Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodenica
  • 27.03.2020. 12:00
  • Kolubarski okrug, Zlatarić

Kad vodeničar nije tu - kesa brašna u ruke, novac u kutiju

Zbog obaveza na imanju, vodeničar Dragan Živanović iz sela Zlatarić, nema vremena ni mogućnosti da uvek posluži mušterije. Zato je sve zainteresovane pismeno obavestio da žito za mlevenje ostavljaju i kad nije u vodenici, a da kad uzimaju brašno ostave novac u, za to, namenjenoj drvenoj kutiji. 

Foto: Sanja Dovečer
  • 2.689
  • 198
  • 0

Na 10 km od Valjeva na putu ka Loznici nalazi se selo Zlatarić koje je poslednjih skoro deceniju i po poznato po Đedinoj vodenici u kojoj je vodeničar Dragan Živanović omogućio kupcima da brašno kupe i kada on nije tu, ali i da, kako kaže, tako pokažu svoje poštenje. 

Vukosav Saković: Brašna ima za dva meseca, a hlebnog zrna za narednih deset

"Vodenica je stalno otključana, brašno izmereno u kesama, a pored njih je kasa. Kupci i putnici namernici koji prolaze ovim putem, u svako doba dana i noći mogu svratiti, uzeti brašna koliko im treba, ostaviti pare i produžiti svojim poslom. Još niko me nije prevario da je uzeo brašno, a da nije platio", kaže Dragan. 

Kesa brašna u ruke, pare u kutiju

Dragan Živanović je 28 godina radio u pogonima valjevske fabrike "Krušik" ali je pre skoro dve decenije uzeo otpremninu i posvetio se radu u vodenici na reci Obnici i tako sačuvao tradicionalan način mlevenja žita. Zbog obaveza na imanju, vodeničar Dragan nema vremena ni mogućnosti da uvek dočeka, posluži i isprati mušterije. Zato je sve zainteresovane pismeno obavestio da žito za mlevenje ostavljaju i kad nije u vodenici, a da kad uzimaju brašno ostave novac u, za to, namenjenoj drvenoj kutiji. 

Dragan Živanović već više od tri decenije radi u Đedinoj vodenici

"Zahvaljujući bogu i mom, nažalost sada pokojnom, Đedi, koji me je uveo u ovaj posao, ja već 31. godinu radim kao vodeničar. Đeda je iza sebe ostavio kao trag put poštenja, tvrde podloge, a ja sam mojim radom uspeo da taj put asfaltiram", slikovito opisuje Dragan svoj životni put.

Vodenica u Stragarima melje pšenicu više od tri veka

"Na meni je bila velika obaveza da nastavim ovaj put. Više od 30 godina uslužno merim žito građanima našeg kraja, a i šire, a to je pomalo nezahvalan posao. Da biste imali poverenje, mora se raditi tačno, kvalitetno i pošteno."

Ceduljice sa porukama zahvalnosti

Bilo je i slučajeva da mušterije pri sebi nemaju para, ali su se i ti retki vraćali da naknadno plate za uzeto brašno. Posebno su pozitivno reagovali ljudi koji su prolazeći putem Valjevo-Loznica navraćali u vodenicu da kupe pšenično ili kukuruzno brašno. Uz novac ostavljali su ceduljice s porukama zahvalnosti, svoje brojeve telefona, najavljivali da će ponovo svratiti. Svakog gosta dočekuje veliki natpis koji stoji na vodenici "Život i poverenje samo jednom se gube". 

Pet vrsta brašna se prodaje u vodenici, ali najviše biraju crno pšenično

"Pet vrsta brašna imam u vodenici, razvrstano je u kesama i poređano po policama. Heljdino, ražano, pšenično crno, integralno i kukuruzno belo i žuto u svakom trenutku se može naći", kaže Dragan i dodaje da se sve više kupuje crno pšenično brašno

"Poštenje i poverenje žive u vodenici"

Posebno je u vodenici zanimljiva knjiga utisaka, gde su za sve ove godine oni koji su dolazili upisivali svoja zapažanja. Ređali su se komentari, poruke i reči zahvalnosti, pa je 2014. godine Dragan uz pomoć prijatelja priredio knjigu pod nazivom "Život i poverenje samo se jednom gube". Pet godina kasnije, svetlost dana ugledala je i druga knjiga koja nosi naziv "Poštenje i poverenje žive u vodenici". 

"Iako živimo u jednom kriznom vremenu, gde su mnogi građani ostali i bez zaposlenja i bez novčanih primanja, pa su zbog svih tih dešavanja sebe malo i promenili, ipak većina srpskog naroda ostala je da čuva vekovima stečene vrednosti, a to je poštenje. Ja sam pružio priliku građanima da pokažu to svoje poštenje i oni su to iskoristili na najbolji mogući način", ponosno ističe Dragan.


Foto prilog


Tagovi

Vodenica Mlevenje brašna Brašno Dragan Živanović Kupovina brašna Poštenje i poverenje žive u vodenici


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