EFSA je provela procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, osobito u krumpiru i njegovim proizvodima. Riječ je o spojevima koji mogu uzrokovati gastrointestinalne simptome.
Na zahtjev Europske komisije, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je procjenu rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, osobito u krumpiru i njegovim proizvodima.
Ovi se spojevi nalaze u biljkama iz porodice Solanace u koju spadaju krumpir, rajčica i patlidžan, a imaju važnu ulogu u pružanju otpornosti biljke prema štetnicima i patogenima.
Proizvođači ne znaju gdje s krumpirom - ogroman višak na europskom tržištu
Procjenom rizika obuhvaćeni su jestivi dijelovi ovog popularnog povrća i drugih biljnih vrsta koje sadrže glikoalkaloide, dok nejestivi dijelovi, uz izuzetak klice krumpira, nisu bili predmet procjene rizika.
Trovanje glikoalkaloidima može uzrokovati akutne gastrointestinalne simptome, kao što su mučnina, povraćanje i proljev. Za navedene efekte, Panel za kontaminante u lancu ishrane (CONTAM Panel), identificirao je najnižu razinu kod koje je uočen štetni učinak. Ona iznosi 1 miligram po kilogramu tjelesne težine dnevno i predstavlja referentnu točku za karakterizaciju rizika u slučaju akutne izloženosti.
Akutna izloženost glikoalkaloidima iz krumpira kroz prehranu procijenjena je korištenjem probabilističkog pristupa i primjenom faktora prerade hrane. Podaci su bili dostupni samo za α‐solanin i α‐čakonin, i to uglavnom za krumpir.
Granica izloženosti za skupine mlađe populacije ukazuje da postoji utjecaj na zdravlje u studijama u kojima su korištene najviše vrijednosti konzumacije, kao i u svim studijama u kojima je vrijednost konzumacije na 95. percentilu. Za odraslu populaciju, granica izloženosti ukazuje da postoji utjecaj na zdravlje samo za vrijednosti konzumacije s najvišim, 95. percentilom.
Guljenjem, kuhanjem i prženjem može se reducirati sadržaj glikoalkaloida u hrani. Primjerice, guljenjem krumpira sadržaj glikoalkaloida može se smanjiti u rasponu od 25-75%, kuhanjem u vodi između 5 i 65% i prženjem u ulju od 20-90%.
Znanstveno mišljenje pod nazivom "Procjena rizika od glikoalkaloida u hrani i hrani za životinje, posebno u krumpiru i proizvodima od krumpira" dostupno je ovdje.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica