Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 10.09.2021. 07:30

Jedan od uzroka gojaznosti je aktivna materija hlorpirifos?

Naučnici koji su sproveli istraživanje podstiču na konzumaciju voća i povrća iz zemalja u kojima je aktivna materija hlorpirifos zabranjen jer veruju da uzrokuje gojenje.

Foto: Bigstock/VOROPAY
  • 273
  • 38
  • 0

Naučnici sa kanadskog Univerziteta McMaster su izvestili o još jednom štetnom delovanju pesticida koji sadrže aktivnu materiju hlorpirifos. Iako je on u Evropskoj uniji zabranjen, pa čak i uvoz voća koji je njime tretiran, u mnogim delovima sveta se i dalje koristi.

Eksperimente su naučnici sproveli na miševima, a dokazali su da ova aktivna materija otežava sagorevanje kalorija u smeđem masnom tkivu ovih glodara što uzrokuje skladištenje dodatnih kalorija u telu i podstiče gojaznost.

"Smeđa mast je metabolička peć u našem telu koja sagoreva kalorije za razliku od bele koja se koristi za njihovo skladištenje. Na taj način stvara se toplota koja sprečava da se kalorije talože u telu kao bela masnoća", pojašnjava autor studije Gregori Stajnberg, inače profesor medicine i suosnivač Centra za metabolizam, gojaznost i dijabetes u MekMasteru.

Treba istražiti na ljudima

Takođe, on tvrdi da promene u načinu života koje se tiču ishrane i fizičke aktivnosti retko dovode do gubitka težine pa se stoga veruje da deo problema stvaraju pesticidi koji sprečavaju sagorevanje masnoća. Pojašnjava da je dovoljno da hlorpirifos inhibira potrošnju energije u smeđoj masti za 40 kalorija dnevno da kod odrasle osobe dovede do gojenja od pet kilograma godišnje.  

Do svojih su zaključaka došli nakon što su testirali 34 pesticida na miševima.

EU zabranjuje uvozno voće tretirano insekticidom hlorpirifosom

Takođe naglašavaju da zaključke njihovog rada još treba potvrditi istraživanjima na ljudima. Ali, već podstiču na konzumaciju voća i povrća iz zemalja u kojima je aktivna materija hlorpirifos zabranjena, a proizvode s područja gde se koristi treba temeljno oprati.


Tagovi

Hlorpirifos Pesticidi Gojaznost Istraživanje Kanada Kalorije


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)