Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glikoalkaloidi
  • 17.08.2020. 18:00

Glikoalkaloidi u hrani mogu uzrokovati probavne simptome

EFSA je provela procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, osobito u krumpiru i njegovim proizvodima. Riječ je o spojevima koji mogu uzrokovati gastrointestinalne simptome.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 494
  • 11
  • 0

Na zahtjev Europske komisije, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, osobito u krumpiru i njegovim proizvodima.

Ovi se spojevi nalaze u biljkama iz porodice Solanace u koju spadaju krumpir, rajčica i patlidžan, a imaju važnu ulogu u pružanju otpornosti biljke prema štetnicima i patogenima. 

Proizvođači ne znaju gdje s krumpirom - ogroman višak na europskom tržištu

Procjenom rizika obuhvaćeni su jestivi dijelovi ovog popularnog povrća i drugih biljnih vrsta koje sadrže glikoalkaloide, dok nejestivi dijelovi, uz izuzetak klice krumpira, nisu bili predmet procjene rizika.

Ovi spojevi uzrokuju gastrointestinalne poteškoće

Trovanje glikoalkaloidima može uzrokovati akutne gastrointestinalne simptome, kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Za navedene efekte, Panel za kontaminante u lancu ishrane (CONTAM Panel), identificirao je najnižu razinu kod koje je uočen štetni učinak. Ona iznosi 1 miligram po kilogramu tjelesne težine dnevno i predstavlja referentnu točku za karakterizaciju rizika u slučaju akutne izloženosti.

Akutna izloženost glikoalkaloidima iz krumpira kroz prehranu procijenjena je korištenjem probabilističkog pristupa i primjenom faktora prerade hrane. Podaci su bili dostupni samo za α‐solanin i α‐čakonin, i to uglavnom za krumpir.

Guljenjem, prženjem i kuhanjem mogu se reducirati 

Granica izloženosti za skupine mlađe populacije ukazuje da postoji utjecaj na zdravlje u studijama u kojima su korištene najviše vrijednosti konzumacije, kao i u svim studijama u kojima je vrijednost konzumacije na 95. percentilu. Za odraslu populaciju, granica izloženosti ukazuje da postoji utjecaj na zdravlje samo za vrijednosti konzumacije s najvišim, 95. percentilom.

Guljenjem, kuhanjem i prženjem može se reducirati sadržaj glikoalkaloida u hrani. Primjerice, guljenjem krumpira sadržaj glikoalkaloida može se smanjiti u rasponu od 25-75%, kuhanjem u vodi između 5 i 65% i prženjem u ulju od 20-90%.

Znanstveno mišljenje pod nazivom "Procjena rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, posebno u krumpiru i proizvodima od krumpira" dostupno je ovdje


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

EFSA Procjena rizika Glikoalkaloidi Krumpir


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.