Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 29.03.2019. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Pećinci

Istoričar Aleksandar Gajić uspešan u voćarstvu i vinogradarstvu

Aleksandar M. Gajić (30), mladi istoričar iz sela Popinaca u jugoistočnom Sremu, kupio je voćnjak i vinograd, podmladio sadnice i počeo da se bavi voćarstvom i vinogradarstvom za svoju dušu. Zajedno sa prijateljem iz gimnazije Igorom Radosavljevićem, koji takođe ima svoj voćnjak, udružuje se u proizvodnji vina i zajedničkim radom, prvi put izlažu svoje proizvode u Novom Sadu, 2017. godine.

Foto: Aleksandar Gajić
  • 465
  • 61
  • 0

Aleksandar M. Gajić (30), mladi istoričar iz sela Popinaca u jugoistočnom Sremu, kupio je voćnjak i vinograd, podmladio sadnice i počeo da se bavi voćarstvom i vinogradarstvom za svoju dušu. Vremenom, kako to obično biva, ako čovek radi nešto što ga čini srećnim, to se razvija i napredak je, mogli bismo reći, neminovan.

Ekonomista pravi organska vina za probirljive kupce

Pored bavljenja istorijom, bavi se proizvodnjom rakije i vina

U ranoj mladosti sebe kaže nije video u poljoprivredi, iako su se njegovi roditelji bavili zemljoradnjom. "Želeo sam da se bavim naukom, a u slobodno vreme sportom, tačnije fudbalom. Sa druge strane, ja sam iz Srema, verovatno sam nasledio te neke fruškogorske gene, tako da se sad, pored svojih akademskih aktivnosti, u smislu bavljenja istorijom i forenzikom, već 3 godine bavim i voćarstvom i vinogradarstvom, odnosno proizvodnjom vina i rakije. 1,5 ha zemljišta u slankamenačkim vinogradima je bio dovoljan za početak," ukratko nam se predstavio Aleksandar.

1,5 ha zemljišta u slankamenačkim vinogradima je bio dovoljan za početak (Foto: Aleksandar Gajić)

Od prijateljstva i druženja, do brenda -"Pijani Baron"

Zajedno sa prijateljem iz gimnazije Igorom Radosavljevićem, koji takođe ima svoj voćnjak, Aleksadnar se udružuje u proizvodnji vina i zajedničkim radom, prvi put izlažu svoje proizvode na Božićnom festivalu u Novom Sadu, 2017. godine. Tada su osmislili i ime brenda i po nadimku jednog, takođe, zajedničkog prijatelja, koji im je odao i neke tajne u vezi sa recepturom i proizvodnjom vina,  brendu daju ime "Pijani Baron".

"Odlično vino i rakija i priprema kuvanog vina po tajnom bavarskom receptu je ono sa čim smo izašli na tržište i bili smo prezadovoljni plasmanom proizvoda. Uz vino i rakiju, volimo da poslužimo 'leba, masti i paprike, ili 'leba masti i vegete. To su seoske đakonije kojima se ljudi obraduju. Volimo da je sve domaćinski, neposredno i srdačno i tako nastupamo u odnosu sa ljudima. Stekli smo određenu reputaciju među Beograđanima i Novosađanima. Kupci su prepoznali kvalitet i to je naš glavni adut“, ističe Aleksandar.

Aleksandar sa sinom na Božićnom festivalu u Novom Sadu (Foto: Aleksandar Gajić)

Od voća imaju: krušku Viljamovku, kajsiju Novosadsku 4 i Novosadsku 6 i šljivu  Čačanku. Od grožđa:  Kaberne sovinjon, Merlo, Hamburg i Slankamenku. Uglavnom prave crno vino, a prošle godine su se okušali i u proizvodnji belog vina i rozea.

Čokoti loze koje je zasadio Titov vinogradar

Planovi mnogobrojni, a vreme im trenutno najviše nedostaje

Aleksandar navodi da ove godine imaju dosta planova kako bi unapredili proizvodnju i osigurali rod. Sledeći korak im je bušenje bunara i instalacija sistema za navodnjavanje, ograđivanje parcele, postavljanje video nadzora i registracija samog brenda "Pijani Baron“.

"Mi imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo, međutim, potrebno je da se registrujemo kao komercijalno poljoprivredno gazdinstvo i da registrujemo vinariju i destileriju. Prošle godine smo dosta sredstava uložili u bačve i u mašine za otkoštavanje i mlevenje voća. Novac dođe i prođe, međutim vreme uložno u proizvodnju i u ideje plasmana na tržište, prodaje i organizacije - to  je glavni resurs, koji nam trenutno najviše nedostaje," zaključuje Aleksandar.

Od grožđa uzgaja: Kaberne sovinjon, Merlo, Hamburg i Slankamenku (Foto: Aleksandar Gajić)

Klimatske promene, borba za vodu i borba za hranu

Aleksandar navodi i to, da smo svi svedoci klimatskih promena, zbog kojih se i sama poljoprivreda suočava sa negativnim posledicama.

"Iz godine u godinu menjaju se vremenski uslovi, konstantno imamo pojavu i novih insekata i raznih trava. Mi moramo da se prilagodimo svemu tome. Ako uzmemo u obzir i to da je planeta trenutno premašila sedam milijardi stanovnika, glavni problem i glavna borba u predstojećih nekoliko decenija biće borba za vodu i borba za hranu. Mislim da su to resursi na kojima moramo raditi svi," konstatuje Aleksandar.

Oba svoja posla radi iz ljubavi

Aleksandar je primer modernog čoveka, u smislu, da uporedo radi dva posla i uz to ima i porodicu. Kaže da je u današnje vreme taj neki multitasking više nego poželjan. Sreća je u tome da u ovom poslu pronalazi i mir. Sve i jeste počelo, na prvom mestu, iz neke vrste hedonizma i ljubavi prema prirodi, dobrom vinu i rakiji.

"Odem u voćnjak, krenem malo da se zabavljam sa voćem, pa odem napravim pauzu, pa krenem da kucam doktorat, a imam tamo dva predivna oraha, koji su odlična hladovina. Pa onda, stavim kotlić i pozovem prijatelje," sa uživanjem priča Aleksandar.

Proslavljeni srpski košarkaš teren zamenio destilerijom za rakiju

Postoji i izreka: "Izaberi posao koji voliš i nećeš raditi ni dana u svom životu". Aleksandar nam može posvedočiti koliko u tome ima istine, samim tim što oba posla radi iz velike ljubavi, uspešan je i pun novih ideja koje mu spontano naviru. U šali kaže da mu supruga ponekad prigovori kako nikad nije zadovoljan, jer čim završi jedno, istim žarom kreće u neke nove poslovne poduhvate.


Foto prilog


Tagovi

Aleksandar M. Gajić Pijani Baron Slankamenački vinogradi Viljamovka Kajsija Novosadska 4 i 6 Šljiva Čačanka Kaberne sovinjon Merlo Hamburg Slankamenka


Autorka

Danka Dovijarev

Više [+]

Profesor srpskog jezika i književnosti, zaljubljenik u prirodu, voli pisanje i podržava mlade u poljoprivredi.