Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 13.04.2016. 13:00

Jagode u SAD najzagađenije pesticidima

Jagode su na vrhu ovogodišnje liste proizvoda u SAD s najviše ostataka pesticida.

  • 387
  • 15
  • 0

Jagode su na vrhu ovogodišnje liste proizvoda u SAD s najviše ostataka pesticida, saopštila je Radna grupa za zaštitu životne sredine (Environmental Working Group - EWG).

Tako su se jabuke spustile na drugo mesto, posle pet godina na čelu liste "Prljavih dvanaest" (Dirty Dozen), prenela je američka TV CBS.

98% jagoda iz konvecionalnog uzgoja imalo tragove pesticida

Grupa je analizirala rezultate testa više od 35.200 uzoraka voća i povrća koje je obavilo američko Ministarstvo poljoprivrede. Skoro svi uzorci neorganski gajenih jagoda - 98 procenata, imali su tragove pesticida, a 47 procenta uzoraka ostatke 10 ili više pesticida. U nekim uzorcima nađeni su ostaci i po 17 vrsta pesticida. Iako su neke od hemikalija na jagodama relativno bezazlene, drugi pesticidi su povezani s rakom, reproduktivnim i razvojnim oštećenjima ljudskog organizma, hormonalnim poremećajima i neurološkim problemima, izvestila je grupa. "Još šokantnije od toga je to što ti ostaci nisu u suprotnosti sa slabim američkim zakonima i pravilnicima o pesticidima u hrani", rekla je Sonja Lander, viši analitičar EWG.

Šta se našlo na "prljavoj", a šta na "čistoj" listi?

Na ovogodišnjoj listi "Prljavih dvanaest" su jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, spanać, običan paradajz, paprika, paradajz "čeri" i krastavac. Suprotno tome, na čelu liste "Čistih petnaest" je avokado, sa manje od jednog procenta uzoraka u kojima je uopšte nađen neki pesticid. Nijedno voće ili povrće s te "čiste" liste nije bilo pozitivno na više od četiri vrste pesticida, a vrlo ih je malo u kojima je nađeno više od jedne vrste."Čistih petnaest" su: avokado, kukuruz, ananas, kupus, grašak (smrznut), luk, špargla, mango, papaja, kivi, plavi patlidžan, obična dinja, grejpfrut, dinja kantalupa, karfiol.

Preporučuje se kupovina organskog voća i povrća

Da bi pomogla potrošačima, EWG svake godine ažurira svoj Vodič o pesticidima u proizvodima (Shopper's Guide to Pesticides in Produce), rangirajući po tom zagađenju 48 popularnih vrsta voća i povrća. Da bi se smanjilo izlaganje ljudi tim hemikalijama, preporučuje se da se kupuje organski gajeno voće i povrće.

Foto:bigstockphotos.com;RenataAp


Izvori

beta.rs


Tagovi

Jagode SAD Pesticidi Američko ministarstvo poljoprivrede Organska hrana Voće i povrće Zagađenje EWG