Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 02.07.2018. 18:00

Kiseli, zamrznuti ili slatki krastavci - kako ih pripremiti

Krastavci su jedan od sinonima za zimnicu. Postoje brojni recepti koji se razlikuju po marinadi i začinima koji se dodaju tokom pripreme.

Foto: Pixabay / PhotoMIX-Company
  • 5.443
  • 283
  • 0

Teško je zamisliti zimnicu bez krastavaca. Ovo povrće tokom letnjih meseci možemo zamrzavati ili kiseliti. Važno je da odaberemo zdrave plodove bez znakova oštećenja ili simptoma bolesti.

Zamrzavanje krastavaca

Zamrzavanje krastavaca nije tradicija u pripremi zimnice, ali sve više mlađih domaćica zamrzava krastavce za salatu tokom zime.  Plodove krastavca potrebno je dobro oprati, osušiti i iseći na tanje kolutiće. U zavisnosti od starosti plodova, možemo ih oljuštiti ili ostaviti neoljuštene. Kao začin koristi se mirođija ili mladi listovi borača. Listove mirođije oprati, odvojiti sa drškica i ostaviti da se prosuše.

Isečene kolutiće krastavca pakovati u manje posudice. Prilikom pakovanja krastavce dobro pritisnuti. Mirođiju ili borač staviti po površini. Posudice dobro zatvoriti. Ovako zamrznut krastavac može se čuvati maksimalno šest meseci.

Kada tokom zime uzmemo posudice sa zamrznutim krastavcima, mirođiju i borač zdrobimo po površini, pre nego što se se odmrznu. Ove krastvce možemo pomešati sa marinadom ili jogurtom.

Kiseljenje krastavaca za zimu

Tradicionalno se krastavci kisele za zimu. Možemo ih kiseliti same ili u kombinaciji sa drugim povrćem. Razlikujemo dva načina kiseljenja:

  1. kiseljenje u slanoj vodi i
  2. kiseljenje u sirćetnom rastvoru.

Kod kiselenja u slanoj vodi tokom procesa fermentacije nastaje mlečna kiselina koja štiti krastavce od kvarenja. U procesa kiseljenja dolazi do promene boje i ukusa plodova krastvaca. Najčešće se krastavci kiselu u kombinaciji sa mirođijom, belim lukom, sušenim listovima i biberom u zrnu. U teglu se stave začini i plodovi krastavca, sve se zalije sa marinadom koju smo pripremili od vode, šećera, soli i sirćeta.

Na isti način se pripremaju i kiseli krastavci sa začinima. Kod pripremanja ovakvih krastavaca u teglu se pored uobičajenih začina dodaju glavice luka vlašca, komadići korena rena, listići estragona, čubra.

Ukiselite povrće na prirodan način

Slatki krastavci sa đumbirom

Za pripremu krastavaca po ovom receptu potrebno nam je:

  • 1,25 kg krastavaca,
  • 50 g soli,
  • 150 ml đumbira u sirupu,
  • 0,35 l vinskog sirćeta,
  • 0,5 kg šećera i
  • 1/8 l vode.

Plodove krastavca dobro oprati i oguliti. Plodove prepoloviiti popreko i uzduž. Zatim odstraniti unutrašnji mekani deo sa semenkama, a preostali deo iseći na kriškice debljine 2 cm i posoliti. Ostaviti da stoje usoljeni tri sata. Nakon toga vremena usoljene krastavce ocediti od suvišne vode.

Pripremiti marinadu od đumbirovog sirupa, šećera i vode, koje dobro izmešamo i lagano zagrevamo do ključanja.

Pripremljene krastavce zajedno sa nasečenim đumbirom iz đumbirovog sirupa poredati u teglice i zaliti vrelom marinadom. Teglice dobro zatvoriti. Najbolje je ovako pripremljene krastavce pakovati u male teglice, čiji ćemo sadržaj po otvaranju brzo potrošiti.


Povezana biljna vrsta

Mirođija

Mirođija

Engleski naziv: Dill | Latinski naziv: Anethum graveolens L.

Mirođija je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Njena lekovita svojstva se spominju već u zapisima na papirusu, a potiče iz područja Palestine. Upotrebljava se... Više [+]

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Kiseli krastavci Zamrznuti krastavci Slatki krastavci Mirođija Đumbir Salata


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]