Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 13.03.2020. 18:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK: Nema mjesta panici, hrvatska poljoprivreda može osigurati dovoljno hrane za domaće potrebe!

Apeliramo na trgovce da ne koriste poremećaje na tržištu i povećavaju cijene, a kupce da čitaju deklaracije i oslanjaju se na kratke lance opskrbe, kaže Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: Marinko Petković
  • 1.888
  • 487
  • 0

Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) održao je danas kriznu sjednicu na kojoj je s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede raspravljao o situaciji na domaćem tržištu poljoprivrednih proizvoda i opskrbi hranom uslijed novonastale situacije s pandemijom koronavirusa, a prije toga se obratio novinarima u svom sjedištu u Zagrebu.

Mladen Jakopović, predsjednik HPK, kazao je da se još jednom pokazalo da je poljoprivreda ključan sektor jer ljudi u strahu najviše posežu za hranom, a prevladava nepotrebna bojazan da će uslijed njezine nestašice ostati - gladni. Dodao je da nema mjesta širenju panike jer hrvatska poljoprivreda može osigurati dovoljno hrane za domaće potrebe.

Poljoprivredna suverenost zemlje ispod 50 posto

Prema njegovim riječima, nužno je osigurati 'poljoprivrednu suverenost' Hrvatske jer smo sada u samodostatnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nešto ispod 50 posto, ali ključnih proizvoda, kao što su žitarice, meso junetine i piletine, odnosno ribe, kao i jaja iz domaćeg uzgoja. "Imamo dovoljno za domaće potrebe. Onoga čega nema dovoljno, kao zelene salate i jabuka, možemo zamijeniti drugim salatama i voćem", istaknuo je Jakopović.

Kako se čulo, nepotrebno se stvara potrošačka groznica u trgovačkim centrima jer se krizi može sve prodati, bez obzira koliko košta. HPK apelira na trgovce da ne koriste poremećaje na tržištu i povećavaju cijene, a kupce da čitaju deklaracije i oslanjaju se na kratke lance opskrbe.  

Matija Brlošić, zamjenik predsjednika HPK, kazao je da je proizvodnja hrane strateška grana, a ključno je da domaći proizvodi dobiju zasluženo mjesto na  trgovačkim policama. Proizvođače hrane u Slavoniji, kaže, boli kad vide da se domaća pšenica masovno izvozi u BiH i Italiju, a da se ne preređuje i stvara dodana vrijednost u Hrvatskoj.  

"Žetva pšenice je za tri mjeseca, a kreće i proljetna sjetva, pa je i ova kriza prilika da nešto naučimo i pomognemo sami sebi, a za početak bi bilo dobro da se prestane s golemim uvozom smrznutog tijesta u Lijepu našu', upozorio je Brlošić.

Izvoz junetine obustavljen, sojinu sačmu zamijenili suncokretovom  

Zvonko Širjan, član UO HPK, kazao je da je izvoz domaće junetine, poznatog Baby beefa, a koji se većinom izvozio u Libanon i Italiju, što je godišnje donosilo 50 milijuna dolara, obustavljen uslijed izbijanja pandemije koronavirusa. Domaći proizvođači spremni su isporučiti dovoljno junetine na naše  tržište. Dodao je da su sojinu sačmu, koja se 100 posto uvozila iz Brazila, zamijenili sa suncokretovom sačmom, tako da nema problema u hranjenju  životinja na farmama.

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice i član UO HPK, kazao je da domaći proizvodi nisu prepoznati na domaćem tržištu, ali ni od strane institucija jer nema te zemlje na svijetu koja će dozvoliti uvoz sezonskog voća ili povrća u jeku njegove domaće proizvodnje.    

Odgovarajući na upite, Širijan je kazao da bi moglo doći do problema u opskrbi hranom ako koronavirus zahvati i više poljoprivrednih proizvođača na  farmama, koji imaju gubitke jer su stali tokovi roba. Sreća u nesreći je da imaju dovoljno repromaterijala za proljetnu sjetvu, koja je 'na vratima'. 


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Koronavirus Hrana Domaća hrana


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]