Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izgradnja farme
  • 30.05.2017. 12:00

Farma krava i svinja na 9 ha školskih površina

"Želimo vratiti ugled Ratarnice i učilišta, koji je škola nekad imala"!

  • 2.812
  • 176
  • 0

Na gospodarstvu Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, postavljen je kamen temeljac za početak izgradnje farme mliječnih krava.

Od ukupno 120 hektara školskih poljoprivrednih površina, na devet hektara uzgajat će se goveda i svinje. Farma će biti izgrađena u sklopu projekta "Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani".

Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani

"Kompleksom farmi želimo vratiti ugled Ratarnice i učilišta koje je škola nekad imala, a izgubila. Radi se o farmi mliječnih krava, intenzivnom uzgoju svinja i ekspanzivnom uzgoju crnih slavonskih svinja. Dobili smo građevinsku dozvolu i nadamo se da vrlo brzo počinje izgradnja. Imamo i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju škole, radimo projekte laboratorija i praktikuma, podizanje novog voćnog nasada", rekla je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Tradicija nekadašnje Ratarnice

Cilj projekta je povećanje kompetencija učenika, nastavnika, gospodarstvenika i ostalih društvenih skupina, na tradiciji nekadašnje Ratarnice.

Njegova ukupna vrijednost iznosi oko 32 milijuna kuna, a sredstva su osigurana putem fondova Europske unije i proračuna Požeško-slavonske županije.

Farma mliječnih krava je samo jedan od osam dijelova ulaganja, ali neki učenici smatraju kako je najvažnija.

Svi će naučiti puno više

"Ova farma će uistinu pomoći učenicima. Iako u školi nemamo smjer veterinar, imamo agroturiste. Svi oni će moći puno toga naučiti, jer najvažnija je praktična nastava", rekla je učenica Poljoprivredno prehrambene škole, Lucija Luhajn.

Marija Mršo Rajić, profesorica stočarskih i veterinarskih predmeta, istaknula je kako će projekt pridonijeti unaprijeđenju znanja ne samo učenika, nego i gospodarstvenika.

Moderne tehnologije

Na farmi će se za početak uzgajati 20 muznih krava pasmine simentalac, a sadržavat će i moderne tehnologije kao što je "auto - tandem" izmuzište.

Riječ je o strojnom načinu mužnje u kojem su goveda jedno iza drugog i pojedinačno napuštaju prostor pomoću automatskih vrata.

Pet tisuća litara mlijeka po grlu

"20 krava će nam dati onoliko koliko ih budemo uspjeli hraniti, oko pet tisuća litara mlijeka po grlu. Napravili smo sustav s deltastim strugačem, što je moderno tandem izmuzište kojeg mnoge farme nemaju. Prikazat ćemo sve novije tehnologije, a imat ćemo i sustav držanja krava na dubokoj stelji. Puštat ćemo ih i na pašnjake, a ovdje će naravno moći doći i studenti", rekla je Marija Mršo Rajić.

Nova zanimanja i radna mjesta?

Prema riječima ravnateljice, kao Centar kompetencija u poljoprivredi i prehrani, škola će proširiti djelatnost pa je moguće odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za nova zaposlenja.

Osim radnih mjesta i podizanja kompetencija te proizvodnje, izgradnja farme donijeti će i nova zanimanja Poljoprivredno-prehrambenoj školi.

Kamen temeljac položio je župan Alojz Tomašević ističući kako je cilj centra i farme da upisivanje poljoprivredne škole postane prioritet budućim učenicima, a ne rezervna mogućnost, jer "što je važnije u Slavoniji, nego proizvodnja poljoprivrednih dobara".

Novinar: Tomislav Milanović


Tagovi

Izgradnja farme Marija Mršo Rajić


Partner