Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Likeri
  • 16.08.2021. 14:00
  • Šumadijski okrug, Zagorica, Topola

Kako se priprema orahovača - piće koje leči?

Prema rečima Dragana Jovanovića iz Zagorice kod Topole, ova rakija, koja se svrstava u likere smatra se odličnim aperativom, jer utiče na poboljšanje apetita. To je i stari lek za štitnu žlezdu i ubrzavanje metabolizma. 

Foto: Dragan Jovanović
  • 1.000
  • 95
  • 0

U našem narodu rakija je oduvek igrala veliku i važnu ulogu u svakodnevnom životu. Bez ovog alkoholnog pića gotovo da je nezamisliv život na selu, jer se "ljuta kapljica" oduvek smatrala i lekovitim napitkom. U narodnoj medicini smatralo se da jača organizam; najviše se koristila za ispiranje grla, kod stomačnih tegoba, za čišćenje rana, kad boli zub ili kod težih zaraznih bolesti kao što je žutica i tuberkuloza.

Recept star i jednostavan

Najčešće su se koristile prepečenica i komovica, koje se smatraju posebno lekovitim. U njih bi se često dodavale posebne lekovite trave -  travarice ili uz dodatak plodova voća kao što je slučaj sa orasima - orahovačom. Ovaj slatko-ljuti napitak smatra se da leči više bolesti, a prava receptura je ključna. 

"Liker od oraha prave mnogi. Svako ima svoj način i svoju recepturu. Recept po kome pripremam orahovaču sam dobio od starog kazandžije Dragoljuba, a vrlo je jednostavan. Osnovno i najvažnije je da orasi budu ubrani baš kad treba i da rakija sa kojom se pravi bude dobrog kvaliteta. U teglu ubacimo 18 mladih oraha i prelijemo ih sa 300 grama meda", otkriva nam poljoprivrednik iz sela Zagorica kod Topole Dragan Jovanović i dalje nastavlja da teglu poklopimo nekim predmetom tako da nije hermetički zatvorena kako bi višak gasova mogao da izađe.

Prepoznatljiva crna boja orahovače

"Izložim suncu tako sastavljenu smesu koja se za nekoliko dana karamelizuje. Kasnije dodam litar do litar i po rakije, jednu pomorandžu iseckanu na krugove i jednu kesicu vanilin šećera. Uz svakodnevno lagano mešanje smesa ostaje izložena suncu šest nedelja. Kasnije je procedim kroz dvostruku gazu i može se konzumirati."

Ubrzava metabolizam, podstiče apetit

Prema njegovim rečima, ova rakija, koja se svrstava u likere smatra se odličnim aperativom, jer utiče na poboljšanje apetita. To je i stari lek za štitnu žlezdu i ubrzavanje metabolizma. 

"Ne samo da je zdrava, već je neverovatno i ukusna. Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. U kućama naših predaka uz domaću rakiju i domaće vino, uvek se mogla naći i domaća orahovača. Meni često žene traže ovaj liker zbog problema sa štitnom žlezdom. Kažu da im je pomogla i da su osetile poboljšanje od kako je koriste", kaže naš sagovornik i dodaje da svakako ne može da škodi, naravno uz umerenu upotrebu, može i da pomogne, jer "ne bi je naši stari koristili i živeli dugo da nije bila lekovita."

Kako napraviti domaću rakiju od zelenih oraha - orahovaču?

Inače, kada govorimo o orahu, u poređenju sa ostalim koštunjavim voćem, smatra se najzdravijim, pre svega zbog velikog sadržaja omega 3 masnih kiselina, ali i zbog duplo većeg sadržaja antioksidansa. Oni antioksidansi koji su prisutni u orasima su boljeg kvaliteta u odnosu na one koji se nalaze u ostalom koštunjavom voću i samim tim efikasniji su u sprečavanju oštećenja ćelija organizma. 


Tagovi

Orahovača Kako se priprema Dragan Jovanović Rakija Med Lek


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.