Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana Županja
  • 08.03.2014. 14:15

Je li ovo kraj za županjsku Sladoranu?

Radnici kojima se ne budu svidjeli novi radni uvjeti do kraja ožujka mogu prihvatiti 6.400 kn otpremnine po godini

Foto: freedigitalphotos.net
  • 1.217
  • 129
  • 0

Županjskoj Sladorani, koja je jedna od rijetkih hrvatskih tvornica koja je poslovala dobro i uspješno odolijevala krizi, recesija je ipak stigla na naplatu. Nemilosrdna tržišna utakmica uz znatan pad cijene šećera, smanjenje proizvodnih kvota i sve teži uvjeti poslovanja odrazili su se na Sladoranu Županja. Uslijed takve situacije, vlasnici su prisiljeni povlačiti nepopularne poteze, rezati troškove, a recesijske škare neće zaobići ni djelatnike.

Sladoranu pojela nemilosrdna tržišna utakmica

"U posljednjih šest mjeseci cijena šećera pala je za više od 200 eura po toni. U 2014. godinu ušli smo s proizvodnom cijenom puno višom od one koju možemo postići na tržištu, velik je pritisak i na domaće tržište i na naše bivše izvozno tržište. Sve su to deficitarna tržišta s proizvodnjom manjom od potrošnje, ali veliki igrači - Nijemci, Francuzi, Nizozemci, sve svoje viškove prenose na Španjolsku, Italiju, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Sloveniju i Hrvatsku. Tržišna utakmica vodi se zapravo tamo gdje je proizvodnja nedostatna u odnosu prema potrošnji. Umjesto da je situacija obrnuta i da je tržišna vrijednost veća, paradoks je da je tu cijena šećera niža", objašnjava vlasnik Sladorane i šećerane Viro, Željko Zadro.

Zadro priznaje da su nakon ulaska u Europsku uniju shvatili kako se bez strateškog partnera teško može preživjeti u utakmici gdje devet vodećih europskih proizvođača šećera drži čak 92 posto tržišta. "Znači, jednog od njih trebate izabrati za taj nekakav budući brak. S nekolicinom njih pregovaramo, ali nije nimalo lako ugovoriti uvjete braka. Uvijek ponavljam da mi ovisimo o našim proizvođačima šećerne repe, jer koliko su oni konkurentni, toliko smo i mi", ističe Zadro.

Tvornica neće u blokadu

Priče o blokadama tvornice i navodnim pripremama za njezino gašenje, Zadro je nazvao najobičnijom glupošću. "Ne vjerujem da postoji takav luđak da nešto kupi i plati 500 milijuna kuna, uloži još 200 milijuna i onda to zatvara. Dakle, do zatvaranja sigurno neće doći, ali će doći do restrukturiranja tvrtke i rezanja troškova gdje god je to moguće", objašnjava.

Proizvođači šećerne repe mogu mirno spavati, ali ne i radnici

Na sirovinskom području Sladorane ugovorena je sjetva šećerne repe na 9.000 hektara po cijeni od 300 kuna za tonu. Ugovori su potpisani i Zadro poručuje da proizvođači mogu biti mirni jer nikakvih problema i smanjenja otkupne cijene neće biti. Kaže kako se do sada, s obzirom na dobre poslovne rezultate, prekomotno živjelo, ali da odsada više neće biti tako.

Prijedlog Uprave je da se radnicima smanje bruto plaće, što podrazumijeva i zbrinjavanje dijela ljudi, jer se s obzirom na situaciju, mora rezati na svim mjestima, ističe Zadro. Napominje kako će tijekom ovog mjeseca sa sindikatom izraditi konkretan prijedlog, s kojim će oko 1. travnja izaći pred ljude. Za sada je teško procijeniti koliko je ljudi viška, a koliko manjka. Radnicima nedostaje posla, kao što i sami kažu, a Zadro napominje kako s padom proizvodnje od 30 posto kampanje jednostavno prekratko traju.

"Pokušat ćemo naći neki paket mjera, naravno da neće biti jednostavno, bit će bolno, ali gledat ćemo da, koliko god je to moguće, budemo socijalno osjetljivi i da na neki način sve to skupa ublažimo", poručuje Zadro.

Zašto različiti uvjeti za županjsku i osječku sladoranu?

Osvrnuo se Zadro i na pročistač otpadnih voda koji je Sladorana dužna izgraditi. Pri kraju je ishođenje građevinske dozvole, ali smatra kako su opet, kao i pri podjeli kvota, dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu prema šećerani u Osijeku. Naime, osječka šećerana rok za izgradnju pročistača ima do 2017. godine, dok županjska Sladorana do 2015.

Vrijednost takve investicije kreće se u rasponu od 12 do 20 milijuna eura, pa će stoga u Sladorani pokušati prolongirati rok za izgradnju do 2017. godine, kako i smatraju da je trebalo biti od samog početka.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Sladorana Županja Viro Šećerana Željko Zadro Šećerne kvote Proizvodne kvote Cijena šećera


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.