Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska svinjetina
  • 01.01.2020. 13:30

Kina zbog svinjetine smanjuje carinu na uvoz, ali i na tržište stavlja državne rezerve

Kina traži načine kako osigurati dovoljno svinjetine na svom tržištu za proslavu Lunarne Nove godine 25. siječnja 2020., što je period i najveće potrošnje mesa u toj zemlji.

Foto: Pixabay/de Free-Photos 
  • 567
  • 38
  • 0

Nakon što su cijene postale rekordne, a zbog afričke svinjske kuge se populacija svinja smanjila za 40%, Kina traži načine kako osigurati dovoljno svinjetine na svom tržištu. 

Tako vladajući namjeravaju sniziti carine na uvoz smrznute svinjetine s 12 na 8% za odeđenu skupinu zemalja izvoznica te time osigurati opskrbu svinjetinom i obuzdati cijene. Peking je pristao započeti s uvozom svinjetine iz Argentine, a očekuje se i odobrenje za uvoz iz Brazila i Velike Britanije. Istodobno će u promet staviti smrznutu svinjetinu, govedinu i ovčetinu iz državnih rezervi kako bi povećali opskrbu mesom. 

Broj svinja u Kini smanjen za trećinu zbog afričke svinjske kuge

Analitičari očekuju da će za svinjetinom ostati velika potražnja dok se Kina priprema za proslavu Lunarne Nove godine 25. siječnja 2020., što je period i najveće potrošnje mesa u toj zemlji.

Peking je već sredenom prosinca izbacio više od 100.000 tona smrznute svinjetine iz državnih rezervi

Tijekom siječnja sve do studenog 2019. godine uvoz je porastao za 57,9% odnosno u odnosu na godinu ranije odnosno veći je za 1,7 milijuna tona prenosi reuters.

Do 18. prosinca maloprodajne cijene svinjskog mesa bile su više nego dvostruko veće u odnosu na godinu dana ranije odnosno 48,55 kn po kilogramu.

Kina ulaže 7 milijardi dolara u povećanje proizvodnje svinja

Inače, Kina ima za cilj obnoviti kapacitete uzgoja svinja na normalnu razinu do 2021. godine unatoč neprestanim epidemijama afričke svinjske kuge. Tako će veliki kineski uzgajivači svinja udružiti snage s malim obiteljskim gospodarstvima u investiciji vrijednoj gotovo 50 milijardi juana (7,14 milijardi dolara) kako bi se povećala proizvodnja svinja.

Očekuje se da će suradnja osigurati proizvodnju više od 22 milijuna svinja godišnje, a uključit će i 33 tisuća siromašnih seoskih obitelji, ističu u kineskom ministarstvu. 


Tagovi

Kina Svinjetina Afrička svinjska kuga Uvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]