Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvješće EU
  • 06.08.2022. 15:00

Kako se trgovalo u EU - manje kukuruza iz Ukrajine, više iz Brazila

Ukupna vrijednost trgovine iznosila je 31,4 bilijuna eura. Najviše se trgovalo s Brazilom. EU je kompenzirala pad uvoza kukuruza iz Ukrajine i povećala izvoz u podsaharsku Afriku.

Foto: Depositphotos/Fotofabrik
  • 1.624
  • 103
  • 0

U objavljenom izvješću Europske unije o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima ukupna vrijednost trgovine dostigla je iznos od 31,4 bilijuna eura u travnju 2022. godine, što je povećanje od 14 posto u odnosu na isti period lani. Zbog manjeg izvoza u Rusiju za 26 posto i Kinu za 11 posto smanjen je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU za 5,4 posto.

Od siječnja do travnja su povećani trgovinski tokovi. Izvoz je povećan za 10 posto, a uvoz za 28 posto zbog visokih svjetskih cijena.

Veliki utjecaj na trgovanje je imao rat u Ukrajini. U ožujku i travnju je smanjen uvoz kukuruza iz Ukrajine za 35 posto, a iz Srbije za 77 posto. Uvoz kukuruza iz Sjedinjenih Država, Kanade, Moldavije i Brazila djelomično je kompenzirao ovaj poremećaj opskrbnih lanaca.

Izvoz 17,9 bilijuna eura

Ukupan izvoz iznosio je 17,9 bilijuna eura. Razlog tome je nizak izvoz svinjskog mesa i pšenice u Kinu i smanjenje izvoza žitarica i uljarica. Naime, izvoz u Kinu manji je za 2 bilijuna eura u odnosu na isti period prošle godine, najviše zbog svinjetine čiji je izvoz umanjen za 1,9 bilijuna eura.

Za 93 posto na mjesečnoj razini porastao je izvoz u Ukrajinu. Povećane su sve kategorije, osim biljnih ulja i povrća. Porast je ostvaren i tijekom travnja u podsaharsku Afriku, najviše se odnosio na uljarice za 83 posto, žitarice 27 posto i proizvode od žitarica 14 posto. Neznatno je povećan i izvoz mliječnih proizvoda, za dva posto.

Izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo je porastao za 20 posto, a predvođen je naglim izvozom maslaca od 69 posto, kukuruza od 46 posto i pšenice od 25 posto. Najviše vrijednosti su se osjetile kod izvoza proizvoda od žitarica i mljevenja, ukupno 280 tisuća eura, a najveće povećanje su ostvarili izvoz peradi i jaja od 270 tisuća eura.

Manje uvoza

Uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU dostigao je vrijednost od 13,5 bilijuna eura, što je 1,2 posto manje nego u ožujku. Bilanca poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bila je 4,4 milijardi eura za travanj 2022. Ovo je pad od 16 posto u odnosu na ožujak.

U EU su najveći uvoz ostvarile uljarice i proteinski usjevi. Za njih je u promatranom periodu izdvojeno 7.527 milijuna eura, što je povećanje od 27 posto.

Od početka siječnja do kraja travnja gledajući ukupnu vrijednost bilance izvoz je iznosio 69.592 milijuna eura. Promatrajući kumulativnu mjesečnu trgovinu u 2022., najviše je porastao izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Japan, dok je izvoz u Kinu, Rusiju i Ukrajinu bio nešto niži.

Ukupni uvoz je bio za 28 posto veći i iznosio je 51.547 milijun eura. Brazil je zemlja s kojom se najviše trgovalo i odakle je ostvaren najveći uvoz s povećanjem od 46 posto.


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivredbni proizvod Izvoz Uvoz EU tržište


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]