Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene namirnica
  • 11.07.2018. 16:15

Jeftiniji šećer i ulje

Trgovci kažu da je u proteklom periodu šećer pojeftinio oko 30%, a ulje oko 20%.

Foto: Pixabay/422737, Bigstock/Kalinovskiy
  • 255
  • 14
  • 0

Šećer i ulje na policama prodavnica mogu se naći po cenama ne višim od 65 dinara za kilogram, odnosno do 128 dinara za litar. Cene su niže u odnosu na leto prošle godine, kada su iznosile 90, odnosno 145 dinara. Razlog je dobar rod i manji izvoz, tvrde poznavaoci. 

"Cena šećera najviše pada zbog toga što se smanjila potražnja u EU, koja je naše ciljano tržište, zbog toga što su ukinute kvote kod proizvođača u Evropskoj uniji. Situacija kod ulja je malo drugačija. Naši proizvodni kapaciteti su već veliki, dolazi do normalnih turbulencija na tržištu koje su uzrokovane zakonom ponude i potražnje", kaže za RTS Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Zbog čega je junetina poskupela?

Šećer 30% jeftiniji, a ulje oko 20%

Trgovci kažu da je u proteklom periodu šećer pojeftinio oko 30%, a ulje oko 20%. "U proteklih godinu i po dana cena šećera i ulja konstantno pada. Ta promena nije uticala na promenu potrošačkih navika. Nemamo naznake da će se u narednom periodu menjati cena šećera i ulja", kaže Milica Popović iz kompanije Delez Srbija. Prošle godine domaćinstvo u Srbiji je mesečno, u proseku, trošilo 2,6 kilograma šećera i 2,7 litara ulja.


Izvori

RTS


Tagovi

Šećer Ulje Cene Veljko Jovanović Milica Popović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.