Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumska tajna
  • 21.06.2020. 12:00

Firma koja namaze od pečuraka izvozi u Ameriku - pregovara i sa Kinom?

Proizvodi Šumska Tajna su posebni, prepoznatljivi, jedinstveni, koji u svom sastavu imaju organske pečurke koje rastu isključivo u prirodi. Prepoznatljiv ukus, kvalitetna sirovina i konkurentnost su za kratko vreme osvojili tržište EU i Amerike.

Foto: Facebook/Šumska tajna
  • 418
  • 102
  • 0

Kompanija "Stanišić Bio" svoje poslovanje počela je namazom od pečuraka, stvorivši tako svoj brend "Šumska Tajna". Pečurke se svrstavaju u kategoriju visokokvalitetne premijum hrane.

"Proizvod je osmislio moj otac sa prijateljem tehnologom, nakon otkrića da na tržištu na postoji proizvod sa organskim pečurkama, čija je baza Srbija. Linija proizvoda ovog brenda u svojoj paleti ima pet različitih ukusa sa pečurkama; vrganj, lisičarka, crna truba, smrčak i crni tartufi", nagoveštava nam Nikola Stanišić ispred ove kompanije.

Proizvodi iz prirode

Srbija je bogata pečurkama, a na tržištu nije bilo sličnih proizvoda. Proizvodi kojii su se tada mogli naći su proizvodi sa šampinjonima i šitakama, a to su pečurke proizvedene u veštačkim uslovima proizvodnje. Sirovinu za svoje proizvode premijum kvaliteta nabavljaju od sertifikovanih kompanija čije se otkupne stanice nalaze u planinskim predelima Srbije, a smrčak uvoze iz Bosne.

Zašto naše sušene pečurke najviše vole Evropljani?

Proizvodi Šumska Tajna su posebni, prepoznatljivi, jedinstveni, koji u svom sastavu imaju organske pečurke koje rastu isključivo u prirodi.

"Postali smo član "Premium food design hub" od njih smo dobili pomoć oko usavršavanja proizvoda i prisustvo na nova tržišta. Podrška je obuhvatila dizajn, tehnologiju, otvoreni pristup tržištu i finansiranje. Ova pomoć je došla u pravi čas i bila nam je jako značajna podrška u procesu razvoja."

Izvoz preko Atlantika

Imali su i predstavljanje svojih proizvoda na najvećem svetskom sajmu hrane "Fancy Food Show" u Njujorku gde su našli partnera i počeli sa izvozom u Ameriku. Pokretanjem ovog brenda nisu imali predstavu da će napraviti autentičan proizvod za tržište Amerike.

"Rezultat druge godine poslovanja je da smo počeli da radimo sa američkim Amazonom, najvećim gigantom onlajn trgovine na svetu. Oni su morali da integrišu tri kategorije da bi došli do podataka koliko naš proizvod može da se prodaje kod njih u svojoj ponudi. Spojili su kategoriju "vegan", "mushrooms" i "gluten free"."

Namazi koji su našli put do svetskih tržišta (foto: Nikola Stanišić)

Proizvodi su namenjeni potrošačima koji žele da se hrane zdravo, kao i osobama koje se hrane na specifičan način. Svi namazi su posni, veganski, bezglutenski, visokoproteinski, niskokalorični - pogodni su za ishranu dijabetičara. Prepoznatljiv ukus, kvalitetna sirovina i konkurentnost su za kratko vreme osvojili tržište EU i Amerike.

"Učesnici smo na projektu USAID-a "Konkurentna Privreda" koji traje četiri godine i čiji je cilj jačanje srpske privrede. Dobitnici smo brojnih nagrada i priznanja i jedna smo od najuspešnijih strat-ap kompanija u Srbiji", ponosno priča Nikola.

U pregovorima sa Kinom

Najveću nagradu i satisfakciju pronalaze u podršci kupaca svojih proizvoda, koja im je omogućila da prošire asortiman, uvodu nove proizvode koje prodaju isključivo onlajn.

"Put prodaje u Srbiji krenuli smo od prodavnica zdrave hrane, posle su nas uočili trgovinski lanci i pozvali da uđemo kod njih i tako smo se raširili na domaćem tržištu. Danas u Srbiji radimo sa svim većim trgovinskim lancima i naši proizvodi mogu se  naći u oko 500 objekata. Naše proizvode izvozimo u Češku, Belgiju, Crnu Goru, Sloveniju, Bugarsku, Ameriku. Potpisali smo ugovor sa Švedskom i u pregovorima smo sa Kinom."

Šampinjoni iz Kovina traženi u Rusiji, Holandiji i Nemačkoj

Decembra 2019. godine proširi su paletu proizvoda i sada u ponudi imamo voćne namaze, humus, brašna, čajeve kao i drugi proizvodi. Sve sirovine su organskog porekla.

"Radosni smo i ponosi na put razvoja našeg brenda. Firma postoji svega dve godine i dva meseca. Planovi za budućnost su da ovim trendovima i tempom nastavimo da osvajamo svet", planira naš sagovornik.


Tagovi

Nikola Stanišić Stanišić Bio Šumska Tajna Namaz od pečuraka Organske pečurke Izvoz namaza od pečuraka Izvoz za Ameriku


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.