Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenost pestidicima
  • 08.04.2021. 10:00

Jagode i zelena salata - sadrže najviše ostataka pesticida?

Određeno voće i povrće ne mora biti "rizično po zdravlje" ako je tretirano na pravi način. Međutim, vremenske prilike donele su mnoge bolesti, pa samim tim i pojačano prskanje.

Foto: Bigstock/andrianocz
  • 244
  • 117
  • 0

Sa izuzetkom proizvoda malobrojnih proizvođača sertifikovanog organskog voća i povrća, ove namirnice koje se prodaju na pijaci i u marketima najčešće su tretirane pesticidima, piše RTS.

Međutim, profesor doktor Milan Stević sa Poljoprivrednog fakulteta ističe da je mnogo važnije da li su presticidi primenjeni na pravilan način.

"To u najkraćem podrazumeva da li je odabran pesticid čija je upotreba dozvoljena u određenoj biljnoj vrsti, zatim da li je on primenjen u strogo propisanoj dozi, odnosno koncentraciji i treće da li su poštovane karence, odnosno minimalni vremenski rok koji je neophodno da prođe od poslednje primene do berbe", objašnjava profesor Stević za Javni servis i dodaje da je rizik po zdravlje konzumenata minimalan ako su poštovana nabrojana pravila.

Hemijska sredstva se primenjuju i u proizvodnji u zatvorenom prostoru, to jest u plastenicima i staklenicima. Sve što možemo da uradimo je da temeljno operemo sve što ćemo pojesti.

Vremenske prilike donele mnoge bolesti

Jagode su potencijalno najrizičnije kad su ostaci pesticidi u pitanju, a zelena salata je pratilac jagode. Bez obzira na to što se jabuke ubedljivo najviše puta tretiraju u toku proizvodnje, one ne moraju biti rizične.

"Većina tih tretmana se dešava u početku vegetacije kada i nemamo plod i ne postoji potreba primena pesticida pred samu berbu. Kod salate je opasno jer jedemo lišće koje je direktno tretirano."

Vremenske prilike koje smo imali u martu i početkom aprila pogoduje razvoju prouzrokovača biljnih bolesti. Najugroženije su koštičave voćne vrste poput šljive, breskve, a za neki dan će biti i višnja i trešnja koje su u fazi cvetanja.

Vreme je za preventivne tretmane protiv prouzrokovača infekcija voća

Ove godine kontrola u Americi je pokazala da su i spanać, kelj, kupus, nektarine, jabuke, grožđe na spisku voća i povrća sa najviše ostataka peseticida. Lista je slična i na ovim prostorima.

"Mislim da spanać nije u visokom riziku kad su pesticidi u pitanju kod nas. Kod njega imamo drugi problem - povećan sadržaj nitrata i nitrita usled pojačane ishrane zemljišta azotnim đubrivima, a ti molekuli u organizmu prelaze u nitrozamine koji su dokazano kancerogeni", naglasio je Stević.

Kupus, kukuruz, luk - najmanje pesticida

Međutim, prema istraživanjima EWG-a postoji i lista proizvoda sa najmanje verovatnosti da će sadržati ostatke pesticida, a to su: avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, zamrznuti grašak, papaju, špargle, mango, patlidžan, dinje "medna rosa", kivi, dinje "cantaloupe", karfiol i brokoli. Relativno malo pesticida otkriveno je u tim namirnicama, a testovi su pokazali nisku ukupnu koncentraciju ostataka pesticida.

Soda bikarbona uspešno uklanja i do 96 odsto pesticida s jabuka?

S druge strane, kako smo ranije pisali, ako želite da ipak pokušate da otklonite štetne pesticide sa namirnica na prirodan način - možete koristiti sodu bikarbonu. Poznata je kao efikasan pomagač u domaćinstvu, a sada je i dokazano da ona uklanja čak 96 odsto pesticida iz voća i povrća. Kada se pomeša s vodom i 15 minuta nežno trlja kožicu jabuka, ona uklanja gotovo sav preostali pesticid koji je ostao na plodu.


Tagovi

Pesticidi na voću Pesticidi na povrću Jagode Zelena salata Soda bikarbona


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.