezvuršt. 

Za roštiljke i hrenovke se koriste ovčja, a za krvavice, trajne i polutrajne goveđa crijeva. Za buđole, rolane vratine, tlačenice i uskrsni kruh koristi se goveđa kapa i kesa. 

"Svi naši proizvodi zadovoljavaju najsuvremeniju proizvodnju mesnih prerađevina, a naši kupci mogu biti bezbrižni u smislu zdravstveno-veterinarske ispravnosti, slijedom primjenjivanja HACCP sustava", naglašava Vrbešić zaključivši kako je interes za crijevima započeo već krajem rujna. 


Tagovi

Svinjokolja Crijeva Prirodna crijeva Umjetna crijeva Croma Varaždin


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner