Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 1. Festival mladih maslinovih ulja Pakoštane
  • 25.01.2018. 10:30

Generalu Anti Gotovini izmakla titula šampiona

Odličja su djelili dok je general Ante Gotovina bio na obilježavanju 25. obljetnice VRO Maslenica. "Gotovina zna da sam bolji maslinar od njega", kaže Ante Vulin, šampion 1. festivala mladih maslinovih ulja u Maškovića hanu.

Foto: Arif Sitnica i Arhiv Pelagos Net Farma
  • 1.790
  • 174
  • 0

Kad završi rat Ante će loviti ribu, a ja uzgajati povrće i masline, rekla je 90 i neke u jednom neformalnom razgovoru pukovnica Dunja, supruga generala Ante Gotovine. Snovi su joj se ostvarili. Suprug Ante ne samo da lovi nego i uzgaja ribu. Ima uhodan biznis u marikulturi, suvlasnik je tvrtke Pelagos Net Farma (osnovana 2013. godine) koja je sve uspješnija u uzgoju tuna, a ni Dunja ne zaostaje. Njezino i Antino ulje osvojilo je titulu vicešampiona na 1. Festivalu mladih maslinovih ulja u Maškovića hanu.

Proglašenje bez Gotovine

U konkurenciji 36 natjecatelja s područja općine Pakoštane, ulje iz generalovog maslinika osvojilo je 99 od mogućih 100 bodova. Znači, samo 0.5 posto manje od šampionskih 99,5 bodova Ante Vulina, vlasnika tvrtke za proizvodnju kruha, peciva i slastica "Kroštula", koji je već etablirani maslinar.

No, na proglašenju rezultata i pobjednika u ugodnom ambijentu restorana Mašković hana nije bilo ni Dunje ni Ante. Umjesto njih njihovu zlatnu diplomu za ekstradjevičansko maslinovo ulje preuzeo je Mirko Bačkov, sestrić generala Ante Gotovine.

"Njima je isto žao što večeras nisu ovdje", rekao je Bačkov, koji je i sam maslinar. General je taj dan, nedjelja 21. siječnja, sudjelovao u programu obilježavanja 25. obljetnice Akcije Maslenica.

General Ante Gotovina u svom masliniku

Dunja je iz obiteljskih razloga morala otputovati u Njemačku gdje joj živi majka, a tamo i sin Ante, u sklopu studentske razmjene, privodi kraju semestar kao student Zagrebačke škole ekonomije i managementa, fakulteta koji obrazuje buduće hrvatske poslovne lidere, ekonomske stručnjake i inovativne poduzetnike.

"Nismo baš pogodili s tajmingom", kaže Danijela Vulin direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane. Dunji i Anti je sigurno žao što nisu mogli nazočiti. Da jesu, bio bi to pun pogodak i za nas organizatore, dodaje Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane. Sve u svemu on je ipak zadovoljan dosegom prvog Festivala mladih ulja na razini općine Pakoštane.

Kako najbolje čuvati ulje?

"Cilj je poboljšati kvalitetu maslinovih ulja. Na području općine (Pakoštane, Drage, Vrana i Vrgada) ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi maslina u ulje još prevladava tradicionalni način", kaže Kurtov na krijući da podosta maslinara prije prerade drži ulje u moru, što negativno utječe na samu kakvoću ulja.

Treba naučiti i kako je najbolje čuvati ulje. Zato želimo spojiti struku i praksu a jedan od načina je ocijenjivanje ulja i okupljanje na festivalu."Osim promicanja kvalitete maslinovog ulja ovime ujedno promoviramo i naš baštinski hotel Maškovića han", kaže, Milivoj Kurtov, načelnik općine Pakoštane. On je uspješan vinar, uz vinograde ima i 50-ak maslina o kojima skrbi sin Šime. Na ovom festivalu njegovo ekstradjevičansko maslinovo ulje osvojilo je brončanu medalju.

Maslinik u Bužakovini na dobroj lokaciji

Cilj je poboljšati kvalitetu maslinovih ulja. Na području općine ima više od 100.000 stabala maslina. Rijetko koja od ukupno 1.700 obitelji nema masline. U uzgoju je postignuta zadovoljavajuća razina, ali u preradi maslina u ulje još prevladava tradicionalni način čuvanja ulja u moru", kaže Kurtov.

