Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline 2019
  • 25.04.2019. 11:50
  • Zadarska, Zadar

I maslinovo ulje Dunje i Ante Gotovine u konkurenciji za odličja

Oni će kao maslinari napredovati jer im je stalo da postignu što bolju kvalitetu ulja, kaže Ante Vulin, prošlogodišnji apsolutni šampion Dana masline. Kako će proći, vidjet ćemo na 21. Danima masline.

Foto: Arhiv Zadarski list
  • 1.013
  • 237
  • 1

Među 156 uzoraka pristiglih na ovogodišnje 21. Međunarodne Dane masline je i ulje obitelji Dunje i Ante Gotovine iz Pakoštana. Ovo nije prvi put da se natječu na smotrama maslinara i uljara. Lani, na 1. Festivalu mladih maslinovih ulja Ante Gotovina je osvojio titulu vicešampiona, ove godine sedmo mjesto i zlatnu medalju, a na Festivalu maslina u Zagrebu, u puno jačoj konkurenciji, ulje pukovnice Dunje i generala Ante Gotovine osvojilo je srebrnu medalju sa 89,9 od mogućih 100 bodova.

Maslinik u Bužakovini

"Na Dane masline ulje je predala Dunja Gotovina“, kaže predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar. Supružnici Dunja i Ante Gotovina posjeduju maslinik na lokaciji u Bužakovini, između nekadašnjeg Cluba Mediterane, danas Pine Bech i Crvene Luke. Zemlja crvenica puna minerala, teren ocjedit, vitar s mora i kopna, puno sunca.

"Oni će kao maslinari napredovati jer im je stalo da postignu što bolju kvalitetu ulja", kaže Ante Vulin, prošlogodišnji apsolutni šampion Dana masline i jedan od najvećih, ako ne i najveći maslinar u Pakoštanima. Sva njegova zemlja je pod maslinama i na više lokacija ima ukupno 500 stupi u punom rodu. 

Sve spremno za 21. Dane masline: Druženje i učenje važnije od luksuza

Vulin je i jedan od onih, koji su uz općinskog načelnika Milivoja Kurtova prijatelje i rodbinu prije 18 godina pomagali Dunji u podizanju maslinika dok je general robijao kao zatočenik Haškog tribunala. Posadili su 55 stupi maslina, sorti Oblica, Leccino i Ascolana tenera, koje su sada na punom rodu. U prosjeku daju oko 900 kila ploda od kojega obitelj generala Ante i pukovnice Dunje Gotovina dobije više od oko 110 do 120 litara.

Slušaju savjete struke

U uzgoju primjenjuje sve agrotehničke mjere, slušaju savjete stručnjaka, beru u optimalnim terminima, prerađuju isti dan. Ulje propisno spremaju u odgovarajuće inoks posude, nakon mjesec dana ga pretoče..“Rade sve što triba da bi dobili ekstradjevičansko maslinovo ulje“, pojašnjava Vulin.

Koliko je general ponosan na svoje masline i ulje govori i detalj kad je svom poslovnom partneru iz Japana lani za Novu godinu poželio dati dar. Nije puno razmišljao: "Ma, darovat ću mu svoje ulje", rekao je s puno ponosa. U kamenu amforu ugradio bocu, napunio je svojim uljem i darovao Japancu, kojemu se, prepričava Vulin, originalan dar jako dopao.

Vulin govori da se general Ante i pukovnica Dunja  jako zanimaju za sve  u svezi maslina. "Hoće o svemu sve znati. Preferiraju tradicionalan način uzgoja, agrotehničke mjere, gnojidbu i zaštitu bez kemije. Jedini je problem što zbog obveza u poslu s ribom nemaju kad raditi u masliniku pa mu i dalje "ruku daju" oni koji imaju dokad i koji znaju s maslinama", dodaje Ante Vulin.

Kako će  na Danima masline proći ulje obitelji Gotovina, saznat ćemo u subotu 27. travnja u večernjim satima kada će na velikoj terasi JK Uskok na zadarskom Vitrenjaku biti objelodanjeni svi rezultati i proglašeni najbolji na 21. Međunarodnim Danima masline 2019.


Tagovi

Dani masline 2019 Ante i Dunja Gotovina Bužakovina Ante Vulin


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]