Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 27.02.2021. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Evo šta niste znali o brašnu na bazi integralnih žitarica

Iako po struci trgovac, ljubav Slađane Petrov iz Novog Sada od malih nogu zapravo je kulinarstvo, a zahvaljujući svojoj baki, naučila je da priprema hranu na starinski i tradicionalan način.

Foto: Depositphotos/Tomukas (ilustracija)
  • 391
  • 16
  • 0

Verovatno ste se mnogo puta zapitali gde može da se kupi domaća testenina od potpuno prirodnih sastojaka i da ona bude od čistog integralnog brašna, koje daju najkvalitetnije žitarice. U Novom Sadu postoji takvo mesto, zahvaljujući Slađani Petrov. Iako po struci trgovac, njena ljubav od malih nogu zapravo je kulinarstvo, a zahvaljujući svojoj baki, naučila je da priprema hranu na starinski i tradicionalan način.

Danas mesi, sada već nadaleko čuvene rezance za supicu, razne vrste testenine, slane zdrave pite, kao i zimnicu. A kolika je majstorica svog zanata pokazuje primer da se njeni proizvodi rasprodaju za tren oka.

"Uz svoju baku sam savladala osnovne stvari da bih kasnije zanat 'krala' od vrsnih majstora kineske i domaće kuhinje. Posle uspešno savladanih lekcija, odluka je pala da izgradim lični stil koji spaja tradicionalnu kuhinju s najkvalitetnijiim namirnica, ali i sa savremenim pristupom u kulinarstvu", priča Petrov.

Proizvodi bez veštačkih boja i dodataka

Zato, kod nje na tezgi mogu da se nađu široki rezanci od belog i integralnog brašna, kao i oni sa bio batat krompirom i sa dodatkom spanaća. U ponudi su i krupni makaroni od belog, tako i od speltinog brašna, mini pužići, integralne pšenične taljatele sa pomenutim bio batat krompirom, ali i taljatele od integralnog belog kukuruza, kao i od ražanog brašna, heljde, sa dodatkom batat krompira. U ponudi su i flekice, tarana, lazanje, špagete i sve to takođe u raznim kombinacijama.

Srpske taljatele: Ručno pravljena testenina od organskih sastojaka

Takođe, u ponudi ima i slatki program koji je takođe napravljen po zdravoj recepturi.

"Sve proizvode i slane i slatke pravim bez veštačkih boja i aroma, bez kvasca i praška za pecivo. Zimnicu i pekmeze pravim na starinski način, što podrazumeva pasterizaciju bez konzervansa, vinobrana i ostalih veštačkih dodataka za produžavanje svežine."

Heljda bogatija proteinima i vitaminima od belog brašna

Njeni proizvodi su napravljeni od heljdinog, speltinog, ovsenog, raženog, ječmenog, integralnog pšeničnog brašna, pirinčanog brašna i belog brašna po zahtevu kupaca. Zato ne treba da čudi što je ispred njene tezge uvek gužva, pa se traži parče više čuvenog medovika, malinovika, baklava, čizkejka, lenje pite sa jabukama i ostalih slatkiša koje pravi isključivo od integralnog brašna.

Naša sagovornica kaže kao njeni proizvodi ne goje, a pospešuju i razne pozitivne procese u organizmu, pa tako navodi da je heljda bogata proteinima i vitaminima B1 i B2 i kako za razliku od belog brašna, ima mnogo više kalijuma, gvozđa i magnezijuma. Takođe, ova žitarica ne sadrži gluten pa mogu da je jedu osobe koje pate od celijakije.

Dragana Ilić proizvodi speltino brašno u Pavlovcu

"Spelta je zapravo bliski srodnik ovdašnje pšenice, a njena upotreba je od davnina. Vrlo je bogata proteinima, a sadrži i dijetalna vlakana. Prepuna je B vitamina i brojnih minerala, a što je najvažnije ima nizak nivo masti. Špagete od speltinog brašna veoma su popularne među kupcima", navodi naša sagovornica. 

Mnogi brkaju pojmove kada je reč o pšeničnom brašnu?

I ovseno ili zobeno brašno sve je zastupljenije u ljudskoj ishrani kako zbog svojih nutritivnih, tako i zbog proteinskih svojstava. Ova vrsta brašna posebno je pogodna kada je neko na dijeti, ali i kod bolesnika koji moraju da imaju dijetalnu ishranu, jer pozitivno utiče na lečenje malokrvnosti, i drugih upalnih procesa. 

Za one koji više vole proizvode na bazi ražanog brašna, Slađana se potrudila da im udovolji, a kako kaže, ovaj tip brašna se smatra jednim od najhranjivijih. Ono se najčešće koristi u ishrani gojaznih ljudi, ali i kod pacijenata koji imaju povišen nivo holeserola u krvi.

"Ječmeno brašno je takođe veoma zdravo, ali i integralno pšenično brašno. Mnogi ljudi brkaju pojmove kada je reč o pšeničnom brašnu. Integralno brašno je zapravo proizvod napravljen od punog zrna žitarica. Inače, ono što mnogi ne znaju jeste da obrađene vrste brašna, poput belog imaju nisku nutritivnu vrednost, te dolazi do povećanja šećera u krvi, što uzrokuje glad", kaže naša sagovornica i dodaje da koristeći obrađenu vrstu brašna, unosi se samo skrob u organizam i zato ćelije ne dobijaju potrebne minerale, te će se ubrzo osetiti glad zbog unošenja praznih kalorija.

Kad vodeničar nije tu - kesa brašna u ruke, novac u kutiju

"Intergralna brašna sadrže i do 10 puta veće količine minerala i vitamina i zato dok se jedu nema bojazni od gojaznosti", zaključila je Slađana.


Tagovi

Brašno Testenine Heljdino brašno Slađana Petrov Speltino brašno Integralno pšenično brašno


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.