Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bosanska mocarela
  • 02.05.2022. 13:30
  • Busovača, BiH

Ko je probao bosansku mocarelu više ne veruje italijanskom siru?

Oni koji su imali priliku da degustiraju bosansku mocarelu sa jednog domaćinstva u Busovači blizu Zenice, kažu da Italijani svoj mogu potpuno ukinuti. Jer je ovaj "deset puta bolji".

Foto: Arhiva Gordana Odžin
  • 361
  • 15
  • 0

Mocarela je jedan od najpoznatijih italijanskih sireva, a važi i za najprodavaniji na svetu. U grupi je sireva parenog testa i čuva se u sopstevnoj sirutki. Karakterišu ga elastičnost i dobra topivost. Izrađuje u manjim okruglim grudama. Prema legendi, navodno je nastao sasvim slučajno grumen sira pao u vrelu vodu u jednoj mlekari kod Napulja, ali zvanične informacije kazuju da potiče iz Rima gde se pojavio u 15. veku.

Među sirevima je nekako poput vegete među začinima, u sve se meša. E, sad ko je probao bosansku mocarelu sa jednog domaćinstva u Busovači kod Zenice, kaže da Italijani svoj mogu potpuno da ukinu. Jer je ovaj, pod etiketom Gordžin, deset puta bolji. A izrađuje ga Gordana Odžin.

Zeničanka hercegovačkog karaktera

Jasno je već da je svoje proizvode brendirala slažući ime i prezime, italijanski sir prevela u bosanski, ali to nije sva mudrost ove rođene Zeničanke, za koju bi se na prvu pre zaključilo da je "opasna Hercegovka". Ona je čak i Maksu iz ravne Vojvodine, dovela u brdovitu Bosnu.

Oni su 14 godina sticali imanje u našoj pokrajini. Na njemu su uzgajali krave, konje, ovce, guske, ćurke. Ali, skoro isto je Gordana s Maksom stekla i u Busovači, gde su trenutno u štali dve krave, a drže i koke i svinje.

Gordana pravi i domaći puter

"Ustajemo ujutro u četiri sata, on pomuze krave, ja radim ostalo sa mlekom. U podne je moja smena u štali, kada im počistim", kaže nam dodavši da su i njeni roditelji uvek imali kravu, ali se ona nije bavila stokom ni zemljom već se školovala.

Ali, život je imao drugačiji plan za nju, odveo je u Nemačku. Tamo je ova domaćica radila u sirani kao higijeničarka. Iako nije bila direktno u proizvodnji, mudro je osluškivala i pamtila recepte i postupke obrade mleka. Kombinirajući to i znanje koje je vremenom sama sticala nastali su mlečni proizvodi Gordžin.

"Ja sam od njih ubirala znanje, stekla sam ono osnovno. Oni su pravili sir za vojsku bivše Jugoslavije, kao feta u konzervama. Kasnije sam u Nemačkoj upoznala muža, Vojvođanina, a njih samo interesuje koliko imaš zemlje, krava. Ne zanima ih kakva ti je kuća nego je li dobra štala", prepričava nam kroz šalu.

Mleko, so i sirće

Ona danas proizvodi mleko i dosta prerađevina od njega poput putera i raznih vrsta sireva koje su pohvalili svi koji su probali. A, mnogo ih je, od komšija, rodbine i njihovih prijatelja. Reklama joj ne treba, jer od usta do usta pročulo se.

"Sada nemam trunku sira u kući, sve sam prodala", dodaje, naglasivši da osim kravljeg mleka za svoje majstorije koristi samo so i đubre, a za neke i sirište.

Ne radi tvrde sireve sa sirćetom, a ove koje pravi su nalik umetničkim delima. I nisu to samo recepti iz Nemačke, tehnike je od svakud pomalo.

"Ove motane sireve, rade po Mađarskoj, Slovačkoj i Rusiji. Katolički fratri su prvi počeli to raditi, nisu hteli da otkriju recept, ali ga je jedna kaluđerica prenela."

Motani sir

Za mocarelu, kaže, najmanje upotrebljava vodu, sve radi u sirutki i dodaje so. Za jedan kilogram, količina mleka zavisi od masnoće. Ako je krava na suvoj hrani onda treba manje mleka, a kada je na travi treba više jer je tada ređe. Oko osam litara treba za kilogram ovog sira, kojeg prodaje po ceni od 16 KM/kg (960 din/kg).

"Ali ja pravim manja pakovanja od 500 grama ili manje paketiće u koje stavljam male mocarele koje idu po salati, čak i vrpcu pravim od sira. Krem sir takođe stavljam u paketiće, imam i velike koje zovu majčina dojka, kada se raseku iz njih izlazi mleko i unutra su ove male mocarele", kaže Gordana.


Tagovi

Sir Gordžin Gordana Odžin Busovača Mocarela Mleko


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.