Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čili paprika
  • 09.07.2017. 15:00

Habanero - neodoljiva "kineska paprika" iz Meksika

Habanero pripada grupi najljućih paprika. Meksička kuhinja je bez nje nezamisliva, a najbolje ju opisuje astečka legenda.

  • 4.632
  • 215
  • 0

Sve čili paprike pipadaju rodu Capsicum. Odlikuju se svojom ljutinom, odnosno sadržajem kapsaicina koji djeluje kao iritant na sve sisavce.

Čili paprike se mogu koristiti za poboljšanje zdravlja, ali treba biti veoma oprezan prilikom upotrebe. Čili normalizira cirkulaciju, može regulirati krvni tla, ali to ovisi od ljutine i načina primjene. Za sve čili paprike vrijedi da u radu s njima treba biti oprezan. Nakon sječenja paprike ne dirajte oči, nos, usta ili druge dijelove tijela sa sluzokožom. I najslabiji dodir može izazvati bol, peckanje.

Treba napomenuti da se ljutina paprike u ustima i organizmu razvija nekoliko minuta nakon unošenja ili dodira. Nešto što nam se čini blaža varijanta, za nekoliko minuta može prerasti u gorući pakao. Ljutinu paprike koju smo konzumirali mogu ublažiti mlijeko, jogurt, pivo, rajčica, limun, dok voda ne može pomoći.

Umrijeti ili pojesti habanero?

Ljubitelji čili paprika su dobro upoznati s Habanero paprikama Capsicum chinense koje vode porijeklo iz Centralne Amerike (Meksiko). Habanero je dobio naziv po gradu Havani, Kuba. Španjolci su Habanero u 18. sstoljeću proširili po cijelom svijetu, a putem trgovine je dospio u Kinu gdje je stekao izuzetnu popularnost. Otuda i naziv Kineska paprika. Ove male paprike se odlikuju izuzetnom ljutinom.

Najbolje ih opisuje stara legenda o Astecima i zarobljenicima. Asteci su svoje zarobljenike stavljali pred izbor: ili će popiti dvije šalice napitka s Habanero paprikama i ostati živi ili postati dobrovoljno žrtva na oltaru boga kiše Tlaloka. Suvišno je reći da su zarobljenici radije birali da budu dobrovoljne žrtve. Najviše se uzgaja u Meksiku, na poluotoku Jukatan.

Habanero spada u najljuće paprike. Plod je zelen, a zrenjem prelazi u narančastu ili crvenu boju, ali postoje i varijeteti sa bijelim, žutim ili čokoladno obojenim plodovima. Svojim izgledom plod ne ukazuje da je to jedna od najljućih paprika. Na jednoj biljci može biti i do 90 plodova paprike. Plodovi mogu biti mase od 30 do 50g, a sadrže mnoge vitamine, kalcij, željezo.

Daje nekoliko berbi

Habanero je veoma osjetljiv na hladnoću. Već na 15ºC dolazi do opadanja cvjetova i prestanka rasta i razvoja. Visina biljke je do 50cm. Listovi su ovalni, zeleni. Biljka stvara mnoštvo cvjetova i ukoliko želimo dobiti krupnije plodova potrebno je jedan dio cvjetova ukloniti. Za dobar urod osim obilnog zalijevanja zahtijeva da se zemljište dobro pognojii redovito prihranjuje. Ukoliko mu se osigura zalijevanje tijkom ljeta, s biljke se može ubrati nekoliko berbi. Habanero je izrazit ljubitelj svjetlosti i topline. Biljke se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru (na prozorskoj dasci u saksiji, plastenicima, staklenicima), ali i na otvorenom kod uzgajanja iz rasada.

Najbolje je čuvati sušenjem

Plodovi se beru kada su čvrsti, zeleni ili kada dobiju crvenu boju. Svi plodovi se trebaju obrati tijekom jeseni prije mrazeva i niskih temperatura. U hladnjaku se mogu čuvati do 3 tjedna, ali ih je najbolje osušiti.

U svježem stanju ga je nemoguće koristiti. Zbog ljutine se koristi u sušenom obliku ili prerađen u različite umake, jela. Tradicionalno se koristi u meksičkoj kuhinji. Odlično se slaže uz jela od mesa ili ribe. Plodovi Habanera se mogu peći, zamrzavati, kiseliti.

Ljutina paprika se mjeri Scoville skalom. Američki kemičar Wilbur Scoville je otkrio skalu po kojoj se razvrstavaju paprike prema ljutini. Prema ovoj skali Habanero ima ljutinu od 60.000 do 800.000 i spada u grupu izuzetno ljutih paprika. Najčešće se koristi narančasti Habanero ljutine od 100 .000 do 350.000.

Ljutina Habanero paprike se može umanjiti:

  • uklanjanjem sjemena i korištenjem samo mesa ploda - kapsaicina ima najviše u bjeličastoj opni u unutrašnjosti ploda koja nosi sjemenke;
  • upotreba mlijeka - mlijeko može znatno umanjiti i deaktivirati ljutinu - mlijeko popiti ili dodati vrhnju u jelo sa Habanerom;
  • koristiti samo malu količinu ploda Habanera.

Foto:Pixabay.com/tpsdave


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić