Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere pomoći
  • 09.10.2015. 17:25

EU sufinancira skladištenje 348 tona sira!

Europska komisija je usvojila pomoć i za proizvođače sira kako bi im smanjila troškove skladištenja dok traže nova tržišta za plasman svojih proizvoda. Sufinancirat će se trošak skladištenja 100.000 tona sira.

  • 216
  • 26
  • 0

Prvi elementi posebnog paketa pomoći za poljoprivrednike u EU vrijednosti od 500 milijuna eura, usvojeni su od strane Europske komisije. Nacrti pravila za većinu drugih mjera također su predstavljeni stručnjacima iz država članica i službeno će biti odobreni u narednim danima i tjednima.

Najveći dio paketa pomoći je ciljani program vrijedan 420 milijuna eura koji se dodjeljuje državama članicama u obliku nacionalnih potpora za distribuciju, uglavnom za tržište mlijeka i svinjogojske farme. Ciljani su oni sektori koji su najviše pogođeni situacijom na tržištu, najviše nakon ruskog uvođenja embarga na poljoprivredne proizvode iz EU. EK je donijela i mjere kojima će sufinancirati troškove skladištenje sira, marketinške promidžbe za izvozno usmjerene tvrtke te omogućila dodatnu fleksibilnost za avansnu isplatu potpora za 2015. godinu.

Raspodjela se temelji na mliječnim kvotama

Od 420 milijuna eura, Hrvatska će dobiti 1,81 milijuna eura. Najviše novca ide Njemačkoj, više od 69 milijuna eura. Francuska će dobiti 62,89 milijuna eura, a Velika Britanija 36,07 milijuna eura. Našim susjedima Slovencima određena je pomoć u iznosu od 1,36 milijuna eura. Preraspodjela sredstava temelji se na nacionalnim mliječnim kvotama u 2014. i 2015. godini.

Države članice također imaju mogućnost vlastitog financiranja za do 100% od iznosa koje daje EU. Nacionalna sredstva se moraju koristiti na isti način kao i ona iz EU fondova, odnosno država članica ne može koristiti sredstva EU za mljekare, a vlastitim sredstvima pomagati npr. ratarstvo i svinjogojstvo.

Hrvatska će dobiti pomoć u skladištenju 348 tona sira

Europska komisija je usvojila pomoć i za proizvođače sira kako bi im smanjila troškove skladištenja dok traže nova tržišta za plasman svojih proizvoda. Sufinancirat će se trošak skladištenja 100.000 tona sira. Udio Hrvatske u tome jest 348 tona. Ponovno najveća pomoć ide Njemačkoj i Francuskoj. Njemački sirari dobit će sredstva za skladištenja 23.626 tona, a francuski za 20.830 tona sira.

Pomoć onima orijentiranima izvozu

U cilju poboljšanja novčanog tijeka za ugrožene sektore, komisija odobrava povećanje iznosa predujma potpora za izravna plaćanja ugroženim sektorima od 50 do 70%, kao i za sektore stočarstva koji se vežu na ruralni razvoj od 75 do 85%. Hrvatski poljoprivrednici ne trebaju se nadati koristi od ovog povećanja fleksibilnosti jer nije realno za očekivati kako će država plaćati predujmove poljoprivrednicima.

Također, najavljeno je 30 milijuna eura povećanje sredstava za marketing proizvoda pri potrazi za novim tržištima. Riječ je o srednjoročnoj mjeri pomoći sudionicima mljekarskog i svinjogojskog sektora koji su uglavnom orijentirani izvozu.


Tagovi

Mjere pomoći Paket Mliječni paket Marketing Promidžba Francuska Njemačka Slovenija Nacionalne potpore Europska komisija Avansna isplata Sufinanciranje troškova Tržišna situacija Njemački sirari Plasman proizvoda Skladištenje proizvoda


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!