Načelniovo mišljenje o potrebi educiranja maslinara dijeli i maslinarski šampion Ante Vulin, a na pitanje kako će reagirati Gotovina što ga je pobjedio, Vulin odgovara:

"Mi smo prijatelji. Išli smo u isti razred u srednju Tehničku školu. Ante zna da sam ja bolji maslinar od njega, ali ni on i Dunja ne zaostaju puno. Dobro se razvijaju kao maslinari. Maslinik im je na dobroj lokaciji u Bužakovini, između nekadašnjeg Cluba Mediterane, danas Pine Bech i Crvene Luke. Zemlja crvenica puna minerala, teren ocjedit, vitar s mora i kopna, puno sunca. Oni će kao maslinari napredovati jer im je stalo da postignu što bolji kvalitet ulja", kaže Vulin.

On je jedan od onih koji su, uz načelnika Kurtova, prijatelje i rodbinu prije 16 godina pomagali Dunji u podizanju maslinika dok je general robijao kao zatočenik Haškog tribunala. Posadili su 55 stupi maslina, sorti Oblica, Leccino i Ascolana tenera, koje su sada na punom rodu. Ove godine dale su 900 kila zdravog ploda, berba je bila 15. kolovoza, prerada isti dan u uljari Nadin kod Željka Vrsaljka. Uz radaman od 11 posto obitelj Gotovina je dobila 110 litara maslinovog ulja kojega su propisno spremili u odgovarajuće inoks posude, nakon mjesec dana pretočili. Učinili su sve da bi dobili ekstradjevičansko maslinovo ulje.

Generalov dar Japancu

Koliko je general ponosan na svoje masline i ulje govori i detalj kad je svom poslovnom partneru iz Japana lani za Novu godinu poželio dati dar. Nije puno razmišljao: "Ma, darovat ću mu svoje ulje", rekao je s puno ponosa. U kamenu amforu ugradio bocu, napunio je svojim uljem i darovao Japancu, kojemu se, prepričava Vulin, originalan dar jako dopao.

Vulin govori da se general jako zanima o svemu u svezi maslina. "On hoće o svemu sve znati. Preferira tradicionalan način uzgoja, agrotehničke mjere, gnojidbu i zaštitu bez kemije. Jedini je problem što zbog obveza u poslu s ribom nema kad raditi u masliniku pa mu i dalje "ruku daju" oni koji imaju dokad i koji znaju s maslinama", govori Vulin.

Vulinovo ulje s dodanom vrijednošću

Šampion Ante Vulin

On je jedan od najvećih, ako ne i najvjeći maslinar u općini Pakoštane. "Sva moja zemlja je pod maslinama", kaže Vulin koji ima 500 stupi maslina. Neke od njih su stare više od 100 godina. Dio, koje je zasadio s ocem, danas nažalost pokojnim Vjekoslavom, sada imaju između 40 i 50 godina. Najveći broj, 350 stabala posadio je prije 8 godina. One su već dvije godine na rodu.

"Sadio sam tako da mogu imati 5 sortnih ulja. Tri od domaćih oblica, krvavica i levantinke te dva sortna ulja od Leccina i Coratina", kaže Vulin koji, uz sve ostalo, puno pozornosti poklanja berbi maslina. "Berem zasebno svaku sortu kad je optimalno vrijeme. S vremenom će, kaže, vidjeti koje sorte spajati da se dobije maksimalan rezultat. Želim dobiti najbolju kvalitetu", kaže Vulin, koji sve više vremena provodi u maslinama otkad je menadžerske poslove prepustio sinu Karlu.

Vulin ulje prodaje u - pogačama

Minula sezona mu je donijela 600 litara ulja. Malo, kaže, u odnosu na broj stabala, ali takva je bila godina. Na pitanje da li ulje prodaje, Vulin je odgovorio: "Prodajemo, ali u pogačama". To je novi proizvod kojega, osim u prodavaonicama Kroštule, plasiraju u Interšparovim lancima u Zagrebu, a u zadnje vrijeme i u Tomyevim samoposlugama na zadarskom području.

