Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Stanivuković
  • 02.02.2018. 10:30

Iz pogona OPG-a Stanivuković izlaze slanine i kuleni, a sad će i lovačka salama

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivora Stanivukovića iz Novske lani je otvorilo pogon za preradu mesa malog kapaciteta i to za proizvode: kobasice, kulene, kulenove seke, slanine, a uskoro i lovačke salame, za kojima već sada vlada dobro zanimanje i na zagrebačkom tržištu

  • 4.489
  • 663
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivora Stanivukovića iz Novske lani je otvorilo pogon za preradu mesa malog kapaciteta i to za proizvode: kobasice, kulene, kulenove seke, slanine, a uskoro i lovačke salame, za kojima već sada vlada dobro zanimanje i na zagrebačkom tržištu

"Radi se o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koje je koncem prošle godine od Ministarstva poljoprivrede dobilo odobrenje za preradu suhomesnatih proizvoda po programu koji je od 2015. godine na snazi, tzv. Flexibility program. Taj program uz zadovoljavanje i uspostavom preduvjetnih programa i cjelovitog HACCP sustava, upravo ovako malim OPG-ima omogućava da svoju tradicionalnu proizvodnju i preradu prilagode tržištu. S ovom vrstom odobrenja po ovom programu dopušten nam je izvoz naših proizvoda na tržište Europske unije“, kaže Ivor Stanivuković.

Ivor je po struci diplomirani ekonomist, a ovaj posao s pogonom za proizvodnju kobasica i suhomesnatih proizvoda je dodatna djelatnost njegovoj obitelji. Ideja se nije rodila slučajno, Ivorov otac Drago po struci je veterinar i nakon 40 godina rada i odlaska u mirovinu obitelj je odlučila da na njegov prijedlog prošire proizvodnju u objektu slične namjene koji su ranije imali. U obiteljskom poslu pored oca pomaže i Ivorova supruga Anamarija.

Pogon uredili i opremili vlastitim novcem

"Kompletan objekat i njegovo uređenje financirali smo vlastitim sredstvima. U uređenje i opremanje postojećeg objekta do sada uložili smo oko 150 tisuća kuna.“

Meso nabavljaju od OPG-a s područja Novske

Stanivukovići meso nabavljaju od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Grada Novske. Radi se o kvalitetnoj sirovini, meso je od njemačkog landrasa, pasmine svinja koje su pogodne za ovakvu vrstu prerade.

"Trenutačno radimo nekoliko vrsta domaćih proizvoda: domaća slavonska kobasica ili salama, mi smo ju nazvali belina, to nam se učinilo zgodno, jer je to nekadašnji stari naziv za Novsku. Radimo i kulene i kulenove seke, a u veljači ćemo početi raditi lovačke salame za koje ćemo miješati meso divlje svinje i junetine".

Tjedno bi mogli preraditi 5 tona mesa

Mali i lijepo uređen i uredan pogon zadovoljava standarde HACCP-a, što je važno zbog sljedivosti porizvoda.

"Važno je naglasiti, sve vrsta klanja obavljaju se u odobrenom objektu za klanje, nakon čega ta roba, svinjske polovice, dolaze kod nas na obradu u naš objekt. U prostoriji za obradu mesa radimo pripremu, meso se čisti za mljevenje, a onda ide u rashladnu komoru u kojoj se hladi i čuva. Drugi dan radimo kobasice, kulene, salame. Nakon toga naši proizvodi idu u pušnicu u kojoj se dime, a potom u prostoriju za zrenje u kojoj roba ostaje do pripreme za vakumiranje i prodaju“, ukratko Ivor objašnjava postupak proizvodnje, sušenja i zrenja ovih trajnih proizvoda.

Ovakva vrsta proizvoda, ali i nekih drugih tradicionalnih kao npr. meda, sira i sl. na tržištu imaju potražnju. Treba se držati svoje ideje, osigurati kvalitetan i cjenovno konkurentan proizvod i uspjeh ne smije izostati.

Stanivukovići ovaj obiteljski posao razvijaju postupno i za sada su zadovoljni, a vidjet će u kom će smjeru to ići. Prema odobrenju koje su dobili, tjedno mogu preraditi 5 tona mesa, što je, kažu, daleko iznad onoga što oni u ovom trenutku mogu proizvesti, tako da za sada imaju dovoljno proizvodnog kapaciteta.

No, možda će im, kažu, to s vremenom postati i osnovna djelatnost. Na početku nemaju problema sa plasmanom svojih proizvoda.

Kupci prepoznaju kvalitetu tradicijskih proizvoda

"S obzirom da smo mi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo malog kapaciteta u pravilu se radi o prodaji na kućnom pragu. Međutim, za naše proizvode već sada vlada zanimanje, pa dobar dio proizvoda ide prema Zagrebu. To je veliko tržište i tamošnji kupci prepoznaju kvalitetu, posebno tradicijske domaće proizvode kao što su ovi naši, to je zapravo roba koja ne traži kupca, već obrnuto“, zadovoljan je ovaj mladi i poduzetan čovjek.

Kontrolirani uvjeti proizvodnje: temperatura, vlaga zraka

Na pitanje razmišljaju li o povezivanju ove proizvodnje sa ruralnim turizmom, Ivor kaže: "Između ostalog razmišljali smo i o tome, ima prostora sigurno i za napredak i proširenje djelatnosti, ali u ovom trenutku naša je orijentacija na suradnji s obiteljskim gospodarstvima i tvrtkama koji se bave seoskim turizmom, koji imaju potrebe i želje za ovakvim proizvodom u svojim objektima, jer želimo da se naši tradicionalni proizvodi nađu u njihovoj ponudi i na taj način upotpune ugostiteljsku ponudu kakva se očekuje u takvoj vrsti objekata. Zanimljivo je da su dosadašnje reakcije naših kupaca izrazito pozitivne, što znači da su kupci zadovoljni i cijenom i kvalitetom“.

Ovakvi pogoni omogućavaju samozapošljavanje

Stanivukovići su zadovoljni što su ostvarili ideju koju su pokrenuli prije 2-3 godine, vide da u toj djelatnosti imaju mogućnost dodatne obiteljske zarade.

"Poručio bih svima, ne samo na području grada Novske nego i cijele naše Slavonije da ako imaju dobru ideju neka na njoj ustraju. Ovakva vrsta proizvoda, ali i nekih drugih tradicionalnih kao npr. meda, sira i sl. na tržištu imaju potražnju. Treba se držati svoje ideje, osigurati kvalitetan i cjenovno konkurentan proizvod i uspjeh ne smije izostati. Siguran sam da to može omogućiti samozapošljavanje i pridonijeti ostanku naših, ponajprije mladih ljudi na ovom području, posebno ukoliko se koriste mjere Programa ruralnog razvoja gdje za dobre projekte u poljoprivredi i proizvodnji hrane obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu povući značajna nepovratna sredstva iz fondova Europske unije“, smatra Ivor Stanivuković.

Snimio: Željko Gašparović Gašo


Fotoprilog


Tagovi

Ivor Stanivuković Europske unije Drago Anamarija Novske Kulene Lovačke salame HACPP-a Seoskim turizmom Slavonije Željko Gašparović.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.