Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 19.12.2016. 18:00

Hrvatska 14. u EU po broju zaštićenih proizvoda

Hrvatska je u Europsku uniju ušla prije 3,5 godine i danas imamo 15 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakama iz sustava kvalitete na razini Unije te se za sada nalazimo na 14. mjestu.

  • 3.761
  • 408
  • 0

Hrvatska je u Europsku uniju ušla prije 3,5 godine, a danas imamo 15 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakama iz sustava kvalitete na razini Unije te se za sada nalazimo na 14. mjestu.

Vjerujem da ćemo dogodine tu ljestvicu podignuti na veću razinu, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na današnjem predstavljanju "Kako Hrvatska štiti autohtone proizvode" održanom u Novinarskom domu u Zagrebu.

Tom prilikom ministar Tolušić je uručio priznanja svim udrugama proizvođača koje su završile postupak zaštite naziva proizvoda kao i svim certificiranim proizvođačima koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode čiji naziv je registriran na razini Europske unije kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, za njihov doprinos u registraciji i zaštiti naziva pojedinih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Ministarstvo pomaže u zaštiti proizvoda

Pomoćnica ministra Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike Jelena Đugum kazala je kako je glavna odrednica poljoprivredne politike EU proizvodnja visokokvalitetne hrane povezane sa svojim zemljopisnim podrijetlom. Ciljevi te politike su osigurati pravednu dobit proizvođačima, pružiti pravu informaciju o proizvodu i zaštiti potrošača.

"Ministarstvo poljoprivrede pomaže udrugama u procesu dobivanja zaštite. U 2015. i 2016. godini smo s gotovo 1,4 milijuna kuna sufinancirali 25 udruga kroz program potpore skupinama proizvođača za izradu specifikacija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za zaštitu naziva oznake kvalitete", rekla je Đugum.

U budućnosti će se većina ovih aktivnosti financirati iz Programa ruralnog razvoja, kako je rekao ministar Tolušić.


Fotoprilog


Tagovi

Zaštita proizvoda Jelena Đugum Tomislav Tolušić


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.