"Meni će u budućnosti trebati 2000 litara ulja jer planiramo nove proizvode s dodatkom maslinovog ulja i maslina", otkriva Vulin koji tako maslinovom ulju i pekarskom proizvodu pridodaje dodanu vrijednost. Masline praktički njeguje na ekološki način iako nema niti je još tražio certifikat. "U prihrani koristimo uglavnom organska gnojiva, stajski ovčjak u refuži i u granulama. A za zaštitu modru i zelenu galicu, bakar i sumpror kad je najnužnije", govori Ante Vulin, šampion Prvog festival mladih maslinovih ulja u Maškovića hanu. Ovo mu nije prvo odličje, ali mu je najdraže jer ga je dobio u svom mistu. A, znate i ono - prvi se pamte!

Bogatiji za nova saznanja

Prvi festival u općini Pakoštane ostat će u sjećanju i ostalim sudionicima. Nekima zbog rezultata koje je postiglo njihovo ulje. Na Zavodu za javno zdravstvo Zadar ocijenjeno je 36 uzoraka maslinovih ulja s područja općine Pakoštane. Nakon kemijske i senzorske analize rezultati su slijedeći: 20 ulja u kategoriji ekstradjevičanskih, 12 djevičanskih i 4 lampante.

Nije nešto, ali bit će bolje, čulo se u neformalnim razgovorima tijekom druženja u ugodnom ambijentu restorana u ovom baštinskom hotelu sa četiri zvjezdice. Svi su postali bogatiji za nova saznanja jer je proglašenju najboljih predhodilo zanimljivo predavanje Filipa Ecega iz zadarskog Zavoda za javno zdravstvo o senzorskim svojstvima ekastradjevičanskog maslinovog ulja u usporedbi sa maslinovim uljem prerađenim na tradicionalan način.

"Bilo je uzbudljivo s puno intezivnih emocija, karakterističnih za lokalno natjecanje. Moj je dojam da su ljudi pomno pratili predavanja, većina njih se pronašla i prepoznala vlastite propuste u koracima od berbe do prerade i čuvanja ulja", kaže Danijela Vulin.

Preferiraju ulje iz mora

U vođenoj degusticiji okušali su se i u ocijenjivanju ulja. "Sudionicima festivala ponudili smo da kušaju maslinova ulja označena šifrom A i B. Htjeli smo zapravo vidjeti od samih proizvođača maslinovih ulja da li više preferiraju maslinova ulja proizvedena iz maslina koje se drže u moru ili ekstra djevičanska maslinova ulja", kaže Benito Pucar predsjednik predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.

Kušači su, ne znajući koje je ulje u kojoj boci, na jednostavnom anketnom listiću označili koje im maslinovo ulje više odgovara, zaokruživši kao odgovor A ili B.

Od 22 sudionika koji su sudjelovali u kušavanju, 12-orica kušača ( ili 54,5%) su zaokružili slovo A na anketnom listiću tj. maslinovo ulje koje proizvedeno od maslina koje su držane u moru, dok su 10-orica kušača (ili 45,5%) zaokružila slovo B.

Dan poslije - Niko Tuta, Ante Gotovina, Milivoj Kurtov i Ante Vulin

"Inače, kao rezime same manifestacije može se reći da je pogođena, a to smo vidjeli po reakciji samih maslinara kako na predavanjima tako i poslije u neformalnom razgovoru gdje su pokazali zainteresiranost za teme o maslini i proizvodnji maslinovog ulja", kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline i predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. Uz trening kako prepoznati dobro od lošeg ulja, za večeru se guštalo u domaćim pivcima i teletini ispod peke, uz vina načelnika Milivoja Kurtova.

Sve u svemu za Prvi festival dobro, čak i iznad očekivanja. Kako za organizatore tako i maslinare. Ili, kako na kraju reče trećeplasirani Niko Tuta: "Ovo je pun pogodak". Samo dogodine triba izabrati bolji termin održavanja koji se neće ukrštati s programom obilježavanja Akcije Maslenica.

Da i general Gotovina sa suprugom Dunjom može uživati na festivalu mladih maslinovih ulja u Maškovića hanu.

Foto: Arif Sitnica i Arhiv Pelagos Net Farma


Fotoprilog


Tagovi

General Ante Gotovina VRO Maslenica 1. Festival mladih maslinovih ulja Maškovića han Općina Pakoštane Milivoj Kurtov Ante Vulin Zavod za javno zdravstvo Zadar Benito Pucar


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]