Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povenjak 2020
  • 20.02.2020. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Omiš

Jedan Povenjak, dva prvaka: Bore Pedić ustupio prijelazni pehar OPG-u Popović

Njima će više biti od koristi, rekao je Pedić, ustupajući prijelazni pehar Neli i Mariju Popović, vlasnicima OPG Popović, koji imaju 1.000 stabala maslina i kušaonicu između mjesta Dračevca i Montižane kod Poreča. Dolaze li najbolji hrvatski maslinari u Omiš na Povenjak?!

Foto: Udruga “Paićuša”
  • 674
  • 150
  • 0

Ovogodišnje 14. izdanje manifestacije Povenjak, koje prema riječima dr. Ivice Vlatkovića okuplja najbolje hrvatske maslinare, ostat će zabilježeno po rekordnom broju uzoraka, najmanjem postotku zlatnih medalja, po dva prvaka u istoj kategoriji i - jednom prijelaznom peharu.

Kao svaka zanimljiva priča i ova ima mjesto radnje i glavne aktere. Mjesto radnje je hotel Brzet kod Omiša gdje se i ove godine održavao Povenjak, a glavni akteri su Borislav Bore Pedić iz Zadra i OPG Popović iz Poreča.

Dva prvaka s istim brojem bodova

U konkurenciji više od 200 uzoraka njihova su ekstradjevičanska maslinova ulja najbolje ocijenjena i, da sve bude zanimljivije, osvojila su isti broj bodova. Prema ocjenama profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Split, svako po 97,00 od mogućih 100 bodova. Znači, Pedić i OPG Popović ravnopravno dijele prvo mjesto. Za titule prvaka nagrađeni su plaketama, zlatnim medaljama, svakome je pripao i veliki pobjednički pehar.

A prijelazni pehar?! Što s njime kad je samo jedan? Organizator je ugravirao i imena ovogodišnjih pobjednika, ali tko će veliki prijelazni pehar ponijeti kući, pitanje je na koje se tražio odgovor. Naputak organizatora je bio da svatko od pobjednika zadrži pehar po šest mjeseci i da ga za idući Povenjak dogodine vrate organizatoru. Prema pravilima, kao svaki prijelazni pehar i ovaj će dobiti netko u trajno vlasništvo tek kad ga ovoji tri puta. Kao u nogometu i drugim sportovima.

“Već smo imali primjer da je jedna natjecateljica osvojila prijelazni pehar u trajno vlasništvo. Ali u kategoriji konzerviranih maslina za jelo”, kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara Paićuša iz Piska koja je  s tamošnjom Turističkom zajednicom i gradom Omišom, glavni organizator ove sve prestižnije manifestacije.

Pedić pobrao simpatije svih maslinara

A što se tiče ovog za maslinova ulja Pedić je sve riješio na svoj način i - pobrao simpatije svih na Povenjaku. “Ustupio sam svoje pravo na šest mjeseci maslinarima iz Poreča. Neka prijelazni pehar ostane kod njih cilu godinu”, povjerio nam je Borislav Bore Pedić i pojasnio: "OPG Popović, čiji su vlasnici Nela i Mario Popović imaju ukupno 1.000 stabala maslina između mjesta Dračevca i Montižane nekih 10-ak kilometara  od Poreča.

Već 14. Povenjak okupio je najbolje maslinare 

Ozbiljni su maslinari i uljari, imaju i svoju kušaonicu gdje trže ulje pa sam mislio bolje je da stoji u njihovim vitrinama i privlači nove kupce. Njima će više doniti koristi", rekao je Pedić. On ionako većinu svog ulja koristi za vlastite potrebe, za obitelj i prijatelje, a fala Bogu ima i poprilično odličja. Dosad je tri puta osvajao titule šampiona i to prije sedam godina u Nadinu, pa 2015. bio šampion Vodica i sad evo prvak Povenjaka. Bio je više puta vicešampion na domaćim i međunarodnim natjecanjima, pače i u Krasici u Istri kada je na originalan način testirao objektivnost ocijenjivanja tamošnjeg panela o čemu je Agroklub prvi pisao. Zlatne medalje više i ne broji.

Tajna šampionskog ulja

"Na natjecanja ne idem zbog pehara i medalja. Više zbog druženja i razmjene iskustva sa drugim maslinarima i da svoje ulje uspoređujem sa drugima. Tako se puno može naučiti", kaže Pedić.  

Ova godina je za njega počela dobro. U Nadinu je bio među prvih pet, malo poslije u Vodicama u Top-20, a  da za 0,06 nije izgubio bod na kemijskoj analizi, mogao je biti i šampion. Ali, što mu nije uspjelo na Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciju, ostvario je na Povenjaku.

"Poslao sam na ocjenjivanje tri ulja. Od toga sva tri su zlatna, a jedno od njih i šampionsko", otkriva  Pedić. Šampionsko ulje je iz maslinika u Pridragi gdje ima 120 maslina raznih sorti , a ovo je kombinacija Istarske belice (50 posto), Picholine (20), Lastovke, Nocellara del Belice i Moraiola. Brali smo 22. listopada, plodovi su bili zdravi, preradili ih u Uljari Nadin kod Željka Vrsaljka i to je - to, kaže Pedić. Ne treba ni govoriti da je ulje na pravi način uskladištio, na vrijeme pretočio i da ga čuva u inox posuđu na idealnoj temperaturi u obiteljskom podrumu.

