Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dimljenje mesa
  • 06.02.2023. 07:30

Istina ili mit: Hrastovina se ne koristi za dimljenje mesa?

Mit. Hrastovina se može koristiti jer spada u grupu tvrdog listopadnog drveta, uz bukvu, grab, javor i druge. A šta je odlikuje, kakvu aromu daje, otkriva nam s Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Danijel Karoli.

Foto: Depositphotos/Voyagerix
  • 2.456
  • 253
  • 0

Korišćenje hrastovine za dimljenje mesa izazvalo je niz vaših komentara na tekst kojega smo objavili početkom sezone svinjokolja. Komentirali ste kako je hrast zabranjen za dimljenje, kako nema bolje od bukve i graba, a da je sve ostalo "nula bodova", da ne učimo popa mašu mašit... Uložili ste ozbiljnog truda da napišete šta mislite o našim savetima. 

Da ne bi ostalo na tome, potražili smo odgovore od redovnog profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. sc. Danijela Karolija

Može, kao i svako drugo tvrdo drvo

Odmah nam je rekao da se hrastovina može koristiti jer spada u grupu tvrdog listopadnog drveta, uz bukvu, grab, javor i druge, koje su po aromi dima superiornije od mekih vrsta kao što je, na primer, breze kao i četinara koje zbog smola daju dim teških aroma.

Koristi se za dimljenje tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, kao što su kobasice i drugi. Važno je da drvo bude suvo, bez trulih ili nečistih delova, kao cepanice ili piljevina. Količina zavisi od potreba, veličini sušare, količini proizvoda, trajanju dimljenja.

"Može da se koristi sama ili u kombinaciji s nekim od navedenih vrsta, ili uz dodatak nekog aromatičnog raslinja, ali u manjoj meri", naglašava. 

Hrastovina daje posebnu aromu (Foto: M.C.Celić)

Kakav je uticaj hrastovine? 

Opisuje nadalje kako hrastovina utiče na tipičnu boju i aromu dimljenih mesnih proizvoda, a uz to dim ima antioksidativno i baktericidno delovanje koje pomaže konzervaciji suvog mesa.

"Kao i kod dimljenja drugim vrstama drveta, treba izbegavati direktno dimljenje proizvoda iznad zone sagorevanja zbog mogućeg onečišćenja proizvoda štetnim sastojcima iz dima, kao što su čestice katrana i policiklički aromatski ugljikovodici, PAH-vi", upozroava i zaključuje da se preporučuje odvojiti ložište od prostora gde se proizvodi dim.

Osim toga, treba na kraju reći da na tržištu postoji takozvani čips za dimljenje od hrastovine. Koristi se u pripremi roštilja ili u sušari. Kažu da je nešto izraženijeg ukusa ali još uvek dosta blag.

Dakle, to da se hrastovina ne može koristiti za dimljenje mesa je mit. 


Tagovi

Sušenje mesa Hrast za sušenje Hrastovina Tvrdo drvo Suhomesnati proizvodi Dimljenje mesa Drvo za dimljenje Danijel Koroli


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.