Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja piva
  • 08.08.2021. 16:30

Eurostat: U Hrvatskoj proizvodnja piva pala za skoro 30 posto

Njemačka je najveći proizvođač piva. Slovačka bilježi najveći rast, a Italija i Hrvatska najveći pad proizvodnje, stoji u podacima za prošlu godinu.

Foto: Bigstock/aaron007
  • 377
  • 105
  • 0

Prema najnovijim podacima Eurostata prošle je godine u Europskoj uniji proizvedeno gotovo 32 milijarde litara piva koje sadrži alkohol. Osim toga, 2020. godine države članice proizvele su 1,4 milijarde litara koje je sadržavalo manje od 0,5 posto alkohola ili ga uopće nije imalo.

U usporedbi s 2019., proizvodnja ovog pića u EU-u smanjena je za osam posto, a proizvodnja bezalkoholnog je ostala stabilna. Dok je ukupna bila oko 74 litre po stanovniku.

Svako četvrto EU pivo proizvedeno u Njemačkoj

Među državama članicama Njemačka je bila najveći EU proizvođač 2020. godine sa 7,5 milijardi litara, odnosno 24 posto ukupne proizvodnje. Drugim riječima, otprilike svako četvrto pivo koje sadrži alkohol proizvedeno u EU potječe iz Njemačke.

Slijede ju Poljska s proizvedenih 3,8 milijardi litara (12 posto ukupne proizvodnje u EU), Španjolska (3,3 milijarde litara, 10 posto), Nizozemska (2,5 milijardi litara, osam posto), Francuska (2,1 milijardi litara, sedam posto), Češka (1,8 milijardi litara, šest posto) te Rumunjska (1,7 milijardi litara, pet posto).

Svako četvtro pivo u EU dolazi iz Njemačke 

U usporedbi s 2019., Slovačka je zabilježila najveći rast od 25 posto kada je u pitanju proizvodnja alkoholnog, a slijede ju Grčka, Litva i Francuska koje bilježe veću proizvodnju za samo tri posto. 

Nasuprot tome, proizvodnja u Italiji gotovo se prepolovila, a smanjena je za 46 posto u odnosu na 2019. Veliki pad od 29 posto primijećen je i u Hrvatskoj, zatim 14 posto u Španjolskoj, 13 posto u Mađarskoj te 11 posto u Austriji.

Nizozemska je najveći izvoznik, a Francuska uvoznik

Nizozemska je 2020. izvezla 1,9 milijardi litara piva koje sadrži alkohol, što čini 21 posto ukupnog izvoza unutar i izvan EU. Time je postala najveći izvoznik među državama članicama i zauzela mjesto ispred Belgije koja ga izveze u količinama od 1,7 milijardi litara što čini 19 posto ukupnog izvoza. Slijede ih Njemačka sa 1,5 milijardi litara odnosno 17 posto, zatim Francuska i Češka obje s 0,5 milijardi litara (šest posto) te Irska i Poljska s 0,4 milijarde litara (pet posto).

Glavna odredišta zemalja koje nisu članice EU-a bile su Sjedinjene Američke Države s 895 milijuna litara (22 posto) te Ujedinjeno Kraljevstvo s 881 milijuna litara (21 posto).

Njemačka je i među najvećim izvoznicima 

Francuska je s 0,8 milijardi litara bila najveći uvoznik alkoholnog piva u 2020. godini i predstavljala je 16 posto ukupnog uvoza EU-a. Njemačka je uvezla 0,7 milijardi litara (13 posto), a slijede Italija (0,6 milijardi litara, 12 posto), Nizozemska (0,6 milijardi litara,11 posto) i Španjolska (0,5 milijardi litara, 10 posto).

Prilikom uvoza iz zemalja koje nisu članice, najviše se preferiralo britansko pivo i to u količini od 268 milijuna litara, odnosno 51 posto ukupnog uvoza izvan EU-a, iako je tehnički gledano Ujedinjeno Kraljevstvo 2020. godine još uvijek bilo dio tržišta Unije. Drugo omiljeno potrošačima, a da nije europsko je meksičko, a članice EU-a su ga uvezle u količini od 95 mil. litara, što čini 18 posto uvoza.


Tagovi

Pivo Proizvodnja Uvoz Izvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.