Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 25.06.2019. 16:30

Hranom se godišnje otruje 23 milijuna ljudi

Pokvarena hrana ugrozi zdravlje svake desete osobe na planetu barem jednom godišnje, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 655
  • 51
  • 0

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od trovanja pokvarenom hranom godišnje izgubi život više od 400 tisuće ljudi.

U Europi u jednoj godini oboli 23 milijuna ljudi od trovanja hranom, navodi SZO. U toj organizaciji ističu da je taj broj mnogo veći, ali ne mogu reći koliko točno jer se svi slučajevi ne prijavljuju liječnicima. 

Za stvaranje epidemije odgovoran čitav lanac prehrane

Do stvaranja epidemija i nekad, nažalost, smrtnih ishoda dolazi zato što u lancu prehrane svi pokušavaju progurati pokvarenu namirnicu potrošaču, piše dw.com. Problem nastaje na samom početku kada, na primjer, prodavač voća i povrća pokuša sa zdravim voćem i povrćem neprimjetno prodati i neki komad koji je već počeo trunuti. Problem se, također, širi kada trgovci, u cilju da prodaju proizvode na bilo koji način, sakriju istekle rokove trajanja.

Znate li razliku između roka trajanja "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do"?

Posebno se ističe nepažnja i nemarnost u ugostiteljskim objektima gdje se, kako navode, dešava da se iskoristi i hrana koja nije preporučiva za jelo samo kako se to što je kupljeno ne bi bacilo.

Veliki problem u siromašnim zemljama je što se pokvarena hrana ne baca

U siromašnim zemljama pokvarena hrana predstavlja veliki problem jer se, upravo zbog nedostatka financija i loše materijalne situacije, hrana koja nije zdrava i ispravna ne baca već se često i dalje koristi u prehrani. 

Veliku opasnost predstavlja pokvareno meso. Ono što ovdje stvara veliki problem je što se i takvo meso proda, naravno po nižoj cijeni, jer je prodavačima najvažnije da profitiraju i ne budu na velikom gubitku. S obzirom na to da je i takvo meso, kao i svaki proizvod koji dođe do potrošača, moralo proći nadležna tijela za nadzor hrane, važno je apelirati na vlade država da posebno obrate pažnju i uvedu rigoroznije kontrole hrane.

Posebno je važno ljeti pravilno rukovati hranom jer visoke temperature brzo dovode do kvarljivosti. 

Spriječite trovanja i naučite pravilno rukovati hranom!

Ljeti je najvažnije hranu što prije spremiti u hladnjak, dobro termički obraditi, dobro oprati prije konzumacije, a posebnu pažnju posvetiti pripremanju mesa i ribe. 


Tagovi

Trovanje hranom Epidemija Svjetska zdravstvena organizacija Pokvarena hrana


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarno znanstvo ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.