Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 07.05.2021. 18:00

FAO: Hrana u aprilu najskuplja u poslednjih sedam godina

Najviše su porasle cene šećera, podstaknute talasom kupovina zbog očekivane smanjene ponude koju nagoveštavaju spora žetva šećerne trske u Brazilu i mraz u Francuskoj, koji je oštetio useve šećerne repe.

Foto: Depositphoto/bodnarphoto
  • 176
  • 89
  • 0

Globalne cene hrane u aprilu su porasle jedanaesti mesec zaredom i dostigle najvišu vrednost još od maja 2014. godine. Kako je obavestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) indeks vrednosti potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda je porastao za 1,2 odsto u odnosu na mart i čak 30,8 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast u prošlom mesecu je rezultat poskupljenja šećera, ulja, mlečnih proizvoda i žitarica. 

Što se tiče cena žitarica - porasle su za 1,2 odsto u odnosu na mart. Kao razlog FAO navodi zabrinutost zbog useva u Argentini, Brazilu i SAD-u koja je podstakla rast vrednosti kukuruza u aprilu za 5,7 odsto. Međunarodne cene ječma i sirka nastavile su da padaju u aprilu za 1,2 i 1 odsto, ali su ostale za 26,8 i 86,5 odsto iznad svojih vrednosti u istom mesecu prošle godine. Što se tiče pšenice, ona je ostala stabilna i preko 17 odsto iznad vrednost iz aprila 2020. Suprotno tome, one za pirinač ponovo su pale u aprilu.

Šećer skuplji za 60 odsto u odnosu na prošlu godinu

Biljna ulja u proseku su koštala 1,8 odsto više, a kao razlog ova agencija spominje više cene soje i uljane repice koje su potpomognute čvrstom globalnom potražnjom. Međutim, protekli mesec su najviše porasle za šećer i to 3,9 odsto u odnosu na mart, podstaknute talasom kupovina zbog očekivane smanjene ponude koju nagoveštavaju spora žetva šećerne trske u Brazilu i mraz u Francuskoj, koji je oštetio useve šećerne repe. U odnosu na prošlogodišnji april cena šećera viša je gotovo 60 odsto.

Mlečni proizvodi su protekli mesec u odnosu na mart koštali 1,2 odsto više. Podstaknuti su rastom cena maslaca i obranog mleka u prahu koji se izvozi u istočnu Aziju. Zbog potražnje iz ovog dela sveta skuplji je bio i sir, i to usled proizvodnje niže od očekivane u Evropi i Okeaniji. Suprotno tome, cene punomasnog mleka u prahu blago su pale.

Što se tiče mesa, ono je koštalo 1,7 odsto više, održavajući tako poskupljenje govedine i janjetine pod uticajem solidne potražnje iz istočne Azije. Kotacije svinjskog mesa potvrdile su kontinuiranu visoku kupovinu iz tog dela sveta, uprkos povećanim ukupnim isporukama iz Evropske unije. Nemačka je, dakle i dalje nastavila proizvodnju bez izvoza na kinesko tržište zbog zabrinutosti od afričke svinjske kuge. U međuvremenu su cene mesa peradi ostale stabilne, što odražava generalno uravnotežena globalna tržišta.


Tagovi

Cene hrane FAO Žitarice Meso Mleko Biljna ulja Šećer


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.