Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 03.11.2019. 14:00

Izvoz EU proizvoda dosegao 12 milijardi evra, najviše se tražila pšenica, svinjetina i sir

Najveće povećanje izvoza u avgustu odnosi se na Kinu, SAD i Japan, objavila je Evropska komisija.

Foto: Pixabay/analogicus
  • 90
  • 8
  • 0

Poslednji mesečni izveštaj Evropske komisije o trgovanju poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pokazuje suficit u avgustu 2019. od 2,93 milijardi evra, što je povećanje pozitivnog salda spoljno trgovinske razmene za 29% u odnosu na prošlogodišnje cifre za isto razdoblje.

Vrednost izvoza poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u tom mesecu u porastu je u odnosu na godinu ranije i dosegla je 12,07 milijardi evra (+ 5,6% povećanje) dok je mesečni uvoz smanjen za 0,2%, na 9,14 milijardi evra.

Upoređujući mesečne vrednosti izvoza iz avgusta 2019. sa avgustom 2018., najveća povećanja zabeležena su za Kinu, SAD i Japan. Sektori koji su u avgustu 2019. godine bili uspešni su pšenica, svinjetina, alkoholna pića i likeri i sir.

Rast izvoza poljoprivredno - prehrambenih EU proizvoda 

Podsećamo, Evropska komisija početkom oktobra objavila je i kratkoročni izveštaj o poljoprivredi, a koji daje uvid u glavne trendove, poljoprivredu i trgovinu na poljoprivrednim tržištima za 2019. i 2020. godinu.

Rekordan izvoz svinjetine i paradajza u EU, oporavak proizvodnje žitarica

Između ostalog, naveli su da bi, uprkos izuzetno toplom i sušnom letu, proizvodnja žitarica u EU trebala da dostigne 312 miliona tona za 2019./20. Samo je na kukuruz stvarno uticala suša, gde se očekuje pad proizvodnje od 4%, dosegnuvši 66,5 miliona tona. Suprotno tome, proizvodnja pšenice i ječma trebala bi da se poveća, odnosno da dosegne 145 miliona tona (povećanje od 12,5% u odnosu na 2018./19.) i 61 milion tona (10% porast u odnosu na najmanje godinu dana),

Kompletan izveštaj Evropske komisije o spoljno trgovinskoj razmeni u avgustu, pogledajte u dokumentu ispod teksta. 

 


Dokumenti


Tagovi

Izvoz Uvoz Evropska komisija


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić