Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks cena
  • 06.11.2020. 18:00

FAO: Cene hrane rasle i u oktobru, jedino meso zabeležilo pad

Cene žitarica porasle su za 7,2 odsto u odnosu na prošli mesec te čak 16,5 odsto u odnosu na isti mesec u 2019. godini. Iz FAO-a navode kako su glavni razlozi povećanja više izvozne cene pšenice.

Foto: Bigstock/ Fascinadora
  • 85
  • 109
  • 0

Cene hrane u oktobru nastavile su sa uzlaznim trendom već peti mesec za redom, vođene porastom za šećer, mlečne proizvode, žitarice i biljna ulja, izvestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

Tako je indeks cena hrane u proseku iznosio 100,9 bodova što je za 3,1 odsto više od septembra i šest odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Cene žitarica veće za 7,2 odsto, šećera 7,6 odsto  

Pogledamo li pojedinačno, cene žitarica porasle su za 7,2 odsto u odnosu na prošli mesec te čak 16,5 odsto u odnosu na isti mesec u 2019. godini. 

Iz FAO-a navode kako su glavni razlozi povećanja više izvozne cene pšenice, što je jako uticalo na globalnu potražnju usred smanjenja izvoznih mogućnosti, loših uslova rasta u Argentini i nastavka suvog vremena koje je negativno uticalo na uslove ozime pšenice u delovima Evrope, severne Amerike i regije Crnog mora.

Takođe, porasle su i one za kukuruz, ječam i sirak, dok je pirinač jedino zabeležio pad. 

FAO: Cene hrane rasle i u septembru, osim mesa i šećera

Što se tiče biljnog ulja, u oktobru su cene u proseku porasle za 1,8 odsto, a palmino i sojino najviše se ističu. Suprotno tome, nakon pet meseci za redom, vrednost uljane repice se smanjila usled povećane nesigurnosti u pogledu potražnje na EU tržištu nakon pogoršane situacije sa virusom korona. 

Kada je reč o šećeru, porasla je za 7,6 odsto od septembra što je u velikoj meri rezultat potencijalno umanjene proizvodnje u Brazilu i Indiji, koje su i dve najveće države proizvođači. 

Deveti mesečni pad za meso

Indeks cena mlečnih proizvoda u oktobru je iznosio 104,4 bodova, što je 2,2 odsto više u odnosu na mesec ranije. Najviše su porasle cene sira, a sledi ga obrano mleko u prahu, punomasno mleko u prahu i maslac. 

"Povećanje u oktobru odražavalo je pooštravanje tržišta za kratkoročne isporuke, potkrepljeno snažnom uvoznom potražnjom sa azijskih i bliskoistočnih tržišta", pojašnjavaju.

Uvezli smo preko 11.600 tona svinjskog mesa za šest meseci, a cena našeg - pada

Suprotno tome, meso je palo za 0,5 odsto u odnosu na septembar, što je deveti mesečni pad od januara, podstaknut padom cena svinjetine, što je došlo kao posledica kontinuiranih uvoznih ograničenja koja je Kina nametnula Nemačkoj. I za govedinu je takođe pala, dok je ovčjeg mesa porasla zbog stabilne unutrašnje potražnje i niskih izvoznih zaliha.  


Tagovi

FAO Indeks cena Žitarice Šećer Biljno ulje Mlečni proizvodi Meso


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]