Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 21.05.2022. 12:00

Indonezija ukida zabranu izvoza palminog ulja - šta to znači za globalno tržište?

Zabrana izvoza jestivog palminog ulja i njegovih derivata traje oko tri nedelje i za to vreme je izazvala pravu buru na svetskom tržištu i skok cena na berzama.

Foto: Depositphotos/Salomonus_
  • 191
  • 60
  • 0

Predsednik Indonezije Jokovi je saopštio da se od ponedeljka ukida zabrana izvoza palminog ulja, uključujući jestivo i sirovo (CPO).

Zbog stanja na svetskom tržištu i povećanja cena na domaćem, Vlada Indonezije je bila uvela zabranu izvoza. To je rezultiralo povećanjem domaćih zaliha i smanjenja cene ove namirnice.

"Na osnovu trenutne ponude i cene te imajući u vidu 17 miliona radnika u industriji palminog ulja, farmera, zaposlenih na farmama i drugog pomoćnog osoblja, odlučio sam da se izvoz ponovo otvori u ponedeljak, 23. maja 2022. godine", rekao je Jokovi u svojoj zvaničnoj izjavi.

Dan nakon odluke o zabrani, ministar privrede ove zemlje je objavio kako će uvesti zahteve za domaću prodaju, a kako bi obezbedili lokalne zalihe jestivog ulja, nakon što krene izvoz. Obavezom domaćeg tržišta (DMO) žele da osiguraju da 10 miliona tona ove namirnice ostane u zemlji.

Zabrana izvoza jestivog palminog ulja i njegovih derivata traje oko tri nedelje i za to vreme je izazvala pravu buru na svetskom tržištu i skok cena na berzama.

Zašto treba da nas bude briga što Indonezija zabranjuje izvoz palminog ulja?

Zbog svega su protestovali i indonežanski farmeri. 

Prethodno su zvaničnici rekli da očekuju stabilizaciju cene nakon što program distribucije subvencioniranih zaliha dostigne 10.000 lokacija širom zemlje. Te lokacije bi predstavljale 60 do 70 odsto domaćeg tržišta. Analitičari predviđaju da bi ukidanje zabrane moglo da smanji svetsku cenu jestivog ulja koja je skočila posle objave o zabrani izvoza iz ove zemlje.


Tagovi

Palmino ulje Jestivo ulje Tržište ulja Cene ulja Cena hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.