Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 06.02.2021. 07:30

I u prvom mesecu 2021. rasle cene hrane: Kukuruz prednjači

FAO indeks cena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je za 4,3 odsto u odnosu na prethodni mesec. Najveći skok je zabeležen kod žitarica, šećera i biljnih ulja.

Foto: Depositphotos/ligora
  • 583
  • 302
  • 0

Globalne cene hrane ponovno su porasle u januaru ove godine i to osmi mesec zaredom. Kako je obavestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) dostigle su najvišu vrednost još od jula 2014. godine.

Tako je indeks vrednosti potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za 4,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 113,3 boda. Prema ovoj organizaciji, najveći skok je zabeležen kod žitarica, šećera i biljnih ulja.

Skočile cene kukuruza

Cene žitarica su u proseku porasle za 7,1 odsto u odnosu na decembar, a najveći rast je zabeležen kod kukuruza i to za 11,2 u januar, što je čak 42,3 odsto više od istog razdoblja prošle godine. Kao glavni razlog FAO navodi niže procene proizvodnje i zaliha u SAD-u, veliki uvoz Kine, sušu u Južnoj Americi i privremenu obustavu izvoza iz Argentine.

Porasle su i za ječam i to za 6,9 te pšenice za 6,8 odsto zbog zabrane izvoza iz Rusije.

Za biljno ulje su takođe nastavile da rastu, skočivši za 5,8 odsto, a osmi uzastopni mesečni rast indeksa uglavnom su održale cene palminog, sojinog i suncokretovog ulja.

Što se tiče mlečnih proizvoda, njihove su vrednosti porasle za 1,6 odsto, izazvane velikom kupovinom Kine uoči nadolazećih novogodišnjih praznika. Međutim, cene sira su blago pale zbog ograničene prodaje u Evropi zajedno sa zalihama u SAD-u.

Vrednost živine predvođena uvozom iz Brazila

Tržišna vrednost mesa rasla je za jedan odsto, predvođena uvozom živine, pogotovo iz Brazila zbog izbijanja ptičjeg gripa koji je omeo izvoz iz nekoliko evropskih zemalja. Uprkos visokom nivou kupovine od strane Kine uoči tamošnje proslave Nove godine, cene goveđeg i svinjskog mesa porasle su tek neznatno, budući da su globalne zalihe zadovoljavajuće i mogu zadovoljiti potražnju. Cene ovčjeg mesa stabilne su četvrti mesec zaredom. 

Cene šećera su porasle za čak 8,1 odsto, a razlog tome je pogoršanje perspektiva useva u Evropskoj uniji, Rusiji i na Tajlandu kao i suša u Južnoj Americi. Tome su doprineli i rast cena sirove nafte i jačanje brazilske valute u odnosu na američki dolar, što obično utiče na pošiljke iz Brazila, inače najvećeg izvoznika šećera.


Tagovi

FAO Cene hrane Indeks cena Žitarice Ulje Šećer Meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.