Uz pomoć obitelji i prijatelja

Osim u rodnoj Pridragi ima maslinik i u Smilčiću. Tamo na lokaciji Pržine Borin otac, danas nažalost pokojni Nikola, kupio je komad zemlje još prije rata. "Da zemlja ne stoji u ledini posadija sam masline", govori Bore. Uz pomoć obitelji, supruge Marije, kćerke Katarine i zeta Danija, sina Ante, ali i rodbine i prijatelja iz rata sadi i dalje, svake godine pomalo.

U prošloj berbi je sudjelovao i unučić Fabijan, iako tada još nije bio navšio ni godinu dana. "Stalno je bio s nama", ponosno ističe dido Pedić. Iako je to većini naših čitatelja poznato, podsjetimo da se ovogodišnji šampion Povenjaka maslinarstvom počeo baviti godinu dana nakon Oluje.

"Shvatio sam da se moram aktivirati", kaže Pedić koji je sudionik Domovinskog rata od samih početaka. Nažalost, početkom 1994 godine, prilikom razminiranja neprijateljskog minskog polja, stradao je od nagazne mine. Ostao bez desne noge. Fizički hendikep sa sobom je nosio i psihičke posljedice, ali Borislav se nije predavao i godinu dana nakon oslobođenja posvetio uzgoju maslina.

"Preporučam i drugima bavljenje maslinarstvom. Braniteljima da se ostave kladionica i “gluvarenja” po kafićima. Osjećat će se korisnima, naći novi izazove, steći prijatelje… Neće im tribati ljekovi", kaže Bore. Ne krije da je lipo dobiti i nagrade, ali to ne bi bilo potpuno bez druženja na manifestacijama, uz pjesmu i ugodne razgovore, uz prijatelje i zaljubljenike u masline ni rezultati neće izostati, a posebno kad imam mentora kao što je dr. Vlatković, poručuje  Borislav Pedić.

Nikad manje zlatnih medalja

Već smo rekli da će ovogodišnji Povenjak ostati zabilježen po rekordnom broju uzoraka, ali u po najmanjem postotku zlatnih medalja, što potvrđuje predsjednik organizacijskog odbora Nedjeljko Fistonić.

"Bilo je godina kada je zlatnih medalja bilo preko 50% dok ove godine od ukupnog broja uzoraka zlatnih medalja ima 30%. Kvaliteta ulja južnije od Šibenika je znatno lošije od kvalitete  sa Zadarskog područje i Istre. Povećani broj kišnih dana, veliki napad maslinove muhe i visoke temperatura za vrijeme berbe su tome doprinijele. Prošla godine je jedna od rijetkih godina kada je jedan dio plodova ostao neubran, jer svi oni maslinari koji su kasnije brali, vremenske prilike nisu im pogodovale", prokomentirao je Fistonić.

Najviše uspjeha i ovaj put imali su maslinari iz Istre. Uz prvaka OPG Popović, u Top-10 je ušlo šest maslinara iz Istre i četiri iz Dalmacije, od toga tri iz Zadarske županije. Podijeljeno je 38 zlatnih medalja gdje su također najzastupljeniji Istrani, zatim 70 srebrnih, 11 bronačanih i 14 diploma. Sve za ekstra djevičanska maslinova ulja. U kategoriji djevičanskih ulja diplome je dobilo 25, a zahvalnice za sudjelovanje 2 maslinara, što znači da je njihovo ulje lampante. Ima takve mane da nije za ljudsku upotrebu.

Najbolja ulja iz ugostiteljskih objekata i trgovina   

Jedna od specifičnosti ove manifestacije je i ocjenjivanje najkvalitetnijeg maslinovog ulja posluženog u ugostitelljskim objektima. Prvak je Bistro Pjat  iz Zadra. Od uzoraka uzetih iz trgovine u najbolje ulje je Agrolagune iz Poreča. 

“Ulje u trgovini je slično kao i prijašnjih godina, a u ugostiteljstvu nema bitnih promjena. Međutim ima pojedinaca koji ulažu velike napore”, rekao je Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara Paićuša Pisak koja okuplja maslinare na samo iz omiškog kraja. Ima ih iz cijele Dalmacije, najviše sa zadarskog područja, ali i iz Istre.

Nela Popović i Borislav Pedić

"Sva naša hrvatska ulja mogla bi biti vrhunska. A i konzervirane masline na domaći način“, rekao je Fistonić i pozvao maslinare da budu strpljivi i ustrajni. "Maslina daje najbolje ulje što može, puno subjekata ima koji nam odnemažu, od prirodnih štetnika, vremenskih uvjeta, a i onaj koji se zove čovik. Veliki broj radnika na uljarama nije educiran za proizvodnju EDMU, državni službenici koji kreiraju zakone i pravila i vrše nadzor, a najviše lobi uvoznih ulja na koje mi mali maslinari ne možemo utjecati, u čemu im pomažu i neki znanstvenici koji se trude dokazati da i loša ulja su dobra“, proziva Nedjeljko Fistonić.

 A nakon "govorancije“, dodjele nagrada i priznanja, fešta maslinara nastavila se u hotelu Brzet  kod Omiša, zajedničkom večerom i plesom uz glazbu uživo do dugo u noć i uz doviđenja dogodine na Povenjaku 2021.

U dokumentima ispod teksta pogledajte rezultate ocjenjivanja. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Povenjak 2020 Borislav Bore Pedić Prvaci Prijelazni pehar OPG Popović


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]