Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 08.10.2022. 18:00

FAO: Cijene hrane pale šesti mjesec zaredom - ulja najviše pojefitnila

Unatoč padu u odnosu na kolovoz, indeks cijena hrane je za 5,5 posto iznad svoje vrijednosti za isti mjesec prošle godine

Foto: Depositphotos/nazariykarkhut
  • 1.562
  • 75
  • 0

Indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO je u rujnu 2022. godine pao šesti mjesec za redom. U prosjeku je iznosio 136,3 boda, što je 1,1 posto manje u odnosu na kolovoz Rezultat je to naglog pada međunarodnih cijena biljnih ulja i umjerenog pada šećera, mesa i mliječnih proizvoda, što je više nego nadoknadilo oporavak podindeksa cijena žitarica.

Unatoč tome indeks je za 5,5 posto iznad svoje vrijednosti za isti mjesec prošle godine.

Oporavile se cijene pšenice

Indeks cijena žitarica se oporavio i iznosio 147,8 bodova u rujnu, što je za 1,5 posto više u odnosu na kolovoz i 1,2 posto iznad vrijednosti iz rujna 2021. Međunarodne cijene pšenice oporavile su se za 2,2 posto. Podršku njihovom rastu pridonijela je briga o nastavku crnomorskog izvoza, zabrinutost u vezi sa sušnim uvjetima u Argentini i SAD, kao i brzi tempo izvoza iz Europske unije. Potražnja za tom žitaricom unutar EU je povećana, zbog manjeg prinosa i zaliha druge najvažnije žitarice - kukuruza.

Međunarodne cijene krupnozrnih žitarica ponovo su neznatno porasle za 0,4 posto, uz mješovite trendove. Na globalnoj razini su za kukuruz bile stabilne, a za ječam su pale za 3,0 posto. Za sirak su porasle za 13,2 posto zbog smanjenih izgleda proizvodnje u SAD. Indeks cijena riže porastao je za 2,2 posto u rujnu.

Biljna ulja najviše pojeftinila

Najveći pad su doživjele cijene biljnih ulja. Njihov indeks je smanjen za 6,6 posto na mjesečnoj razini i predstavlja najnižu razinu od veljače 2021. godine. Nastavak ovakvog trenda odražava niže vrijednosti palminog, sojinog, suncokretovog i ulja repice. Zbog velikih zaliha i nove proizvodnje šesti mjesec za redom padaju međunarodne cijene palminog ulja. One za sojino su umjereno pale, poslije oporavka u kolovozu. 

Kod suncokretovog su pale na četrnaestomjesečni minimum, zbog povećane izvozne ponude iz crnomorske regije i smanjene potražnje za uvozom. Ovaj trend je pratilo i ulje repice. To se može zahvaliti očekivanju velike globalne proizvodnje u sezoni 2022/23. Niže cijene sirove nafte također su doprinijele silaznom trendu. 

Očekuje se velika globalna proizvodnja u sezoni 2022/23 (Foto: Depositphotos/masterwilu)

Mliječni proizvodi, meso i šećer

Indeksi za sve mliječne proizvode, meso i šećer su smanjeni. Za mliječne proizvode on je u rujnu manji za 0,6 posto u odnosu na kolvoz, što predstavlja treći uzastopni mjesečni pad, ali je 20,7 posto iznad vrijednosti od prošle godine. 

Za 0,5 posto smanjen je indeks cijena mesa u odnosu na kolovoz. To je treći uzastopni mjesečni pad, ali i dalje za 7,7 posto iznad vrijednosti u istom mjesecu prošle godine. Najviše su pale međunarodne kotacije za ovčje meso zbog kretanja valuta. Visoke izvozne dostupnosti iz Brazila i povećanog broja klanja goveda u nekim zemljama proizvođačima smanjene su cijene govedine.

Pada proizvodnja govedine u EU - što je s ostalom proizvodnjom mesa?

Kod peradi su one neznatno pale, jer su pod utjecajem visokih cijena stočne hrane i širenja ptičje gripe. Za svinjetine su pak porasle. Rezultat je to manje ponude svinja spremnih za klanje u Europskoj uniji.

U odnosu na kolovoz indeks cijena šećera je u rujnu u prosjeku iznosio 109,7 bodova, što je pad od 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec. Predstavlja peti uzastopni mjesečni pad i dostigao je najniži nivo od srpnja 2021. godine. Tome je doprinijelo očekivanje dobre proizvodnje u Brazilu. Globalne zalihe šećera ograničile su pad cijena iz mjeseca u mjesec.


Tagovi

FAO Indeks cijena hrane Žitarice Meso Mlijeko Šećer Cijene hrane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.