Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi i hrana
  • 05.11.2016. 12:00

Hrana u EU sigurna od pesticida?

U uzorcima hrane prikupljenim u Europskoj uniji u čak 97% nije bilo ostataka pesticida ili je sadržaj pesticida bio u tragovima u količini koja je dozvoljena.

Foto: Bigstockphoto/www.BillionPhotos.com
  • 1.774
  • 219
  • 0

U uzorcima hrane sakupljenim u Europskoj uniji, u čak 97% nije bilo ostataka pesticida ili je sadržaj pesticida bio u tragovima u količini koja je dopuštena, to jest u zakonom dozvoljenim granicama. Ovo je zaključak najnovijeg godišnjeg izvještaja EFSA o ostacima pesticida u hrani. Izvještaj se temelji na skoro 83.000 uzoraka hrane iz 28 država članica Europske unije, uključujući po prvi put i Hrvatsku, Island i Norvešku, piše efsa.

Europska unija štiti potrošače

Iz European Food Safety Authority - EFSA izjavljuju da su visoke stope usklađivanja evidentirane za 2014. u skladu s prethodnim godinama, što znači da Europska unija nastavlja štititi potrošače kontrolom prisutnosti ostataka pesticida u hrani.

Godišnji Izvještaj EFSA-e o ostacima pesticida u hrani potvrđuje visoku razinu sigurnosti hrane u EU!

"Godišnje izvješće je veliki poduhvat koji se temelji na podacima od država članica što ne bi bilo moguće bez posvećenosti i stručnosti europskih partnera", izjavljuju iz EFSA.

Hrana sigurna za zdravlje

  • 97% analiziranih uzoraka imali su zakonske vrijednosti
  • Od 97% uzoraka, njih 53,6% nisu sadržali ostatke pesticida, a 43,4% su sadržavali ostatke pesticida, ali u dopuštenim koncentracijama.
  • Od uzoraka iz država EU/EEA 1,6% sadrži ostatke koji prelaze zakonske granice; odgovarajući broj za uzorke iz trećih zemalja bio je 6,5%
  • nemjerljiva količina ostataka bila je u 91,8% uzoraka hrane za bebe
  • 98,8% organskih proizvoda bili su potpuno bez ostataka ili je količina ostataka bila u dopuštenim zakonskim granicama
  • EFSA koristi podatke izvještaja kako bi procijenila kako ostaci pesticida utiču na zdravlje Europljana u dužem vremenskom periodu (kronično) ili u kratkom (akutno). U oba slučaja uprava je zaključila da je malo vjerojatno da utjecaj ostataka pesticida predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje.

"Mi uvijek tražimo način kako bi poboljšali godišnji izvještaj. Ove godine, na primjer, zahvaljujući naporima država članica značajno smo ga poboljšali i uskladili kao i integrirali dostavljene podatke EFSA. Ovogodišnji izvještaj također sadrži prijedloge za koje vjerujemo da bi mogli doprinijeti efikasnijoj kontroli pesticida", rekli su.

CROCPA: Visoki sigurnosni limiti

"To što se tragovi pesticida mogu pronaći u hrani ne znači da takva hrana nije sigurna za ljudsko zdravlje. Zakonski su propisani jako visoki sigurnosni limiti za ostatke (rezidue) pesticida u hrani. Radi lakše ilustracije ove činjenice, trebali biste pojesti 7.000 rajčica, svakog dana, čitavog svog života da bi takvi tragovi pesticida imali utjecaj na vaše zdravlje.

Kao industrija, ulažemo jako puno u različite projekte i treninge jer želimo da se naši proizvodi koriste na siguran i održiv način, u skladu s principima integrirane zaštite bilja, a radi smanjenja ostataka pesticida u hrani. Drago nam je što EFSA objavljuje svake godine Izvještaj o ostacima pesticida u hrani koji europskim građanima jasno potvrđuje da je hrana koju konzumiraju sigurna za njihovo zdravlje", izjavili su iz Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH - CROCPA.

Foto: Bigstockphoto/www.BillionPhotos.com


Izvori

Agri EU


Tagovi

Hrana Pesticidi Istraživanje EFSA


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.