Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rastu cijene
  • 03.03.2022. 10:10

Građani BiH iz (ne)opravdanog straha gomilaju zalihe - poskupjelo brašno

I tamošnji makroekonomski analitičar potvrdio je da je svjedočio mahnitoj kupovini brašna, školjki jaja, dok neki uzimaju i kartone ulja i puna kolica konzervi

Foto: Selma Mujić
  • 687
  • 75
  • 0

Rat između Rusije i Ukrajine unio je strah i neizvjesnost među bh. građane koji od početka ovih sukoba gomilaju zalihe osnovnih životnih namirnica. Unatoč umirujućim porukama predstavnika vlasti i nadležnih institucija, da brašna u Bosni i Hercegovini ima dovoljno te da do nestašice neće doći, i dalje se panično prazne police u marketima. Kupuju uglavnom brašno, ulje, šećer i kvasac. 

Iz trgovačkih lanaca kažu da je opskrba uredna te da povremeno prazne police ne znače manjak, nego zbog obimne kupovine tijekom dana trgovci ne stižu izložiti novu robu. S druge strane, građani kažu ne boje se nestašice već poskupljenja.

(Ne)opravdan strah

U Republici Srpskoj su jučer poskupjele sve vrste brašna. Cijena vreće od 25 kilograma, onog najkvalitetnijeg, tipa 500, porasla je s 26 KM (100 kuna) na 28 maraka (oko 109 kn), a brašna druge klase sa 23 (89 kn) na 25 KM (97 kn). Cijene puno ne odudaraju ni u Federaciji BiH i kreću se od 22,50 KM do 27,50 maraka odnosno od 87 kuna do 106 kuna.

Tamošnji makroekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže da je proteklog vikenda svjedočio nerealnim slikama u trgovini gdje obavlja redovnu tjednu kupovinu hrane.

"Mahnite kupovine brašna, konzervi, školjki jaja, neki uzimaju i kartone ulja i puna kolica konzervi. Cijene hrane i energenata mogu narasti zbog ove krize, ali ne treba stvarati paniku zbog nestašice", naveo je Hadžić, pored ostalog.

Trenutno nema problema s opskrbom

Direktor najveće bh. prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo, Madžid Avdagić, ističe kako pšenicu nabavljaju s tržišta koja u ovom trenutku nisu ugrožena, odnosno iz Srbije, Hrvatske i dijelom Mađarske. Svakodnevno se u ovu kompaniju dopremi oko 1.500 tona pšenice za brašno. Trenutno nemaju problema s opskrbom..

"Oko 20 do 25 kamiona dnevno pšenice dolazi i nema nikakvih smetnji i neće biti nestašice brašna uzrokovane nedostatkom sirovina u BiH", kaže Avdagić. 

Hrvatska nema razloga za brigu oko eventualne nestašice pšenice?

U Hrvatskoj, s druge strane, zasad nisu zabilježene gužve kakve smo imali početkom covid krize. Kada je u pitanju pšenica, zalihe su dostatne, čulo se na sastanku čelnika Ministarstva poljoprivrede s predstavnicima ratarskog i stočarskog sektora. No, zabrinutost u cijeloj EU postoji, a pred nama je važna i izazovna sjetva.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Brašno Pšenica Robne rezerve Zalihe brašna Madžid Avdagić Faruk Hadžić BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.