Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 08.08.2020. 07:30

FAO: Cijene hrane ponovno porasle u srpnju

FAO-ov indeks ukazuje da su cijene hrane porasle drugi mjesec za redom i to za 1,2% u odnosu na lipanj, a predvođene su poskupljenjem biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera.

Foto: Depositphotos/bitpics
  • 112
  • 362
  • 0

Cijene hrane porasle su u srpnju na svjetskim tržištima drugi mjesec zaredom, predvođene poskupljenjem biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećerom pod utjecajem oporavka potražnje od posljedica pandemije koronavirusa, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO).

FAO-v indeks cijena košarice koji mjeri mjesečne promjene za osnovne prehrambene namirnice porastao je u srpnju za 1,2% u odnosu na lipanj, na prosječna 94,2 boda. U odnosu na prošlogodišnji srpanj njegova je vrijednost viša za gotovo 1%.  

Prvi put ove godine: U lipnju porasle cijene hrane

"Slično kao u lipnju, daljnja poskupljenja biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera nadmašila su niže cijene na mesnim tržištima usred postojane vrijednosti indeksa cijena žitarica", navodi se u priopćenju.  

Najviše porasle cijene biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera

Najviše su u srpnju porasle cijene biljnih ulja, za 7,6% u odnosu na lipanj, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci zahvaljujući obnovljenoj globalnoj potražnji za uvozom i kontinuiranoj nestašici migrantske radne snage. To se prvenstveno očituje u vrijednostima palminog ulja, sojinog i uljane repice.

Što se tiče mliječnih proizvoda svi oni koje je pratila agencija porasli su prošlog mjeseca, što je utjecalo na to da indeks cijena mlijeka poraste za 3,5% i popne se iznad razine prije pandemije.

Šećer je također poskupio u srpnju, za 1,4% u odnosu na lipanj, budući da su više cijene energenata i najave smanjene proizvodnje na Tajlandu zbog suše prevagnule nad dobrim urodom šećerne trske u Brazilu.

Pale cijene mesa, a žitarice ostale stabilne

Suprotno tome, indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa bio je niži u srpnju nego u lipnju i to 1,8%, zbog slabe potražnje za uvozom svinjetine i govedine u cijelom svijetu, bez obzira na poremećaje koje je uzrokovao koronavirus u klaonicama, preradi i izvoznim aktivnostima.

Cijene žitarica bile su u srpnju nepromijenjene u odnosu na lipanj budući da je naglo poskupljenje kukuruza i sirka pod utjecajem pojačanog kineskog uvoza iz SAD-a neutraliziralo pad cijena riže zbog dobrih izgleda za urod i mirne tržišne aktivnosti.

Na tržištima pšenice, usprkos slabijem američkom dolaru i zabrinutosti oko perspektive proizvodnje u Europi, regiji Crnog mora i Argentine, usporavanje trgovinske aktivnosti i rana očekivanja snažnog oporavka proizvodnje u Australiji zadržali su prosječnu vrijednost srpnja na približno istoj razini kao prošlog mjeseca. 


Tagovi

FAO Cijene Hrana Žitarice Biljna ulja Mliječni proizvodi Šećer Meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]