Krastavci su jedan od sinonima za zimnicu. Postoje brojni recepti koji se razlikuju po marinadi i začinima koji se dodaju tokom pripreme.
Teško je zamisliti zimnicu bez krastavaca. Ovo povrće tokom letnjih meseci možemo zamrzavati ili kiseliti. Važno je da odaberemo zdrave plodove bez znakova oštećenja ili simptoma bolesti.
Zamrzavanje krastavaca nije tradicija u pripremi zimnice, ali sve više mlađih domaćica zamrzava krastavce za salatu tokom zime. Plodove krastavca potrebno je dobro oprati, osušiti i iseći na tanje kolutiće. U zavisnosti od starosti plodova, možemo ih oljuštiti ili ostaviti neoljuštene. Kao začin koristi se mirođija ili mladi listovi borača. Listove mirođije oprati, odvojiti sa drškica i ostaviti da se prosuše.
Isečene kolutiće krastavca pakovati u manje posudice. Prilikom pakovanja krastavce dobro pritisnuti. Mirođiju ili borač staviti po površini. Posudice dobro zatvoriti. Ovako zamrznut krastavac može se čuvati maksimalno šest meseci.
Kada tokom zime uzmemo posudice sa zamrznutim krastavcima, mirođiju i borač zdrobimo po površini, pre nego što se se odmrznu. Ove krastvce možemo pomešati sa marinadom ili jogurtom.
Tradicionalno se krastavci kisele za zimu. Možemo ih kiseliti same ili u kombinaciji sa drugim povrćem. Razlikujemo dva načina kiseljenja:
Kod kiselenja u slanoj vodi tokom procesa fermentacije nastaje mlečna kiselina koja štiti krastavce od kvarenja. U procesa kiseljenja dolazi do promene boje i ukusa plodova krastvaca. Najčešće se krastavci kiselu u kombinaciji sa mirođijom, belim lukom, sušenim listovima i biberom u zrnu. U teglu se stave začini i plodovi krastavca, sve se zalije sa marinadom koju smo pripremili od vode, šećera, soli i sirćeta.
Na isti način se pripremaju i kiseli krastavci sa začinima. Kod pripremanja ovakvih krastavaca u teglu se pored uobičajenih začina dodaju glavice luka vlašca, komadići korena rena, listići estragona, čubra.
Za pripremu krastavaca po ovom receptu potrebno nam je:
Plodove krastavca dobro oprati i oguliti. Plodove prepoloviiti popreko i uzduž. Zatim odstraniti unutrašnji mekani deo sa semenkama, a preostali deo iseći na kriškice debljine 2 cm i posoliti. Ostaviti da stoje usoljeni tri sata. Nakon toga vremena usoljene krastavce ocediti od suvišne vode.
Pripremiti marinadu od đumbirovog sirupa, šećera i vode, koje dobro izmešamo i lagano zagrevamo do ključanja.
Pripremljene krastavce zajedno sa nasečenim đumbirom iz đumbirovog sirupa poredati u teglice i zaliti vrelom marinadom. Teglice dobro zatvoriti. Najbolje je ovako pripremljene krastavce pakovati u male teglice, čiji ćemo sadržaj po otvaranju brzo potrošiti.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka