Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zimnice
  • 04.09.2019. 10:00

Istražujemo: Šta je isplativije domaća ili kupovna zimnica

Ponuda je bogata, a cene su poprilično paprene za ovo doba godine, a kako saznajemo od prodavca tako će ostati do kraja sezone. Zato se dovodi u pitanje da li je isplativo praviti zimnicu i kuvati paradajz?!

Foto: Bigstockphoto/ Aleksandar Todorovic
  • 891
  • 143
  • 0

Paradajz, krastavac, paprika, patlidžan, karfiol, šargarepa, blitva španat, samo su deo asortimana na pijačnim tezgama Srbije.

Ponuda je bogata, a cene su poprilično paprene za ovo doba godine, a kako saznajemo od prodavca tako će ostati do kraja sezone. Zato se dovodi u pitanje da li je isplativo praviti zimnicu i kuvati paradajz?! 

Bez obzira na sve, domaćice su i dalje podeljene i dok jedne tvrde da nemaju novca i vremena i da će radije kupiti teglu ili dve u megamarketima, druge ne odustaju od pripreme, jer smatraju da je ova u kućnoj radinosti mnogo ukusnija, lepša i zdravija. 

Inženjer mašinstva otišao na selo na očevo imanje da pravi džemove

Četvoročlanoj porodici za spremanje zimnice potrebno 30.000 dinara 

Naravno, zaposlene i savremene mlade domaćice radije odlučuju za kupovinu, dok penzionerke ne žele da se odreknu od pripreme zimnice za predstojeće hladne dane. 

Statistika pokazuje da četvoročlanoj porodici za spremanje zimnice, koja podrazumeva turšiju, ajvar, cveklu, mešanu salatu, kisele krastavčiće, pečenu paprika, kiseli kupus, ali i džem i slatko, potrebno skoro 30.000 dinara. Ovde smo naravno računali i dodatke poput ulja, šećera, sirćeta, soli, konzervansa. U poređenju s prošlom godinom, pripremanje zimnice ove godine je za deset do 20 odsto skuplje.

Prema trenutnim cenama povrća i voća na pijacama, ove jeseni se ne isplati pravljenje turšije od mešanog povrća, jer za kilogram karfiola treba izdvojiti 350, celer staje od 300 do 350, šargarepa je 100 dinara, krastavci i paradajz su od 60 do 100 dinara, paprika Babura je od 60 do 80 dinara. Kornišona nema, a valja se pripremati i za kiseljenje kupusa čija je cena od 50 do 60 dinara po kilogramu.

Manje kupaca nego lane

"Domaćice najviše kupuju roga papriku, za ajvar, ali uzimaju i paradajz za kuvanje, babure kupuju za seckanje i pečenje," objašnjava Dragan Simić prodavac. Prema njegovim rečima, vremešne domaćice uglavom kupuju oko 40 do 50 kilograma paprike, jer kada se kupuje naveliko izađe jeftinije i staje oko 2.500 dinara. 

Ukoliko volite kućnu radinost, imajte na umu da za 80 litara kuvanog soka od paradajza treba da uzmete oko 100 kilograma ovog povrća pod uslovom da nije trulo i prezrelo. Imajte na umu da 20 odsto uvek ode na otpatke, a ukoliko se kupi lošiji može se desiti da čak polovinu bacite. 

Ako kupujete, u prodavnici za litar kuvanog paradajza treba izdvojiti od 110 do 130 dinara, dok je litar soka, koji treba da se prokuva 60 dinara.

"Spustio sam cenu paradajza sa 100 na 80 dinara, međutim, ove godine nemam previše mušterija. Žene me uglavnom pitaju da li će padati cena i za sada uglavnom kupuju kilogram do dve za salatu. Primera radi pre tri-četiri godine u ovo vreme ljudi su već kupovali na gajbe za kuvanje, a ove godine nisam imao ni jednog kupca," ispričao nam je Zoran iz Rivice.

Starije domaćice ne odustaju od pravljenja zimnice

Mlađe Novosađanke odustaju od pravljenja zimnice, Slavica P.  kaže da zbog posla nema vremena da pravi zimnicu, a po njenoj računici nije ni isplativo. 

"Ovo je strašno! Da bih pravila zimnicu, na potrošeni dinar, treba mi još dinar. Čega nema, neće se jesti i gotova stvar. Kada mi bude trebalo, recimo kiseli kravstavci, kupiću jednu teglu, uzeću pola litre pasiranog paradajza i napraviću čorbu. Zaista ne mogu i o zimnici da razmišljam pored svih računa i problema," kaže Slavica iz Novog Sada.

S druge strane Marica M. smatra da se mnogo više isplati praviti nego kupovati zimnicu, a kako kaže i ukusnija je.  "Napravila sam 53 litre domaćeg paradajza za samo 3.500 dinara, a moj paradajz ne može da se poredi sa ovim ceđenim. Takođe pekla sam papriku, pravila ajvar i pinđur, a pekmez je nezaobilazan u mom špajzu," kaže Marica, koja je rodom iz Rataja. 

"Od malih nogu sam pravila ajvar, to je nešto što sam prvo naučila da pravim, tako da mi nije teško", kaže ova penzionerka.

Takođe Marica pravi i pekmez od šljiva, a ističe da deset kila ovog voća dobije oko sedam tegli džema. "Osim šljiva koje sam platila 80 dinara, kupila sam i šest kilograma šećera i to sam platila još 400 dinara. To je već 1.200 dinara. Ako dodamo još 400 do 500 dinara za struju, to je već 1.700 dinara za sedam tegli," priča ova domaćica.

Milanka Marković: Prerada voća i povrća donosi zaradu

Tegle gotove zimnice od 150 do 600 dinara 

U megamarketima, trgovci, često organizuju akcijska sniženja i obaraju cene zeleniša pa se zato mnogi radije odlučuju za kupovinu gotove zimnice. U zavisnosti od gramaže, ali i marketima tegla kiselih krastavaca košta od 150 do 270 dinara, tegla paprike je od 250 dinara, a cvekle 150 pa naviše. Ajvar je oko 300 do 600 dinara. Teglica pekmeza, marmelade i džema od šljive, jabuke, breskve, maline i smokve košta od 250 do 500 dinara.

Naša računica je da bili da odlučite da kupite ili da pravite zimnicu, ove godine ćete biti u velikom izdatku!


Tagovi

Zimnica Slatka zimnica Slana zimnica Priprema zimnice Domaćinstvo Dragan Simić


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.