Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečna votka
  • 21.03.2020. 15:00

Farmu krava pretvorili u unosan posao: Od surutke proizvode votku

Votka koju dobiju je kremasta i slatka, a proizvodnja uključuje nekoliko koraka. Od domaćeg mleka prvo se proizvodi surutka...

Foto: Facebook/ TMK Creamery
  • 259
  • 14
  • 1

U slučaju da ste mislili kako votka i mleko ne idu zajedno, američki farmer će vas razuveriti u tome. Kako piše modern farmer, u Severnoj Americi fermentisanje i destilisanje surutke za proizvodnju mlečne votke, koju još nazivaju Kaučokol (Cowchocol), postaje sve popularnije.

Tod Koč zajedno sa svojom porodicom već 20 godina vodi farmu krava "TMK Creamery" koje uzgajaju za proizvodnju mleka. U 2017. godini upustili su se i u proizvodnju sira, što se pokazalo vrlo uspešnim. Kada je čuo za istraživanje o fermentaciji surutke, kontaktirao je Paula Hugesa, docenta na Odseku za prehrambenu tehnologiju Univerziteta Oregon i saznao kako njegova farma može proizvoditi votku na ovoj bazi.

"Iz te iste litre mleka uspeli smo da stvorimo još jedan proizvod. Nemamo viškova i ništa ne bacamo. Osećam da smo na dobrom putu“, rekao je Koč.

Dobija se od sirutke, slatka je i kremasta

Votka koju dobiju je kremasta i slatka, a proizvodnja uključuje nekoliko koraka. Od domaćeg mleka prvo se proizvodi surutka. Od jednog kilograma sira može se dobiti devet kilograma sirutke. Nakon toga ona fermentiše s posebnim kvascem koji pretvara šećer iz mleka u alkohol.

Da li se surutka koristi u meri u kojoj je zdrava?

Nakon što surutka postane alkohol, destiliše se i prolazi kroz, kako kažu, tajni proces mešanja i miksanja. Konačni proizvod filtriran je tri puta i pakovan u staklene boce.

Prodaja može doneti veliki uspeh mlekarama

"Prednosti komercijalne prodaje votke iz surutke mogu biti višestruke za mlekare", rekao je  Huges. Procenjuje se da ako prodaju sir po ceni od 40 dolara po kilogramu, ovaj inovativni proizvod pruža potencijalnu priliku za povećanje prodaje i to za 50 odsto. Takođe, značajno se smanjuju troškovi zbrinjavanja sirutke jer skoro sva odlazi u votku.

Huges kaže da je poslednjih godina razgovarao s desetak mlekara koje razmatraju kako da što više prodaju ovaj proizvod zbog čega se sve više udružuju i dogovaraju s farmerima.


Tagovi

Mleko Sir Surutka Mlečna votka Todd Koch Fermentacija Cowcohol Votka


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu