Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dimljenje mesa
  • 06.02.2023. 07:30

Istina ili mit: Hrastovina se ne koristi za dimljenje mesa?

Mit. Hrastovina se može koristiti jer spada u skupinu tvrdog listopadnog drva, uz bukvu, grab, javor i druge. A što ju odlikuje, kakvu aromu daje, otkriva nam prof. dr. sc. Danijel Karoly s Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Foto: Depositphotos/Voyagerix
  • 22.219
  • 1.454
  • 0

Korištenje hrastovine za dimljenje mesa izazvalo je niz vaših komentara na tekst kojega smo objavili početkom sezone svinjokolja.

Komentirali ste kako je hrast zabranjen za dimljenje, kako nema bolje do bukve i graba, a da je sve ostalo "nula bodova", da ne učimo popa mašu mašit... Dali ste si ozbiljnog truda napisati nam što mislite o našim savjetima. 

Da ne bi ostalo na tome, potražili smo odgovore od prof. dr. sc. Danijela Karolyija, redovitog profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. 

Može, kao i svako drugo tvrdo drvo

Odmah nam je rekao da se hrastovina može koristiti jer spada u skupinu tvrdog listopadnog drva, uz bukvu, grab, javor i druge, koje je glede arome dima superiorno mekim vrstama kao što je, primjerice, breza kao i drvu četinjača koje zbog smola daju dim teških aroma.

Koristi se za dimljenje tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, kao što su kobasice i drugi. Važno je da drvo bude suho, bez trulih ili nečistih dijelova, kao cjepanice ili piljevina. Količina ovisi o potrebama, veličini pušnice, količini proizvoda, trajanju dimljenja. "Može se koristiti sama ili u kombinaciji s nekim od navedenih vrsta, ili uz dodatak nekog aromatičnog raslinja, ali u manjoj mjeri", naglašava. 

Hrastovina daje posebnu aromu (Foto: M.C.Celić)

Kakav je utjecaj hrastovine? 

Opisuje nadalje kako hrastovina utječe na tipičnu boju i aromu dimljenih mesnih proizvoda, a uz to dim ima antioksidativno i baktericidno djelovanje koje pomaže konzervaciji suhog mesa. "Kao i kod dimljenja drugim vrstama drveta, treba izbjegavati izravno dimljenje proizvoda iznad zone sagorijevanja zbog mogućeg onečišćenja proizvoda štetnim satojcima iz dima, kao što su čestice katrana i policiklički aromatski ugljikovodici, PAH-vi", upozorava te zaključuje da se preporuča odvojiti ložište od prostora gdje se proizvodi dime.

Osim toga, treba na kraju reći da na tržištu postoji takozvani čips za dimljenje od hrastovine. Vrećica od 600 grama prodaje se za gotovo sto kuna. Koristi se u pripremi roštilja ili pak u pušnici. Kažu da je nešto izraženijeg okusa no još uvijek dosta blag.

Dakle, to da se hrastovina ne može koristiti za dimljenje mesa je mit. 


Tagovi

Sušenje mesa Hrast za sušenje Hrastovina Tvrdo drvo Suhomesnati proizvodi Danijel Karoly Dimljenje mesa Drvo za dimljenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije